Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Információs társadalom

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Információs társadalom"— Előadás másolata:

1 Információs társadalom

2 Iii. Az informatika fejlődéstörténete – Az Információs és Kommunikációs Technológia (IKT) forradalma

3 Az Információs és Kommunikációs Technológia (IKT) forradalma
A számítógépek forradalma Az Internet története, az Internet behálózta a világot Technológiai trendek Az információs társadalom fogalma Informatikai stratégia Magyarországon

4 Az Információs és Kommunikációs Technológia (IKT) forradalma
A számítógépek forradalma Az Internet története, az Internet behálózta a világot Technológiai trendek Az információs társadalom fogalma Informatikai stratégia Magyarországon

5 1. A számítógépek forradalma
A mechanikus összeadógépek feltalálása az as években óriási lépés volt a (szellemi) műveletsorok, algoritmusok gépesítésének irányába. Igazi áttörést az elektromosság hozott, pontosabban a programozható elektronikus számítógépek, az 1940-es években. Pascal számológépe (1652) A Colossus, Alan Turing kódfejtő gépe

6 1. A számítógépek forradalma
Cray szuper- számítógép (1976) Az algoritmikus gondolkodási, adatfeldolgozási folyamatok tárgyiasultak a számítógépeken futó programokban. Ez a gyakorlatban nagyon jelentős, mert az elektronikus számítógépek hihetetlen gyorsan végzik a műveleteket, és az elmúlt hat évtizedben egyre gyorsabbak és összetettebbek lettek. Bizonyos szempontból rendkívüli módon túlszárnyalják az emberi képességeket.

7 1. A számítógépek forradalma
A számítógépek és az alkalmazások nagy száma az alkalmazások ésszerű kiválasztásának és használatának képességét kívánja meg a hétköznapi embertől. Hasonlóan ahhoz, ahogyan az írás elterjedésével már nem az adatok, ismeretek megjegyzése, hanem az írni- olvasni tudás képessége vált fontossá. Az adattárolásnak és -feldolgozásnak új számítógépes formái alakultak ki.

8 1. A számítógépek forradalma
Társadalmi szempontból nem az egyre nagyobb teljesítményű gépek hoztak áttörést, hanem a mikroszámítógépek hihetetlen mértékű elterjedése, elsősorban a tanuló fiatalok körében a ’80-as években. Ez nemcsak lehetővé, de szükségessé is tette az ember-gép kommunikáció ugrásszerű fejlődését. (Már nemcsak programozással és parancsokkal lehetett a géppel kommunikálni, hanem „emberközelibb” módon.)

9 1. A számítógépek forradalma
A személyi számítógépek tömeges használatának egyik következménye, hogy kifejlődött egy könnyen tanulható jelrendszer, amely megkönnyítette a programokkal való kommunikációt, ez aztán tovább fokozta a használhatóságukat, és így az elterjedésüket.

10 Az Információs és Kommunikációs Technológia (IKT) forradalma
A számítógépek forradalma Az Internet története, az Internet behálózta a világot Technológiai trendek Az információs társadalom fogalma Informatikai stratégia Magyarországon

11 2. Az Internet története, az Internet behálózta a világot
A Föld és az internet Az Internet története Az Internet behálózta a világot

12 2. Az Internet története USA védelmi minisztériuma
számítógép-hálózat kiépítése alapkövetelmények: a számítógépek akkor is kommunikációképesek legyenek egy-mással, ha egy részük és a vonalak egy része – támadás következtében – tönkremegy a hálózat ne függjön egyetlen központi számítógéptől 1969 ARPANET (Advanced Research Agency) számítógép-hálózat

13 2. Az Internet története Minden gép több másikkal volt összekötve.
Ha egy vezeték megsérült, az adatcsomag más úton a hálózatban még célba érhetett. A rendszer az 1970-es években gyorsan bővült, különösen azon egyetemek és kutatóintézetek között, amelyek a katonai kutatásban részt vettek. 1971:15 csomópont (23 számítógép)

14 2. Az Internet története Az ARPANET mérnökei

15 2. Az Internet története

16 2. Az Internet története 1983-ban a katonai célú hálózatot (MILNET) leválasztották a polgári hálózatról. Ekkorra már más országok hálózataival is kiépült a kapcsolat. (1973: az első nemzetközi kapcsolat az ARPANET-hez (Anglia és Norvégia).) Az internettel egy időben más elven működő nagytávolságú hálózatok is működtek.

17 2. Az Internet története A polgári hálózathoz egyre több hálózat kapcsolódott és kezdték internetnek nevezni. Az internet az egész világot körülölelő számítógép hálózat, hatalmas rendszer, amely kisebb számítógép-hálózatokat fog össze. Ennek eredménye egyfajta kibertér, amely a valódi világ mellett alternatív teret biztosít.

18 2. Az Internet története Az 1989‑es rendszerváltásig a volt szocialista országok nem fértek hozzá az embargós számítástechnikai termékekhez. Így az internetre sem lehetett csatlakozni. Ahhoz, hogy a hálózat gépei együtt tudjanak működni, szabványosítani kellett a kommunikáció módját. Az internet által összekapcsolt gépek kommunikációs nyelve a TCP/IP protokoll.

19 2. Az Internet története Az internet TCP/IP protokollt (eljárások, folyamatok lépéseinek előírása) használ (Transmission Control Protocol/Internet Protocol). A TCP/IP a továbbításra kerülő adatokat csomagokra bontja, és címkékkel látja el. A csomagokból a végállomáson kell összeállítani az eredeti adathalmazt.

20 2. Az Internet története A csomag a gépek közötti lehetséges utakon önállóan halad, és minden forgalomirányító (továbbküldő) számítógép önállóan dönti el, hogy merre küldje tovább. Ha egy vonal leterhelt, akkor egy másik megfelelő úton küldi tovább. A csomag néha kerülő úton, de elér a célállomásra.

21 2. Az Internet története yakorolj.hu/ta nmenetek/veti tes.php?video =12 Így előfordulhat, hogy a csomagok nem a megfelelő sorrendben érkeznek meg, de a célállomáson az IP helyes sorrendbe rakja őket.

22 2. Az Internet története Hogyan lehet megcímezni az adatcsomagokat?
Az interneten minden számítógépnek van egy 32 bites (4 byte) azonosító száma, ez az IP-cím. Az IP‑címet általában névvel látják el, ezt nevezzük domén (domain) névnek.

23 2. Az Internet története IP cím

24 2. Az Internet története Timothy Berners Lee az Európai Részecskefizikai Intézetben (1989–1991) dolgozta ki a World Wide Web (www) elgondolását. Lee eredeti célja a tudományos közlemények közreadásának tökéletesítése volt, de tisztában volt a technológia kommunikációs lehetőségeivel. Az internet sok szolgáltatásának csak egyik módja a web.

25

26 2. Az Internet története Dokumentumleíró (HTML) nyelvet használ, amely hipertext dokumentumok kezelésére alkalmas, az internet számítógépein HTML dokumentumok halmaza hordozza az adattartalmat, http: hipertext-továbbító protokollt alkalmaz a szolgáltatáshoz, a http dokumentumot megjelenítő böngésző van a gépeken.

27 2. Az Internet története

28 2. Az Internet behálózta a világot
A XX. sz. vége felé rendkívül sok számítógépet használtak már a fejlett országokban, többnyire kisebb-nagyobb hálózatokba kötve, hogy megkönnyítsék a gépek közötti kommunikációt és az erőforrások gazdaságos kihasználását. Az Amerikából kiinduló internet (hálózatok hálózata) végül behálózta az egész világot.

29 2. Az Internet behálózta a világot
A gyors fejlődéshez jelentősen hozzájárult: az elektronikus levelezés számos előnye: gyorsasága, olcsósága a hagyományos levelekkel szemben, world wide web technológia elterjedése. Új kommunikációs hálózat (mező) született, a sok egyedi számítógép világméretű hálózatokba kapcsolásával.

30 2. Az Internet behálózta a világot
Az internet, a telefonhoz hasonlóan, a „sok beszélő – sok hallgató” (sok  sok) modellt valósítja meg. Az interneten a web már kevésbé szimmetrikus, de itt is igaz a sok webhely – nagyon sok felhasználó képlet. Az utóbbi években éppen a sok  sok modell fejlődik erősen. Ezt a jelenséget új névvel is ellátták, web 2.0-nak nevezik (Dale Dougherty és Craig Line).

31 2. Az Internet behálózta a világot
A web 2.0 olyan koncepció, amelyre az alábbiak a jellemzőek: radikálisan sok tartalomfeltöltő és tartalomszolgáltató (blog, vlog, azaz videoblog, honlap...), sokan és szabadon dolgoznak egy-egy alkotáson (pl. Wikipedia – közösségi lexikon), egyszerű kezelői felület és stabil infrastruktúra, új technológiai megoldások.

32 Az Információs és Kommunikációs Technológia (IKT) forradalma
A számítógépek forradalma Az Internet története, az Internet behálózta a világot Technológiai trendek Az információs társadalom fogalma Informatikai stratégia Magyarországon

33 3. Technológiai trendek Gordon Moore az Intel egyik alapítója már negyven éve leírta: az egy chip-be épített tranzisztorok száma kb. másfél évente megduplázódik.

34 3. Technológiai trendek kb. 18 havonta (egyesek szerint kétévente)
A Moore-törvény szerint: kb. 18 havonta (egyesek szerint kétévente) megkétszereződik a gyártott mikropro- cesszorok teljesítménye, valamint a merevlemezek és a memóriák kapacitása, változatlan ár mellett.

35 3. Technológiai trendek Ez a miniatürizálás talán egy nagyságrenddel még tovább folytatható. Az exponenciális fejlődés azonban biztosan tarthatatlan lesz. Az információs társadalom technológiai alapjainak meghatározó részrendszere az internet és a hozzá kapcsolódó médiumok és technológiák lettek.

36 3. Technológiai trendek Az utóbbi két évtizedben jelentősen fejlődtek és terjedtek: a személyi számítógépek és a grafikus operációs rendszerek, a nagy hálózatok és a hálózati kommunikáció – lásd internet és általánossá vált a mobilkommunikáció

37 3. Technológiai trendek Az internetet használók száma 2005-ben átlépte a bűvös 1 milliárdot, a mobiltelefonálók száma pedig meghaladta a 2 milliárdot. Az internethasználók százalékos aránya (2005-ben) a legnagyobb Észak-Amerikában (68%), Ausztráliában (53%), és Európában (37%) volt.

38 3. Technológiai trendek A széles sávú (Mbit/s nagyságrendű), azaz nagy adatáramra képes internetkapcsolat több és jobb minőségű szolgáltatást közvetít, mint a hagyományos, ezért egyre jobban terjed. A széles sávú kapcsolatok abszolút száma terén az USA, Kína, Japán és Dél-Korea áll az élen. Százalékos arányt tekintve azonban Dél-Korea, Hollandia és Dánia a világelső.

39 3. Technológiai trendek A drótnélküli kapcsolatokat lehetővé tevő és kiszolgáló készülékek; mobiltelefonok, PDA-k, laptopok száma is tovább nőtt. Jelentős digitalizálási projektek zajlanak, ezek gyakorlatilag minden írott és egyéb adatot előbb-utóbb digitálisan is elérhetővé tesznek. Ezzel párhuzamosan pedig sok új digitális anyag, alkotás születik.

40 3. Technológiai trendek Az online közösségek megfelelő, korszerű technológiai hátteret használva a tartalom- szolgáltatás terén robbanásszerű változásokat hoztak (web 2.0). Általánossá válik a weben a sok tartalomszolgáltató sok felhasználó modell. A netnek ezt a kollektív tudásmegosztáson és tartalomfejlesztésen alapuló új felépítését, struktúráját nevezzük web 2.0-nak.

41

42 3. Technológiai trendek A Wikipedia angol nyelven:
több mint 3 millió szócikket tartalmaz és több mint 280 nyelven létezik. 2011-ben csak a domén bejegyzések száma 21 millió volt a világon. Az interneten robbanásszerűen megnőtt a beszélgetések száma (VoIP) is, a vezetékes telefon lassan háttérbe szorul.

43 3. Technológiai trendek Óriás világcégek fejlődnek ki.
Például a Google internetes kereső egy kis cégből pár év alatt több milliárd dollár piaci értékű, sok szolgáltatást nyújtó céggé fejlődött. (Larry Page és Sergey Brin alapította 1998-ban.)

44 3. Technológiai trendek A pozitív tendenciák mellett jelentkezik az IKT árnyoldala is: vírusok kémprogramok, kéretlen levelek, a spamek.

45 3. Technológiai trendek A kémprogramok:
nem vírusok, nehéz beazonosítani őket rosszindulatú programok képesek adatokat gyűjteni a felhasználók szokásairól, és azok tudta nélkül eljuttatni másokhoz. A kémprogramokat terjesztő weboldalak száma több százezer, ma már nagyobb veszélyt jelentenek a hagyományos vírusoknál is.

46

47 3. Technológiai trendek Viszonylag új vírusok az instant messenger (IM) vírusok, ezek az azonnali üzenetküldőket támadják. A legtöbb kártevőt a Messengeren (ma már Skype) való terjedésre készítették fel. Palevo worm via IM

48

49 3. Technológiai trendek A korszerű információs technológiák a társadalom egyes alrendszereit jelentősen átalakították. Kezdetben – az 1950-es, ’60-as években – csak a természettudományokat és a műszaki tudományokat (fizika, matematika, csillagászat, villamosságtan, ...), később a gazdaság szinte minden területét. Korábban nem létező szakmák jelentek meg, illetve sok szakma a számítógép alkalmazása révén nagymértékben átalakult.

50 3. Technológiai trendek A korszerű információs technológiák a társadalom egyes alrendszereit jelentősen átalakították. Egyre több gépi intelligenciával ellátott, illetve speciális számítógépet tartalmazó technikai eszköz, rendszer jelenik meg a piacon. Köztük olyanok is, amelyekhez korábban hasonló sem létezett, például mobiltelefon, mp3 lejátszó vagy robot.

51

52

53

54 http://www. telegraph. co

55

56

57

58 http://www. toptenz. net/10-jobs-robots-will-dominate-within-20-years

59

60 Érdekességek - ARPANET
A sikeres kutatómunka eredményét egy 1978-ban végrehajtott teszttel mutatták be, amelyben egy kaliforniai autópályán haladó kamionban elhelyezett számítógép rádióhullámok segítségével küldött adatokat egy közeli gazdagéphez. Az adatok az ARPANET-en keresztül az Egyesült Államok másik felébe, majd onnan egy műhold közvetítésével Londonba jutottak.

61 Érdekességek – Okos otthon
A technológiai fejlődés mai szintjén, amikor minden percben kommunikálhatunk bárhol a világon élő barátainkkal, rokonainkkal, vagy az autónk GPS berendezése beszél hozzánk, egyáltalán nem utópia, hogy szóba elegyedjünk saját házunk, lakásunk intelligens részével. Nem egy elrugaszkodott gondolat, mikor robotok vívnak ádáz futball csatákat, vagy lejtenek táncot a kifutón, hogy lakásunk ránk csörög, és pimaszul visszabeszél, miközben éppen a hasunkat süttetjük valamely távoli tengerparton. A ház visszabesz él, avagy mennyire lehet intelligens egy otthon?

62 Érdekességek – Okos otthon
Minden összefügg mindennel: intelligens ház

63 Érdekességek – Okos otthon
Az átlagos intelligens ház funkciók: Lakás és épület‑automatizálás Lakásonkénti fogyasztásmérés Mozgásérzékelős világítás Függönyök, redőnyök automatikus, napfénytől függő vezérlése (ha lemegy a nap, leengedi a ház a redőnyöket, így ér el télen jelentős energia megtakarítást) Automatikus szellőztetés

64 Érdekességek – Okos otthon
Az átlagos intelligens ház funkciók: Hőmérséklet automatikus beállítása a házban (vagy akár külön a szobákban) Háztartási eszközök hibajelzése Valamilyen szivárgás esetén, jelzés mobiltelefonra Biztonsági rendszer, videokamerák, betörésjelzés mobiltelefonra (okostelefonon bárhonnan nézhetjük a kamerák képét, vagy akár „bele is hallgathatunk” az otthoni eseményekbe)

65 Érdekességek – Okos otthon
Az átlagos intelligens ház funkciók: Tűzérzékelés, tűzjelzés Kerti növények, gyep automatikus locsolása Napelemes egységek csatolása, vezérlése Gazdaságos energiafelhasználás, áram‑fogyasztás optimalizálás Egy központi vezérlő egység, terminál, ahonnan minden vezérelhető WIFI, 3G (4G) vagy GSM interaktív kapcsolat a felhasználóval, illetve a családtagokkal

66 Érdekességek – Okos otthon 2.
A kistestvér figyel, avagy mennyire tanulékony az intelligens otthon?

67 Érdekességek – Lego robotok
Házi robotépítés Robotok építéséhez nem szükséges sem mérnöki diploma, sem vagyonokba kerülő alkatrészek. Aki szeret barkácsolni, és érdeklődik a robotika iránt, annak ott van a LEGO fejlesztése. A robotot hagyományos LEGO elemekből és motorokból meg lehet építeni, aztán hozzá kell kötni a központi egységhez, ami hat ceruzaelemmel működtethető. Vannak készletek, de ahogy a LEGO-tól megszokhattuk, építhető teljesen egyedi is.

68 Érdekességek – Lego robotok
Házi robotépítés A robot felszerelhető érzékelőkkel is, van nyomásérzékelő, elfordulás érzékelő, hőmérő, fény-intenzitás érzékelő. Drágábban már PH detektor, páratartalom mérő is akad. Kétféle programozási nyelvet készítettek, az NQC egy C-hez hasonló fejlettebb nyelv, a Robolab a LEGO fejlesztése gyerekeknek, de egy beállítás megváltoztatásával jelentősen bővíthető a lehetőségek köre.

69 Érdekességek – R2D2 Ára ben 4090 dollár. Csak rajongóknak: multimédiás R2D2 a japánoktól A játékkiállításon bemutatott droidot hamarosan piacra dobják. A nagy kedvenc, R2D2 kereskedelmi változata valójában a kis robot külsejébe bújtatott multimédiás eszköz. Sok funkciót építettek bele: van kamerája, projektora, DVD-lejátszója, médiakártya-olvasója stb.

70 Érdekességek – DelFly szitakötő alakú őrző drón
Elképesztő a katonai robotok választéka mind formájukat, mind méretüket tekintve. A DelFly nevű, szitakötő alakú őrző drón, amelyet a hollandiai Delft műszaki egyetemén építettek. Egészen apró: tömege nem éri el egy arany jegygyűrűét, és ebben már benne van a kamera is...

71 Ellenőrző kérdések és feladatok
Az informatikának milyen korszaka(i) jellemzik a XX. század második felét és a XXI. század elejét? A számítógépek forradalma és a világháló.

72 Ellenőrző kérdések és feladatok
A kommunikációs lehetőségek szempontjából hogyan jellemezné az internetet? Világméretű számítógépes hálózat. Sok adó és sok vevő modellt valósít meg. Többféle protokollt használhatunk: http, ftp, gopher, stb.

73 Ellenőrző kérdések és feladatok
A Moore-törvény szerint milyen jellegű a számítás-technikai ipar fejlődése? A processzorok vonatkozásában gyors, exponenciális a fejlődés évtizedek óta. A memóriák, háttértárak is hasonló ütemben fejlődtek.

74 Ellenőrző kérdések és feladatok
Mit jelent a web 2.0? Lásd a jegyzetben! (30., ill. 39. dia)

75 Ellenőrző kérdések és feladatok
Milyen (IKT) technológiai trendeket figyelhetünk meg a mai információs társadalomban? A miniatürizálás exponenciális üteme. A műveleti sebesség és a tárolókapacitás gyors növekedése. A személyi számítógépek elterjedése. A grafikus rendszerek (operációs rendszerek és alkalmazások) fejlődése, elterjedése. Az IKT térhódítása a társadalomban. lsd. fent

76 Ismétlő kérdések Mit jelent az IKT?
Milyen fejlődési irányokról hallott, olvasott az IKT területén? Mit tud a mikroprocesszorokról? Mit jelent a széles sávú internet?

77 Jó tanulást!


Letölteni ppt "Információs társadalom"

Hasonló előadás


Google Hirdetések