Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gimp – animációk (1. rész) GIF animáció készítése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gimp – animációk (1. rész) GIF animáció készítése."— Előadás másolata:

1 Gimp – animációk (1. rész) GIF animáció készítése

2 2 GIF animáció létrehozása  Az animáció nem más, mint állóképek sorozata.  Az egyes képkockákat kereteknek (frame) nevezzük.  Minden keret egy kis részletben eltér az előtte, és az utána következőtől.  Feladatunk ezeknek a kereteknek, mint önálló rétegeknek a létrehozása, a követési idő és üzemmód beállítása, valamint a kész film levetítése.  A vetítést egy speciális szűrő alkalmazásával végezzük.

3 3 Feladatmegoldás lépései 1.Hozzunk létre egy 400x150 pixel méretű, fekete hátterű, szürkeárnyalatos képet. 2.Az így létrehozott képre helyezzünk el középre egy tetszőleges, fehér színű feliratot. 3.Horgonyozzuk le a létrejövő lebegő, szöveg réteget a háttérhez. 4.Majd készítsünk róla 15 db rétegmásolatot.

4 4 Feladatmegoldás lépései 5.Kattintsunk rá a Shift gomb nyomvatartása mellett az alulról 2. rétegre, és homályosítsuk el a Gauss-elmosás szűrő segítségével. 6.A Fölötte lévő rétegeken ismételjük meg a műveletsort egyre növekvő elmosási sugár értékek mellett. A Ctrl+Shift+F behívja a legutolsó műveletet!

5 5 Feladatmegoldás lépései 7.Az eljárást sorozatosan alkalmazva, az utolsó sugár értéke 30, s az elmosott réteg képe a következő. 8.Majd visszafelé haladunk sorban lefelé, és mindegyiket lemásoljuk, ill. felülre helyezzük. A felülre helyezés során Shift + felfelé nyíl kombinációt használjuk!  A rengeteg réteg sorrendjét egyértelművé tehetjük egyszerű sorszámozással. Az utolsó legyen a 0., ettől felfelé növekedjenek, lefelé csökkenjenek az értékek! Mentsünk!

6 6 Feladatmegoldás lépései 9.A legalsó háttér réteget már nem kell lemásolnunk, hiszen az animáció körkörösen folytatódik, vagyis az utolsó keret után, újra az első fog következni. 10.Játsszuk le, amit eddig csináltunk: Szűrők/Animáció/ Lejátszás. AAAA funkció úgy működik, mint egy videó-lejátszó!

7 7 Feladatmegoldás lépései 11.Az Animáció szűrőcsoportban található számunkra egy újabb fontos elem: Optimalizálás (GIF-hez) funkció, hívjuk meg! 12.E szűrő új képfájlt hoz létre, valamint beállítja a keretek követési idejét (100ms), és üzemmódját (combine). 13.Az alsó réteg követési idejét növeljük meg!

8 8 Feladatmegoldás lépései 14.Alakítsuk át indexelt üzemmódúvá a szürkeárnyalatos képünket: Kép/Mód/ Indexelt. Az átalakítás célja annak a 256 elemű színpalettának a kiválasztása, amelyet a GIF animáció használni fog. Az átalakítás előtt azonban a kiindulási képet is tároljuk el,.xcf-ben. 15.Ellenőrizzük le a létrejövő szürke színpalettát: Párbeszédablakok/ Színtérkép!

9 9 Feladatmegoldás lépései 16.Mentsük el.gif formátumban az indexeltté átalakított képünket. 17.Animációként mentsünk! 18.Az újabb beállító párbeszédablakban az animációra vonatkozó paraméterezés látható. Nem változtatjuk! AAAAz elkészült animált feliratot bármilyen weblapon használhatjuk!

10 10 Feladatmegoldás lépései 19.Térjünk vissza a Gimp formátumban elmentett fájlhoz, s most tetszőleges színes palettát alkalmazva alakítsuk át újra indexeltté a képünket. 20.Ezt is mentsük le animációként.

11 11 Feladatmegoldás lépései 21.Jelenítsük meg az előzőekben elkészített animációt honlapunkon. Ehhez először meg kell nyitnunk egy Webszerkesztő programban pl. a forrás helyen lévő index9.htm állományt. A programunk a tanulmányainkból jól ismert NVU lesz.  A megadott weblap helyett használhatunk bármilyen más állományt is!

12 12 Feladatmegoldás lépései 21.Szúrjuk be az elkészített 2 GIF animációt a weblapunkra: pl. Beszúrás/Kép útvonalról. 22.Méretezzük át őket. 23.Majd mentés másként után frissítsük a böngészőnket (és dőljünk hátra) !

13 13 Feladatmegoldás lépései 24.Ebben az utolsó feladatban a Helló.xcf fájlból fogunk kiindulni. Új animációnk átlátszó háttérrel fog készülni, és elfogyó- megjelenő hatást keltő lesz. 25.Először töröljük ki a fekete, hátérréteget a képről. 26.Majd készítsünk 11 másolatot. (Ennyi betűből áll a szöveg!)

14 14 Feladatmegoldás lépései 27.Most fogjuk létrehozni azt a hatást, amely keretenként eltüntet egy- egy karaktert a szövegből. Ehhez a lemásolt rétegeken alulról felfelé haladva, balról indulva, a lasszó eszköz segítségével törlünk mindig eggyel több karaktert. (pl. a 6. rétegen csak a Világ! legyen!) 28.Mentsünk új fájlba!

15 15 Feladatmegoldás lépései 29.Az így létrehozott animációs állományt ismét mentsük el.gif formátumban. Most azonban alkalmazzunk egy változtatást! Rétegenként cseréljük ki (helyettesítsük-replace mód) a képkockákat. Ennek eredményeképpen folyamatos lesz az animációnk. 30.E zt is helyezzük el honlapunkra!


Letölteni ppt "Gimp – animációk (1. rész) GIF animáció készítése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések