Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gimp – animációk (1. rész)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gimp – animációk (1. rész)"— Előadás másolata:

1 Gimp – animációk (1. rész)
GIF animáció készítése

2 GIF animáció létrehozása
Az animáció nem más, mint állóképek sorozata. Az egyes képkockákat kereteknek (frame) nevezzük. Minden keret egy kis részletben eltér az előtte, és az utána következőtől. Feladatunk ezeknek a kereteknek, mint önálló rétegeknek a létrehozása, a követési idő és üzemmód beállítása, valamint a kész film levetítése. A vetítést egy speciális szűrő alkalmazásával végezzük.

3 Feladatmegoldás lépései
Hozzunk létre egy 400x150 pixel méretű, fekete hátterű, szürkeárnyalatos képet. Az így létrehozott képre helyezzünk el középre egy tetszőleges, fehér színű feliratot. Horgonyozzuk le a létrejövő lebegő, szöveg réteget a háttérhez. Majd készítsünk róla 15 db rétegmásolatot.

4 Feladatmegoldás lépései
Kattintsunk rá a Shift gomb nyomvatartása mellett az alulról 2. rétegre, és homályosítsuk el a Gauss-elmosás szűrő segítségével. A Fölötte lévő rétegeken ismételjük meg a műveletsort egyre növekvő elmosási sugár értékek mellett. A Ctrl+Shift+F behívja a legutolsó műveletet!

5 Feladatmegoldás lépései
Az eljárást sorozatosan alkalmazva, az utolsó sugár értéke 30, s az elmosott réteg képe a következő. Majd visszafelé haladunk sorban lefelé, és mindegyiket lemásoljuk, ill. felülre helyezzük. A felülre helyezés során Shift + felfelé nyíl kombinációt használjuk! A rengeteg réteg sorrendjét egyértelművé tehetjük egyszerű sorszámozással. Az utolsó legyen a 0., ettől felfelé növekedjenek, lefelé csökkenjenek az értékek! Mentsünk!

6 Feladatmegoldás lépései
A legalsó háttér réteget már nem kell lemásolnunk, hiszen az animáció körkörösen folytatódik, vagyis az utolsó keret után, újra az első fog következni. Játsszuk le, amit eddig csináltunk: Szűrők/Animáció/ Lejátszás. A funkció úgy működik, mint egy videó-lejátszó!

7 Feladatmegoldás lépései
Az Animáció szűrőcsoportban található számunkra egy újabb fontos elem: Optimalizálás (GIF-hez) funkció, hívjuk meg! E szűrő új képfájlt hoz létre, valamint beállítja a keretek követési idejét (100ms), és üzemmódját (combine). Az alsó réteg követési idejét növeljük meg!

8 Feladatmegoldás lépései
Alakítsuk át indexelt üzemmódúvá a szürkeárnyalatos képünket: Kép/Mód/ Indexelt. Az átalakítás célja annak a 256 elemű színpalettának a kiválasztása, amelyet a GIF animáció használni fog. Az átalakítás előtt azonban a kiindulási képet is tároljuk el, .xcf-ben. Ellenőrizzük le a létrejövő szürke színpalettát: Párbeszédablakok/ Színtérkép!

9 Feladatmegoldás lépései
Mentsük el .gif formátumban az indexeltté átalakított képünket. Animációként mentsünk! Az újabb beállító párbeszédablakban az animációra vonatkozó paraméterezés látható. Nem változtatjuk! Az elkészült animált feliratot bármilyen weblapon használhatjuk!

10 Feladatmegoldás lépései
Térjünk vissza a Gimp formátumban elmentett fájlhoz, s most tetszőleges színes palettát alkalmazva alakítsuk át újra indexeltté a képünket. Ezt is mentsük le animációként.

11 Feladatmegoldás lépései
Jelenítsük meg az előzőekben elkészített animációt honlapunkon. Ehhez először meg kell nyitnunk egy Webszerkesztő programban pl. a forrás helyen lévő index9.htm állományt. A programunk a tanulmányainkból jól ismert NVU lesz. A megadott weblap helyett használhatunk bármilyen más állományt is!

12 Feladatmegoldás lépései
Szúrjuk be az elkészített 2 GIF animációt a weblapunkra: pl. Beszúrás/Kép útvonalról. Méretezzük át őket. Majd mentés másként után frissítsük a böngészőnket (és dőljünk hátra)!

13 Feladatmegoldás lépései
Ebben az utolsó feladatban a Helló.xcf fájlból fogunk kiindulni. Új animációnk átlátszó háttérrel fog készülni, és elfogyó-megjelenő hatást keltő lesz. Először töröljük ki a fekete, hátérréteget a képről. Majd készítsünk 11 másolatot. (Ennyi betűből áll a szöveg!)

14 Feladatmegoldás lépései
Most fogjuk létrehozni azt a hatást, amely keretenként eltüntet egy-egy karaktert a szövegből. Ehhez a lemásolt rétegeken alulról felfelé haladva, balról indulva, a lasszó eszköz segítségével törlünk mindig eggyel több karaktert. (pl. a 6. rétegen csak a Világ! legyen!) Mentsünk új fájlba!

15 Feladatmegoldás lépései
Az így létrehozott animációs állományt ismét mentsük el .gif formátumban. Most azonban alkalmazzunk egy változtatást! Rétegenként cseréljük ki (helyettesítsük-replace mód) a képkockákat. Ennek eredményeképpen folyamatos lesz az animációnk. Ezt is helyezzük el honlapunkra!


Letölteni ppt "Gimp – animációk (1. rész)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések