Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bioélelmiszerek Készítette: Bodó Eszter

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bioélelmiszerek Készítette: Bodó Eszter"— Előadás másolata:

1 Bioélelmiszerek Készítette: Bodó Eszter
Felkészítő tanár: Kusnyár Brigitta Iskola: Neve:Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola Címe:2800, Tatabánya, Cseri u. 35.

2 Mi a „bio”, miről ismerhető fel..?
A különbség az, hogy az ilyen ételek ellenőrzött ökológiai gazdaságból származnak. Rengeteg és szigorú szabálynak kell megfelelniük.

3 Mitől más? A biogazdálkodásban nélkülözhetetlen a termőtalaj, az állatok és növények közötti egyensúly megtartása.

4 Fontos!.. Az ilyen termékek előállításánál kerülik a szintetikus szerek, hormonok, takarmány-kiegészítők és genetikailag módosított anyagok használatát.

5 Honnan származzon, amit veszünk?
A legjobb ha szezonális terméket vásárolunk, és olyat, ami hozzánk legközelebbi régióból származik.

6 A helyi élelmiszer-rendszer előnyei…
Környezetvédelem szempontjából.. kevesebb élelmiszer-km kevesebb üvegházhatást okozó gáz kibocsátás nincs szükség útépítésre kisebb csomagolási igény lehetőség nyílik pl. bio-hulladék újrahasznosítása

7 Társadalom szempontjából..
helyi munkahelyteremtés nagy a lehetőség közösségek fenntartására megbízhatóbb élelmiszerminőség és élelmiszerforrás az évszaknak megfelelő táplálkozást segíti elő egészségesebb, frissebb, kevésbé feldolgozott élelmiszer

8 Gazdasági szempontból..
a helybeli gazda a lehető legtöbb hasznot termeli az anyagi erőforrások a helyi közösségen belül maradnak

9 Mi a biogazdálkodás alapja?
A talaj egészségének termőképességének, környezetünk életképességének a fenntartása.

10 Emlékszel még…?! Mi a bio élelmiszer? Mitől más? Mi az, ami nagyon fontos a bio-gazdálkodásnál? Honnan származzon? Mik a helyi élelmiszer rendszer előnyei.. Környezetvédelemi szempontból? Társadalmi szempontból? Gazdasági szempontból? Mi a biogazdálkodás alapja?

11 Teljes kiőrlésű/ fehér liszt
Az előbbi a gabona maghéját és a csírát is tartalmazza, míg az utóbbiban csak a gabona keményítőrésze marad, vitaminok és ásványi anyagok nélkül.

12 Édességek..?! A cukrot a cukorrépa nedvéből bonyolult vegyi eljárással nyerik.. A biotermékekben a cukrot például mézzel helyettesítik.. Szerencsére az édességekről sem kell lemondanunk!

13 Bio rizs Arról kapta a nevét, hogy hántolás után nem fényezik,ettől barna a színe. A biotermesztés módjának köszönhető, hogy magas a tápértéke, illetve ásványi anyagokban és B-vitaminokban gazdag.

14 Bio köles Ásványi anyagokban gazdag (pl: magnézium, vas, fluor..stb.)
Teljes tápértékű fehérjét tartalmaz. Fogyasztása csökkenti a vér koleszterin szintjét, javítja a látást, erősíti az immunrendszert, valamint gyulladáscsökkentő hatású.

15 A bioköles fogyókúrázók számára is kiváló étrend-kiegészítő.
Hogy miért?.. Mert csökkenti az éhségérzetet, sőt a jóllakottság érzetét kelti.

16 Tudtad, hogy..?! A bioköles rendszeres fogyasztása
késlelteti az öregedés folyamatát, segítséget nyújt a szellemi munkához, a depresszió leküzdéséhez, és hatásos a fáradtság ellen is.

17 Biozöldségek A biozöldségek víztartalma kevesebb, ezért intenzívebben érezzük a természetes ízeiket.

18 Egyre népszerűbbek.. Miért?
A biotermékek napjainkban egyre népszerűbbek. Miért? Azért, mert nő azoknak a száma, akik tudatosan odafigyelnek figyelnek a táplálkozásukra.

19 Miben segítenek a biotermékek?
Megteremtik az egészséges táplálkozás alapjait Számos betegséggel vehetjük fel a harcot, mint például: a túlsúly, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a daganatos betegségek, vagy izületi betegségek.

20 Emlékszel még..?! Mi a különbség, a teljes kiőrlésű és a fehér liszt között? Le kell mondanunk az édességekről? Mit kell tudni a bio rizsről? és a bio kölesről? Mi a hatása a bio köles rendszeres fogyasztásának? Mit tudtál meg a biozöldségekről? Miért népszerűbbek a bioételek napjainkban?

21 Leszel, amit eszel.. Hazánkban is egyre elterjedtebb a bioélelmiszerek fogyasztása. A Rábcakapi biokertészet nyílt napjára sokan látogattak, amibe te is betekintést nyerhetsz ha ide kattintasz.

22 Képforrások: http://impulsermagazin.com/hu/tag/bioelelmiszer/

23 Szövegforrások: Video:


Letölteni ppt "Bioélelmiszerek Készítette: Bodó Eszter"

Hasonló előadás


Google Hirdetések