Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bioélelmiszerek Készítette: Bodó Eszter Felkészítő tanár: Kusnyár Brigitta Iskola: Neve:Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium Kossuth.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bioélelmiszerek Készítette: Bodó Eszter Felkészítő tanár: Kusnyár Brigitta Iskola: Neve:Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium Kossuth."— Előadás másolata:

1 Bioélelmiszerek Készítette: Bodó Eszter Felkészítő tanár: Kusnyár Brigitta Iskola: Neve:Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola Címe:2800, Tatabánya, Cseri u. 35.

2 Mi a „bio”, miről ismerhető fel..? A különbség az, hogy az ilyen ételek ellenőrzött ökológiai gazdaságból származnak. Rengeteg és szigorú szabálynak kell megfelelniük.

3 Mitől más? A biogazdálkodásban nélkülözhetetlen a termőtalaj, az állatok és növények közötti egyensúly megtartása.

4 Fontos!.. Az ilyen termékek előállításánál kerülik a szintetikus szerek, hormonok, takarmány- kiegészítők és genetikailag módosított anyagok használatát.

5 Honnan származzon, amit veszünk? A legjobb ha szezonális terméket vásárolunk, és olyat, ami hozzánk legközelebbi régióból származik.

6 A helyi élelmiszer-rendszer előnyei… kevesebb élelmiszer-km kevesebb üvegházhatást okozó gáz kibocsátás nincs szükség útépítésre kisebb csomagolási igény lehetőség nyílik pl. bio-hulladék újrahasznosítása Környezetvédelem szempontjából..

7 Társadalom szempontjából.. helyi munkahelyteremtés nagy a lehetőség közösségek fenntartására megbízhatóbb élelmiszerminőség és élelmiszerforrás az évszaknak megfelelő táplálkozást segíti elő egészségesebb, frissebb, kevésbé feldolgozott élelmiszer

8 Gazdasági szempontból.. a helybeli gazda a lehető legtöbb hasznot termeli az anyagi erőforrások a helyi közösségen belül maradnak

9 Mi a biogazdálkodás alapja? A talaj  egészségének  termőképességének,  környezetünk életképességének a fenntartása.

10 Emlékszel még…?! Mi a bio élelmiszer? Mitől más? Mi az, ami nagyon fontos a bio- gazdálkodásnál? Honnan származzon? Mik a helyi élelmiszer rendszer előnyei.. Környezetvédelemi szempontból? Társadalmi szempontból? Gazdasági szempontból? Mi a biogazdálkodás alapja?

11 Teljes kiőrlésű/ fehér liszt Az előbbi a gabona maghéját és a csírát is tartalmazza, míg az utóbbiban csak a gabona keményítőrésze marad, vitaminok és ásványi anyagok nélkül.

12 Édességek..?! A cukrot a cukorrépa nedvéből bonyolult vegyi eljárással nyerik.. A biotermékekben a cukrot például mézzel helyettesítik.. Szerencsére az édességekről sem kell lemondanunk!

13 Bio rizs Arról kapta a nevét, hogy hántolás után nem fényezik,ettől barna a színe. A biotermesztés módjának köszönhető, hogy magas a tápértéke, illetve ásványi anyagokban és B-vitaminokban gazdag.

14 Bio köles Ásványi anyagokban gazdag (pl: magnézium, vas, fluor..stb.) Teljes tápértékű fehérjét tartalmaz. Fogyasztása csökkenti a vér koleszterin szintjét, javítja a látást, erősíti az immunrendszert, valamint gyulladáscsökkentő hatású.

15 A bioköles fogyókúrázók számára is kiváló étrend-kiegészítő. Hogy miért?.. Mert csökkenti az éhségérzetet, sőt a jóllakottság érzetét kelti.

16 Tudtad, hogy..?! A bioköles rendszeres fogyasztása  késlelteti az öregedés folyamatát,  segítséget nyújt  a szellemi munkához,  a depresszió leküzdéséhez,  és hatásos a fáradtság ellen is.

17 Biozöldségek A biozöldségek víztartalma kevesebb, ezért intenzívebben érezzük a természetes ízeiket.

18 Egyre népszerűbbek.. A biotermékek napjainkban egyre népszerűbbek. Miért? Azért, mert nő azoknak a száma, akik tudatosan odafigyelnek figyelnek a táplálkozásukra.

19 Miben segítenek a biotermékek? Megteremtik az egészséges táplálkozás alapjait Számos betegséggel vehetjük fel a harcot, mint például: a túlsúly, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a daganatos betegségek, vagy izületi betegségek.

20 Emlékszel még..?! Mi a különbség, a teljes kiőrlésű és a fehér liszt között? Le kell mondanunk az édességekről? Mit kell tudni a bio rizsről? és a bio kölesről? Mi a hatása a bio köles rendszeres fogyasztásának? Mit tudtál meg a biozöldségekről? Miért népszerűbbek a bioételek napjainkban?

21 Leszel, amit eszel.. Hazánkban is egyre elterjedtebb a bioélelmiszerek fogyasztása. A Rábcakapi biokertészet nyílt napjára sokan látogattak, amibe te is betekintést nyerhetsz ha ide kattintasz.ide

22 Képforrások:   zert_vegyunk_bioelelmiszereket/ zert_vegyunk_bioelelmiszereket/  le&id=892:gyermekkoratol-szereti-az- allatokat&catid=109:bioallatoktartasa&Itemid=43 le&id=892:gyermekkoratol-szereti-az- allatokat&catid=109:bioallatoktartasa&Itemid=43  igazsag igazsag  zert_egeszsegesek_a_teljes_kiorlesu_gabonak/ zert_egeszsegesek_a_teljes_kiorlesu_gabonak/  

23 Szövegforrások:  bioelelmiszerek-a-mindennapi-taplalkozasban bioelelmiszerek-a-mindennapi-taplalkozasban  ioelelmiszerek_okopiac_az_egeszsegert/ ioelelmiszerek_okopiac_az_egeszsegert/   bioelelmiszerek+fogyasztasaval+i+resz+.html bioelelmiszerek+fogyasztasaval+i+resz+.html  igazsag igazsag  bioelelmiszerek+fogyasztasaval+i+resz+.html bioelelmiszerek+fogyasztasaval+i+resz+.html   Video:


Letölteni ppt "Bioélelmiszerek Készítette: Bodó Eszter Felkészítő tanár: Kusnyár Brigitta Iskola: Neve:Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium Kossuth."

Hasonló előadás


Google Hirdetések