Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bioélelmiszerek Herman Ottó Általános Iskola és Munkácsy Mihály AMI Miskolc Készítette: Bereznay Krisztián 8/2 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bioélelmiszerek Herman Ottó Általános Iskola és Munkácsy Mihály AMI Miskolc Készítette: Bereznay Krisztián 8/2 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné."— Előadás másolata:

1 Bioélelmiszerek Herman Ottó Általános Iskola és Munkácsy Mihály AMI Miskolc Készítette: Bereznay Krisztián 8/2 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné

2 •Prezentáció céljaPrezentáció célja •Mi a bio?Mi a bio? •Iskolánk kínálataIskolánk kínálata •Speciális hatásSpeciális hatás •BiopiacokBiopiacok •A biogazdálkodásrólA biogazdálkodásról •KépekKépek •Mire emlékszel?Mire emlékszel? •ForrásForrás Tartalom Vissza az elejére

3 Az emberek figyelmének felkeltése az egészséges táplálkozás iránt. A magyarországi biopiacok megismertetése. Célom a prezentációval

4 Mi a bioélelmiszer ? A bioélelmiszerek azok a zöldségek, gyümölcsök amik sose láttak vegyi anyagokat. Sokan ismerik azt a közmondást, hogy „az vagy amit megeszel”, de csak kevesen gondolkodnak el igazán azon, hogy ez mit is jelent a valóságban. Ha jól belegondolunk, születésünktől fogva a testünk és minden egyes sejtünk azokból a tápanyagokból épült fel, amit eddig magunkhoz vettünk. Éppen ezért fontos odafigyelni arra, hogy mit is eszünk, és táplálékunk milyen forrásból származik. Ha elolvasod megtudod!

5 Miért is fontos a bioélelmiszer fogyasztása ? •vegyszer és tartósítószer mentes •magas a vitamin tartalma •roppant egészséges •kedvező élettani hatásai vannak Mert: Sajnos sokak számára elérhetetlen, mert drága!

6 Iskolánkban tanulóink megismerhették a biopiac jelentőségét Iskolánkban bio piacot mutattak be, így megismerhettünk néhány bioélelmiszert. Megtudtuk hogy ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket olyan földben termesztették ahol nem használtak műtrágyát, gyomirtó szereket, hanem csak szerves (állati) trágyával növelték a talaj ásványi anyag készletét. A burgonyát, és a padlizsánt is úgy szabadították meg a kártevőitől, hogy a krumplibogarakat kézzel szedték le a növényről.

7 Tudtátok hogy egyes bioélelmiszererek erősíthetik a látást? Ha sok A-vitamint kap a szervezetünk az jót tesz a látásnak. Hiánya esetén nehezebben alkalmazkodik a szemünk a sötéthez, ezért fontos a sárgabarack, sárgarépa, sütőtök fogyasztása. A sárgarépát, petrezselymet a biokertészek úgy termesztik, hogy közelükben vöröshagymát, fokhagymát duggatnak, amik elűzik a talajból a répafélék kórokozóit. A növényeket csalán áztatásával készült permetlével locsolják, gyakran kapálják, szellőztetik a talajt. Tavasszal a gyümölcsfákat nem lemosó permettel védik a kukacosodást okozó legyek, kórokozók ellen hanem különböző csapdákat (sárga színű feromon) raknak a gyümölcsfákra.

8 Nézzük meg milyen a biopiac? Ott kizárólag ellenőrzött bioélelmiszereket lehet árusítani ezek olyan mezőgazdasági termékek és élelmiszerek melyeket egy államilag elismert ellenőrző szervezet igazol. Csak ellenőrzött termékeket árulhatnak az árusok.

9 Hol találunk biopiacot ? Minden nagyobb üzletben található külön biopult de ezek az élelmiszerek sokkal drágábbak. Miskolcon minden pénteken a Technika Házánánál délutánonként biopiac üzemel, ahová a bioélelmiszert termelők felsorakoztatják portékáikat. Meglepő módon sok az érdeklődő vásárló, mert gyerekeiknek, családjuknak az egészségesebb élelmiszert szeretnék elkészíteni. Ezek tudatos vásárlók akik szeretnék megőrizni családjuk egészségét.

10 Szeretnél elmenni egy bio piacra? Nem tudod hova menj ? Szeretnél elmenni egy bio piacra? Nem tudod hova menj ? Akkor figyelj és tudd meg most !! ÚJSZEGEDI BIOPIAC 6726 Újszeged, Középfasor 1– 3. Tel.: +36 20 975 7892 DEBRECENI BIOPIAC 4024 Debrecen, Kandia u. 14. Tel.: +36 70 279 3708 BELVÁROSI BIOVÁSÁR 3530 Miskolc, Görgey Artúr út. 5. (TUDOMÁNY ÉS TECHNIKA HÁZA) Tel.: +36 30 374 5465 PESTHIDEGKÚTI BIOPIAC 1028 Budapest, Templom u. 2– 10. (Klebelsberg Kultúrkúria udvara) Tel.: +36 1 392 0860 ÚJPESTI BIOPIAC 1041 Budapest, Baross u. 105–107. Tel.: +36 20 37 97 135 BIO SÉTÁNY 1024 Budapest, Lövőház u. 2– 4. (MAMMUT I.) TEL.: +36 30 831 5256

11 Mióta ismerik az emberek a biogazdálkodást ? Lehet, hogy az emberek nagy része azt gondolja csak pár éve évtizede létezik ez a bio gazdálkodás - de nem igaz ! Az egészet nagyon régmúltra lehet vissza vezetni, mert az ősember nem használt vegyszereket a zöldség, gyümölcs termelésre és már az ősember is bioételt fogyasztott !

12 Bio zöldségek és gyümölcsök

13

14 Mire emlékszel? Válaszolj a kérdésekre.  Mi a bioélelmiszer?  Miért egészségesebb a bio termékek fogyasztása?  Melyik vitamin erősíti a látást?  Hol található Miskolcon biopiac? Ha helyesen válaszoltál, azt jelenti figyelmesen végignézted a bemutatót! ☺

15 Források: http://www.evamagazin.hu/receptek_spajz/2627 6_bioboltok_biopiacok.html http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option= com_content&view=article&id=285:abiotermeke k-taplalkozasbeli-elnyei-a-szemleletvaltozas- szueksegessege&catid=255:szakcikkek&Itemid= 118

16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Bioélelmiszerek Herman Ottó Általános Iskola és Munkácsy Mihály AMI Miskolc Készítette: Bereznay Krisztián 8/2 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné."

Hasonló előadás


Google Hirdetések