Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet"— Előadás másolata:

1 Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet
Felkészítő tanár: Megyesi Pálné Iskola: Ősi Általános Iskola 8161 Ősi, Ságvári Endre utca 10.

2 Tartalom Mit tartalmaznak? Előállításaánál TILOS Előnyei
Természetes ásványok Ökopiac, biopiac Mitől más a bioélelmiszer? Biogazdálkodás 10 érv a biotáplálkozás mellett! Kérdések Források

3 Napjainkban egyre többet hallunk az egészséges, tudatos táplálkozásról.
A széles körben ismertté vált jelszó: természetes élelmiszereket! Hogyan is valósíthatjuk ezt meg? Együk, ne együk?

4 Mit tartalmaznak? Az ökológiai módszerrel előállított élelmiszerek eredendően tartalmazzák a természetben fellelhető értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek a lehető legkedvezőbben épülnek be a szervezetbe. A nyers vagy feldolgozott bioélelmiszerek káros anyagokat, szennyeződéseket, vegyszereket nem tartalmaznak, a vitaminok, nyomelemek széles skáláját viszont igen.

5 Előállításánál TILOS:
A biogazdálkodás, a bioélelmiszer előállítása során tilos szintetikus vegyszerek, műtrágyák, növényvédő szerek használata, tilos a génmódosított szervezetek alkalmazása, az ionizációs besugárzás, az állattartásban antibiotikumok, hozamfokozók, míg a feldolgozás során mesterséges adalékanyagok alkalmazása.

6 Előnyei Az ökológiai termelésnek számos előnye van a hagyományos termelési móddal szemben. Nem szennyezi a talajt, a vizeket, a növények nem tartalmaznak szintetikus permetezőszer-maradványt, energiafelhasználása kevesebb. A "bio" azonban ennél jóval többet tud nyújtani ízében, beltartalmi értékeiben, tárolhatóságában és még jó néhány egyéb vonatkozásban. A biotermékek feldolgozásában az engedélyezett adalékanyagok száma alig haladja meg a százat. A biotermékek így lényegesen kevesebb mérget tartalmaznak a nagyüzemi eljárással termelteknél.

7 Természetes ásványok a talaj ásványi sókban, nyomelemekben gazdagabb, egészében egészségesebb az életfontosságú anyagokból többet tartalmaznak, mint a zöldség- és gyümölcsfélék

8 Ökopiac, biopiac Olyan piacok, ahol kizárólag ellenőrzött bioélelmiszereket lehet árusítani. Ellenőrzött bioélelmiszer fogalom alatt az olyan mezőgazdasági termékeket, élelmiszereket értünk, melyeket az idevágó kormányhatározat szerint állítottak elő, és ezt egy államilag elismert ellenőrző szervezet igazolja. A piacon garantáltan ellenőrzött biotermékek (zöldségfélék, gyümölcsök, pékáruk, tejtermékek) kaphatók, az árusok csak ellenőrzött termékeket árusíthatnak. Sokféle ökotermék kapható a különböző gyógynövényboltokban, sőt drogériákban, gyógyszertárakban is, ezek azonban többnyire gabonaőrlemények, szárítmányok vagy egyéb módon tartósított élelmiszerek.

9

10 Mitől más a bioélelmiszer?
A termőtalaj, az állatok és növények közötti egyensúly megtartása nélkülözhetetlen a biogazdálkodásban. A cél a természetes körforgás biztosítása. A biogazdálkodásban a hangsúly nem a kártevők elpusztításán, hanem a megelőzésen, a biológiai és fizikai védekezésen van. A biotermékek előállításánál tartózkodnak a szintetikus szerek, hormonok, takarmány-kiegészítő és genetikailag módosított anyagok használatától.

11 Biogazdálkodás A bio földművelés célja, hogy a talajt és a környezetét a legtermészetesebb egyensúlyban tartsa, biztosítsa az optimális körforgást a talaj, a növények, az állatok, az emberek között. A biogazdák nem alkalmaznak mesterséges rovarirtó szereket, gyomirtókat, műtrágyát, genetikailag módosított termékeket, antibiotikumot és sugárkezelési eljárásokat a zöldség- és gyümölcstermesztéshez, illetve az állattenyésztéshez. A növényi kártevőket természetes eredetű szerrel permetezik, vagy kézzel szedik össze, az állatokat csak behatárolt, szennyeződésmentes területen legeltetik. Az ilyen módon előállított termékek mennyiségben elmaradnak vegyszerekkel kezelt társaiktól, magasabb költségekkel állíthatók elő, de jobb minőséget képviselnek.

12 Mitől bio az élelmiszer?
Bio az a növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.  A valódi bioterméket ellenőrzött körülmények között termelik és az semmilyen műtrágyát és mérgező anyagot nem tartalmaz.

13 10 érv a biotáplálkozás mellett!
1. Szigorú ellenőrzés. A „bio” vagy „öko” címke garancia a fogyasztónak, hogy ezeket a termékeket szigorúan ellenőrizték, előállításuk során nem használtak vegyszert, mérgező anyagokat, permetezőszert, növekedést serkentő hormont, antibiotikumot. 2. Igazi, tiszta ízek. A vegyszermentes termőföldön erős, egészséges növények nőnek, melyekből kiegyensúlyozott, természetes ízű, tápláló élelem készül ember és állat számára egyaránt.

14 3. Nem károsítja a környezetet
3. Nem károsítja a környezetet. A biotermelés meggátolja, hogy a vegyszerek és egyéb ártalmas anyagok bekerülhessenek a levegőbe, a földbe és a vízbe. 4. Gondol a jövőre is. A biogazdálkodás a jelenleg ismert egyetlen gazdálkodási forma, mely hosszú távon is biztosítja az ember és környezete közötti egyensúlyt, valamint védi a legsérülékenyebb generációhoz tartozók, a gyerekek egészségét.

15 5. Védi és tiszteletben tartja természetes vizeinket
5. Védi és tiszteletben tartja természetes vizeinket. A szennyező vegyi anyagok mellőzése, valamint a természetes növénytermesztés gyakorlata védi és fenntartja természetes vízbázisunkat. 6. Biztosítja az egészséges termőföldet. A termőföld a tápláléklánc alapja. A biogazdálkodás lényege olyan gazdálkodási gyakorlat kialakítása, mely védi és erősíti az egészséges termőföldet.

16 7. A természettel összhangban termel
7. A természettel összhangban termel. A biogazdálkodás tiszteletben tartja az ökorendszer egyensúlyát, a természetes élővilág fenntartását szolgálja (természetes vizek, mocsarak, állatok védelme, a termőnövények rotációja, földek pihentetése, stb.). 8. Innovatív módszerek. Számos biogazdaságban innovatív technikákat dolgoztak ki a vegyszerek kiváltására, a környezet megóvására.

17 9. Sokszínűség megőrzése
9. Sokszínűség megőrzése. A biogazdák évtizedek óta gyűjtik és óvják a ritka növényi magokat és termesztik a kihalófélben lévő növényfajtákat, hozzájárulva ezzel a biodiverzitás fenntartásához. 10. A kis gazdaságok fejlődése. A biogazdálkodás hozzásegíti a kis, helyi gazdaságokat ahhoz, hogy a nagytermelőkkel szemben életképesek maradjanak, és helyben termelt élelemmel lássák el a lakosságot.

18 Kérdések Mit nem tartalmaznak a bioélelmiszerek?
Mit tilos használni biogazdálkodás során? Milyen előnyei vannak az ökológiai termelésnek? Milyen termékekkel találkozhatunk az ökopiacon?

19 Források


Letölteni ppt "Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések