Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

University of Debrecen

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "University of Debrecen"— Előadás másolata:

1 University of Debrecen
Universitas Debreceniensis Syncope szimpózium Budapest, Szent Ferenc Kórház, november 28. Syncope az időskorban Lőrincz István DE KK, Belgyógyászati Intézet 1

2

3 Az időskor speciális problémái

4 Az időskor speciális problémái
Cognitive impairment Dementia YEARS

5 Az időskor speciális problémái
Heveny zavartsági állapot Magatartászavarok Alvászavarok A fájdalom Időskori rákbetegség Nyomási-fekély / Decubitus Vizelet-inkontinentia Táplálkozás A víz- és elektrolit-háztartás zavarai Sürgősségi állapotok időskorban Hyperthermia és accidentális hypothermia Syncope Elesés és járászavarok Csonttörések

6 Geriátriai jellemzők vizsgálata
Tartás- és járászavarok: elesés kockázata (Tinetti teszt) Táplálkozás: időkori alultápláltság (Mini Nutritional Assessment szűrő- és állapotfelmérő skála) Kognitív funkciók: demencia kockázatának felismerése (Órarajzolási teszt) Önellátási képesség: mindennapi teendők elvégzésére (Barthel-index) Fájdalom: megélése, pszichés és fiziológiás reakciók (fájdalomfelmérő skála) Szociális helyzet: több dimenzióban (anyagi helyzet, lakáskörülmények, társas kapcsolatok, társasági aktivitás)

7 Átmeneti eszméletvesztés Nem igazi átmeneti eszméletvesztés
Trauma-indukált Nem trauma-indukált Nem igazi átmeneti eszméletvesztés Syncope Görcsrohamok Intoxikáció Anyagcsere betegségek Átmeneti eszméletvesztést utánoz, de nem igazi, pl., pszichogén “pseudo-syncope” ‘drop attack’ cataplexia Agyrázkódás (ESC 2009)

8 Az igazi syncope okai 60% 15% 10% 5% Felderítetlen = kb. 10%
Neurálisan- mediált reflex Orthostatikus Arrhythmiák Struktúrális cardio-pulm. VVS CSS •Szituációs köhögés Vizelés utáni - post- mictios Bradycardia Sinus pauza/arrest AV block •Tachycardia VT - SVT Hosszú-, Rövid QT synd,ARVD PM/ICD hiba Gyógyszer-indukált • Autonóm idegr. bet. Primer Szekunder Aorta sten. HCM Pulmonális hypertensio Aorta dissectio 60% 15% 10% 5% Felderítetlen = kb. 10% (ESC 2009)

9 Az igazi syncope okai 60% 15% 10% 5% Felderítetlen = kb. 10%
Neurálisan- mediált reflex Orthostatikus Arrhythmiák Struktúrális cardio-pulm. Gyógyszer-indukált • Autonóm idegr. bet. Primer Szekunder VVS CSS •Szituációs köhögés Vizelés utáni - post- mictios Bradycardia Sinus pauza/arrest AV block •Tachycardia VT - SVT Hosszú-, Rövid QT synd,ARVD PM/ICD hiba Aorta sten. HCM Pulmonális hypertensio Aorta dissectio 60% 15% 10% 5% Felderítetlen = kb. 10% (ESC 2009)

10 Syncope okai időskorban
Arrhythmia: Bradyarrhytmia / SSS , AV block / Tachyarrhytmia / SV és V / Neurokardiogén syncope: vasovagális, situatios, mictiós, defecatios, köhögési Orthostaticus hypotensio Carotis sinus hyperaesthesia Gyógyszer okozta syncope Postprandiális syncope

11 Syncope okai időskorban
Syncope alacsony perctérfogat miatt AMI, pulmonális embolia, AS, MS, HCM, Pulmonális hypertonia Hyperventilatios syncope Nyelési syncope Glossopharyngeális syncope Subclavian steal syndroma TIA Epilepsia

12 Időskor és syncope Az idősekben a syncope leggyakoribb okai az OH, a reflexes syncope, ezen belül CSS, és az aritmiák. Nem ritka a különféle formák társulása, ami megnehezíti a dg felállítását. Az OH miatti hospitalizáció gyakorisága az életkor előrehaladtával nő: a évesek 4,2%-a igényel felvételt, míg a 75 év felettiek 30,5%-a kerül kórházba OH miatt. A syptomaticus OH 25%-ban az életkor következménye, a fennmaradó részért a gyógyszeres th. mellékhatása és PF (primer és szekunder egyaránt) felelős.

13 Időskor és syncope Az idős OH-s betegeknél gyakori a fekvő helyzetben jelentkező magas vérnyomás, ami a syncope kezelését nehezíti, és a magas vérnyomás kezelése fokozhatja a syncope előfordulását. A CI típusú CSH miatt kezelt idős betegek 20%-ban áll a héttérben. Szintén 20%-ban okoz syncopét a CSH VD formája is, azonban a syncope kialakulásában betöltött pontos szerepe ez idáig tisztázatlan.

14 Diagnosztika Standardizált dg-kus algoritmussal az idős betegek 90%-ban pontos oki dg állítható fel. Anamnézis: A reggel jelentkező sy. OH-ra utal. A 65 év felettiek egyharmada 3 v. több gysz-t szed. A nem szükséges gyógyszerek kihagyásával a sy. előfordulása . Fontos a gysz. bevétel időpontja és a sy. közötti összefüggés, továbbá az hogy társbetegségek milyen mértékben vezetnek gyengeséghez, mozgás- vagy koordinációs zavarokhoz. A közösségben élő idősek 20-50%-ban megváltozik a járás módja, egyensúly-bizonytalanság jelentkezik és lelassulnak a védekezési reflexek. Így az egyébként ártalmatlan, mérsékelt haemodinamikai változások is syncope-hoz vezethetnek. Fontos a syncope szemtanúinak beszámolója, bár ez az esetek 60%-ban nem áll rendelkezésre.

15 Diagnosztika A kognitív funkció csökkenése a 65 évesek 5%-ban, a
80 évesek 20%-ban jelentkezik, a betegek gyakran nem is emlékeznek a syncope-s epizódra. A kezdeti dg-kai lépések az idősek kisebb százalékban adnak végleges oki diagnózist, mint a fiataloknál, ennek az az oka, hogy a VVS az idősek körében ritkább. Ezért minden korosztály esetében fontos az autonóm idegrendszer kivizsgálása (CSM, tilt test). Hasznos a neurológiai és mozgásszervi vizsgálat, kiemelt jelentőségű a járás és az egyensúlyérzék vizsgálata. A kivizsgálás kezdetén mindenkinél ajánlott elvégezni fekvő és álló helyzetben egyaránt a CSM-t

16 Idős betegek esetében használatos diagnosztikus tesztek
Az OH nem minden esetben reprodukálható (különösen a gysz szedéssel és életkorral összefüggő esetekben). Ezért a Shellong próbát többször kell ismételni, (reggel és/vagy közvetlenül a syncope után. A CSM kiemelt jelentőségű, mivel gyakran atípusos formában jelentkezik a CSH, az anamnézisben nincs syncope-ra utaló adat. A HUTT idősek esetében is jól tolerálható és biztonságos, a pozitív prediktív értéke ugyanolyan, mint a fiatalabbakbnál, különösen hatékony a nitroglicerin teszttel kombinálva. Ha vérnyomás-ingadozásra van gyanú (gysz v. post-prandiális), 24 órás ABPM hasznos. Az időseknél jelentkező nem tisztázott eredetű syncope hátterében gyakran aritmia áll, ezért ILR indikált.

17 Az idős, gyenge, magatehetetlen betegek kivizsgálása
A Shellong teszt, a CSM, és a HUTT könnyen tolerálható még a gyenge és kognitív funkció zavarral rendelkező idősek esetén is. A magatehetetlen idősekben gyakoribb a több rizikófaktor együttes előfordulása. A csökkent kognitív funkciójú betegek átlagosan 5 rizikófaktorral rendelkeznek sy. és/vagy ájulás tekintetében. Bizonyítást nyert az, hogy a sy. CV rizikófaktorainak -vel a közösségben élő elesett, v. demens idősek körében  az ájulások száma.

18

19

20

21

22 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "University of Debrecen"

Hasonló előadás


Google Hirdetések