Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EBK Alapoktatás Vállalkozók munkavállalóinak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EBK Alapoktatás Vállalkozók munkavállalóinak."— Előadás másolata:

1 EBK Alapoktatás Vállalkozók munkavállalóinak

2 Áttekintés Általános EBK információk
Jellemző veszélyek a MOL telephelyein Általános biztonsági szabályok Életvédelmi szabályok EBK jellegű ellenőrzések Tűzvédelem Környezetvédelem Rendkívüli események kezelése Tanulságos események Presenting to [name]

3 Általános EBK információk

4 Mit jelent az EBK? Egészségvédelem: zaj, rezgés, világítás, sugárzások, ergonómiai, klímaviszonyok, vegyi anyagok által okozott kockázatok értékelése, a kockázatok csökkentésére tett intézkedések, illetve a foglalkozás egészségügyi szolgáltatások Biztonságtechnika: általános szakmai, műszaki biztonsági, tűzvédelemi intézkedések Környezetvédelem: levegőtisztaság-, talaj- és vízvédelem, hulladékgazdálkodás

5 Területre történő belépés és munkavégzés személyi feltételei
EBK oktatások: (alap + területspecifikus) Végzettséget, képesítést és jogosultságot igazoló dokumentum Érvényes foglalkozás-egészségügyi alkalmasságot igazoló dokumentum Tűzvédelmi szakvizsga (amely esetekben szükséges) Bányabiztonsági vizsga (bányászati, távvezetékes és PB-s területeken) Belépőkártya (ahol a MOL bevezette) EBK Útmutató (személyre szóló, adatokkal kitöltve) Munkavégzésre alkalmas állapot A munkavállaló jogosult megtagadni a munkavégzést, ha azzal életét, testi épségét közvetlenül veszélyeztetné. Köteles megtagadni, ha a munkáltató utasításának teljesítésével másokat veszélyeztet!

6 Munkavégzés egyéb feltételei
Megismerni a munkavégzés speciális feltételeit és a vészhelyzeti teendőket A munkavégzés megkezdése előtt a munkairányító köteles a munkavállalók tudomására hozni az alábbi információkat: A területgazda (MOL munkavállaló) nevét, elérhetőségét (hol található meg stb.) Vészhelyzeti teendők (gyülekezési pont, vészhelyzeti telefonszámok stb.) A munkavégzéshez kapcsolódó feladatok, veszélyek ismertetése, a kockázatok csökkenetése érdekében teendő intézkedések Soha ne vállaljon felesleges kockázatot!Kerülje el a veszélyes helyzeteket!

7 Munkavégzés egyéb feltételei
Munkairányító jelenléte A munkairányító köteles a munkavégzés teljes időtartama alatt viselni a piros karszalagot! Minden munkavállaló köteles tudni, hogy ki a munkairányítója és köteles a munkairányítójának utasításait követni. A munkavállaló a munkairányítótól megkapja a munkavégzéshez szükséges információkat (előforduló veszélyek, elvégzendő feladat, teendők vészhelyzet esetén stb.) A munkairányító csak indokolt esetben és rövid ideig hagyhatja el a munkaterületét. Amennyiben hosszabb időre hagyja el a munkaterületet, akkor köteles maga helyett új munkairányítót kijelölni.

8 Mi az EBK Útmutató? Fényképpel ellátott személyre szóló információs és tájékoztató füzet. Naprakészen tartása (oktatások, végzettségek stb) és helyszínen tartása a munkavállaló feladata. Az Útmutató megléte a munkaengedély és a munkavégzés feltétele.

9 Munkavégzés tárgyi feltételei
Védőruhára, valamint védőeszközökre vonatkozó követelmények Alap védőfelszerelések viselése kötelező technológiai területen: Védősisak (amely szükség szerint védőálarccal kiegészítendő) Szemvédelem (legalább a pattanó részecskék ellen védő szemüveg) Biztonsági lábbeli, védőbakancs (olajálló talppal, orrmerevítővel, antisztatikus kivitelű) Védőruha (antisztatikus, lángmentesített vagy lángálló) Kiegészítő védőfelszerelések (szükség szerint viselendők): Hallásvédő (füldugó vagy fültok) Védőkesztyű (ártalomnak megfelelő) Légzésvédő eszközök Leesés elleni védőfelszerelések Bármi egyéb, amit a munka jellege és a fennálló kockázat megkíván

10 Munkavégzés tárgyi feltételei
Munkaeszközökre vonatkozó követelmények Szerkezetileg hiánytalan Nincs rajta törés, repedés, deformáció Jelentős korrózió, hőhatás nyoma nem észlelhető rajta Zaj, rezgés, egyenletesség szempontjából megfelelően működik Rendelkezik a szükséges dokumentációkkal (magyar nyelvű üzemeltetési dokumentációval, megfelelőségi igazolással (ha szükséges), üzembe helyezéssel, felülvizsgálattal) – Munkairányító feladata A munkavégzés megkezdése előtt a munkavállaló köteles szemrevételezni a munkaeszközt és üresjárati próbát végezni.

11 Munkavégzés tárgyi feltételei
Vegyi anyagokra vonatkozó követelmények Tilos a munkaterületre hiányos, vagy sérült címkézésű, csomagolású, azonosíthatatlan anyagot, készítményt bevinni. Tilos engedély nélkül a csatornákba, aknákba, nyílt árokba bármilyen vegyi anyagot és annak maradékát (vegyszeres mosóvíz, tisztítószer, oldószerek, festékek) bevezetni, beleönteni. Berendezések tisztításához használt savak, lúgok csatornába vezetése csak előzetes engedélyeztetés után lehetséges! A munkavégzés helyén csak a napi használathoz szükséges mennyiségű vegyi anyag tartható!

12 Jellemző veszélyek a MOL- telephelyein

13 Jellemző veszélyek Magas nyomás Vákuum Elektromos áram
Fizikai veszélyek Magas nyomás Vákuum Elektromos áram Magas / alacsony hőmérséklet Forgó alkatrészek Zaj, rezgés Robbanás Leesés, beesés Stb.

14 Előforduló veszélyes anyagok és tulajdonságaik
Jellemző veszélyek Vegyi anyagok jelenléte A MOL telephelyeken minden ismeretlen anyagot, vagy ismeretlen anyaggal szennyezett berendezést veszélyesnek kell tekinteni! A MOL-telephelyein található vegyi anyagok jellemző veszélyei: Fokozottan tűz- és robbanásveszélyes anyagok Mérgező és/vagy rákkeltő anyagok Maró anyagok Öngyulladásra hajlamos anyagok Emberre gyakorolt hatásuk függ: anyag tulajdonságaitól, koncentrációtól, behatás időtartamától Amennyiben a munkavállaló tevékenysége során érintkezhet a vegyi anyagokkal, akkor munkavégzés megkezdése előtt meg kell ismernie azok veszélyeit.

15 Előforduló veszélyes anyagok és tulajdonságaik
Jellemző veszélyek Jellemző vegyi anyagok tulajdonságai Szénhidrogének Gőzei bódító hatásúak. Tünetei: szédülés, fülzúgás, kábulás.  A tünetek friss levegőn néhány perc múlva megszűnnek. Ha a mérgező hatás tovább tart, könnyezés, hányinger, vérkeringési-, légzési zavarok lépnek fel eszméletvesztéssel. Zárt helyiségekben kiszorítják az oxigént. Benzol Könnyen gyulladó, átlátszó, víznél könnyebb fajsúlyú folyadék. A gőzeinek belégzésével, vagy bőrön keresztül felszívódva kerülhet be a szervezetbe. A benzol narkotikus hatású, izgatja a szemet, nyálkahártyát, bőrt, lassú sejtképzéssel járó vérszegénységet , halálos idegrendszeri bénulást okozhat. Karcinogén anyag. Kén-hidrogén Színtelen, záptojás szagú gáz. A levegővel robbanóelegyet alkot. Tünetei: a nyálkahártyát, szemet, tüdőt izgatja, köhögést, fejfájást okoz, tüdő-ödéma is lehetséges. Nagy töménységben nem érezhető a szaga, a szaglóideget bénítja, eszméletvesztést, légzésbénulást, szívelégtelenséget, halált okoz. A mérgezettet sűrített levegős légzésvédő készülékkel ellátott személyek menthetik ki.

16 Előforduló veszélyes anyagok és tulajdonságaik
Jellemző veszélyek Vegyi anyagok jelenléte Ammónia Gőzei bódító hatásúak. Tünetei: szédülés, fülzúgás, kábulás. Hűtőközegként alkalmazzák (Pl.: a paraffin kicsapatására az olajból). Színtelen szúrós szagú, erősen ingerlő, maró hatású éghető folyadék vagy gáz, a levegővel robbanóelegyet alkothat, a vízzel minden arányban elegyedik. Belélegzése gége-ödémát és tüdő-ödémát, légzésbénulást, halált okozhat, szembe jutva vakságot idézhet elő. A bőrrel érintkezve hólyaghúzó hatású, súlyos fagyásos sérülést okoz. A sérültet friss levegőre kell vinni, kényelmes helyzetbe fektetni, szoros ruházatát meglazítani. Légzésbénulás esetén oxigénbelélegeztetés szükséges. A sérültet ne hagyjuk lehűlni! Mesterséges lélegeztetés alkalmazása tilos! Mérgezés estén azonnal hívjunk orvost. Szembe került ammóniát a szemből bő vízzel kell kiöblíteni. Megelőzés: sűrített levegős légzésvédő készülék, vagy ammónia ellen védő szűrőbetétes gázálarc használatával. Metilalkohol (Metanol) Színtelen, tűzveszélyes, folyékony halmazállapotú anyag. A folyadék és gőze károsítja a központi idegrendszert, különösen a látóidegeket (vakság), bőrön keresztül is felszívódhat. A vese, a máj, a szív és egyéb szervek károsodhatnak. A következmények később alakulnak ki. A gőz belégzése kevésbé veszélyes, mint az anyag lenyelése. Tünetek: bódultság, hasgörcsök, szédülés, fejfájás, émelygés és hányás, gyengeségi rohamok, látászavarok, eszméletvesztés, légzéskimaradás.

17 Előforduló veszélyes anyagok és tulajdonságaik
Jellemző veszélyek Vegyi anyagok jelenléte Szén-monoxid Nagyon mérgező gáz! A szénmonoxid (CO) egy színtelen, szagtalan, íztelen gáz. A szénvegyületek tökéletlen égése során képződik. Szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú. Erősen mérgező. Nehezen cseppfolyósítható gáz. A sűrűsége közel áll a levegőéhez. Szénmonoxid mérgezés azonnali hatása: fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenése. Szénmonoxid mérgezés tartós hatása: a szívizmot ellátó koszorúerek keringését csökkenti, hozzájárulva a koszorúér-elmeszesedéshez, szűkíti a koszorúereket, növeli a szívinfarktus kockázatát. Inert gázok (pl. Nitrogén, Argon, Hélium stb.) Az inert gázok szagtalanok, színtelenek és íztelenek. Éppen ezért sokkal veszélyesebbek, mint a mérgező gázok, pl.: klór, ammónia, vagy kénhidrogén, melyek már kis koncentrációban felismerhetők jellemző szagukról. Gyanútlan személy számára az inert gázok fojtó hatása minden előzetes fiziológiai jelzés nélkül következik be. Ez a hatás igen gyors: pár másodperc igen alacsony oxigénkoncentráció esetén. Egyszerűbben: ”Nem veszed észre, hogy meghalsz!” Nyers földgáz Még nem „szagosított”, ezért ne várjuk a fogyasztói földgáz jellegzetes szagát!

18 Jellemző veszélyek Megelőző intézkedések
A megelőző intézkedések betartásával csökkenthetők a kockázatok és elkerülhetők a balesetek! Mindig tartsa be a munkaengedélyben foglaltakat! Kövesse a munkairányító utasításait! A munkavégzés teljes időtartama alatt viselje az előírt egyéni védőeszközöket! Vegye figyelembe és kövesse a figyelemfelhívó, biztonsági táblák/jelölések utasításait!

19 Jellemző veszélyek Magas gázkoncentráció, alacsony Oxigén szint
Műszer megválasztása: A vizsgálandó gőzök/gázok tulajdonságai alapján Gázkoncentráció ellenőrzése szükséges: Gázszivárgás ellenőrzése csővezetékeken, peremeknél, tolózáraknál Beszállással járó és tűzveszélyes tevékenységek esetén folyamatosan Személyvédelem A személyi gázérzékelők jelzése esetén az adott munkát a legrövidebb időn belül be kell fejezni és a jelzés tényét a munka irányítónak és az engedélyt kiadónak azonnal jelenteni kell.

20 Munka- és védőeszközök használata
Jellemző veszélyek Magas gázkoncentráció, alacsony Oxigén szint Mikor? Tűzveszélyes tevékenységeknél, illetve tűz és robbanásveszélyes környezetben végzett tevékenységeknél, amennyiben nem zárható ki az éghető vagy egyéb veszélyes anyagok jelenléte Minden esetben, amikor a munkaengedély előírja Hogyan? Személyi gázkoncentráció mérővel folyamatosan Kinek kell használni? A munkavállalónak, aki a munkát végzi vagy a veszélyes térben tartózkodik A személyi gázérzékelők

21 Általános biztonsági szabályok

22 Parkolás, közlekedés, fényképezés
Várakozni csak a kijelölt parkolóhelyeken, lehetőleg a kijelölt menekülési útvonal irányába szabad. Gépjárművel, munkagéppel az üzemek belső területére behajtani csak külön írásos engedéllyel (Behajtási engedély) szabad. Közlekedés Lezárt területekre behajtani vagy gyalogosan belépni szigorúan tilos és életveszélyes. A megengedett legnagyobb sebességre közúti jelzőtáblák figyelmeztetnek. (Amennyiben a sebességhatár nem került kitáblázásra, akkor 30 km/h a megengedett sebesség.) A telephelyek technológiai területén a gépjárművek és autóbuszok csak üzemképes tűzoltó készülékkel ellátva közlekedhetnek! Fényképezés A telephelyek területén fénykép vagy videofelvétel csak a területileg illetékes régió biztonsági irányító, és az adott objektum vezetőjének, vagy megbízottjának közös írásos engedélyével készíthető!

23 Mobiltelefon, tűzgyújtás, általános rend
„A” Fokozottan tűz- és robbanásveszélyes, valamint „B” Tűz- és robbanásveszélyes területen nem robbanás-biztos villamos készülékeket, eszközöket, mobiltelefonokat használni csak a MOL munkabiztonsági szabályainak és az általános munkára vonatkozó munkavégzési engedélynek megfelelően, folyamatos gázkoncentráció mérő használata esetén szabad! Tűzgyújtás A telephelyek területén nyílt láng használata és a dohányzás (a kijelölt dohányzóhelyeken kívül) szigorúan tilos. A tevékenységek kizárólag tűzveszélyes munkavégzési engedély birtokában végezhetők. Általános rend Minden munkavállaló köteles a munkaterületén fenntartani az általános rendet! A munka során a szelektív hulladékgyűjtés szabályait be kell tartani.

24 Életvédelmi szabályok

25 Mik az Életvédelmi szabályok?
Az Életvédelmi szabályok alapvető biztonsági szabályok a magas kockázatú munkákhoz, melyek esetében a szabályok megszegése a legnagyobb eséllyel okoz súlyos balesetet vagy halált. Egyszerű szabályokra hívjuk fel a figyelmet, amelyeket mindenkinek be kell tartani, hogy megvédje saját és mások testi épségét. Egyik Életvédelmi szabály sem új, mindegyik érvényben volt már korábban is különböző törvényi vagy helyi szabályozás által. A legtöbben már alkalmazzák ezeket a szabályokat a mindennapi munka során. A cél nem az, hogy hibát keressünk a munkavégzéshez kapcsolódóan, hanem az, hogy rávezessük a munkavállalókat a jogkövető magatartásra. A fókuszban az áll, hogy megváltoztassuk a munkavállalók és a munkahelyi vezetők viselkedését a munkaterületen azzal, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre a szabályokra. A szabályok betartása mindenkinek kötelező; a MOL-csoport saját munkavállalóira, a vállalkozókra és az alvállalkozókra egyaránt vonatkoznak. Amennyiben a szabályok megszegésére kerül sor, akkor fegyelmi eljárás indul, mely kövekezménye lehet az MOL összes telephelyéről 1 évre történő kitiltás.

26 Súlyos balesetek megelőzése
Mi a célunk? Súlyos balesetek megelőzése Cél: a 0 baleset 17 halálos áldozat* MOST Az Életvédelmi szabályok betartása számos életet megmentett volna ezek közül CÉL * MOL munkavállalók és vállalkozók/alvállalkozók dolgozóira vetített halálos áldozatok száma között

27 A szabályok megszegésének következményei
A szabályokat megszegők kiteszik magukat vagy másokat magasabb kockázatú vagy halálos eseménynek. Minden szabályszegési eset alaposan ki lesz vizsgálva. Amennyiben a szabályszegés szándékosan történt, akkor a legszigorúbb fegyelmi intézkedéseket alkalmazzuk. Vállalkozók és alvállalkozók alkalmazottainak tekintetében lehetséges a területről való kitiltás és a cég kizárása a jövőbeli munkákból. Ha a munkahelyi vezető határozza meg azokat a feltételeket, amelyek szabályszegéshez vezetnek, vagy nem akadályozza meg a szabályszegést, akkor a legszigorúbb fegyelmi intézkedéseket alkalmazzuk vele szemben.

28 1. Ne dohányozzon az arra kijelölt helyeken kívül!
Minden tényleges vagy lehetséges gyújtóforrásként funkcionáló berendezés fokozott veszélyt jelent a tűz- vagy robbanásveszélyes (pl. technológiai) területeken, ezért azok ott csak megfelelő munkavégzési engedély birtokában és megfelelő tűzmegelőzési intézkedések betartásával használhatók. A dohányzáskor vagy tűzgyújtó eszköz használatakor a tűz- vagy robbanásveszélyes anyagok lángra kaphatnak vagy felrobbanhatnak. A kijelölt, egyértelmű jelzéssel ellátott helyeken történő dohányzással megelőzhetők a tűzesetek vagy robbanások. Dolgozóként a következőket kell tenni: ismerni a kijelölt dohányzóhelyeket; beavatkozni és jelenteni, ha valakit a kijelölt dohányzóhelyen kívül látunk dohányozni; megfelelő munkavégzési engedély és tűzmegelőzési intézkedések nélkül kerülni bármilyen gyújtóforrás használatát a technológiai területeken.

29 2. A munkavégzés megkezdése előtt ellenőrizze az energiaforrások kiszakaszolt állapotát!
A kiszakaszolás fizikailag elkülöníti és biztonságban tartja a dolgozót a munkaterületen lévő különféle energiaforrások jelentette veszélyektől. Ezek a veszélyes energiaforrások jellemzően elektromos áram, tárolt elektromosság (pl. kondenzátorok), magas nyomás, mérgező anyagok, mérgező/fojtó gázok-gőzök, vegyi anyagok (pl. gyúlékony folyadékok), forró folyadékok/gőzök, sugárzás vagy mozgó/forgó gépalkatrészek (pl. összenyomott rugó) lehetnek. Dolgozóként a következőket kell tenni: tisztában lenni a saját védelmünket biztosító kiszakaszolások lehetséges módjával; a munkairányítóval ellenőrizni, hogy a kiszakaszolások a helyükön vannak; a munkairányítóval ellenőrizni, hogy a munka biztonságosan megkezdhető.

30 3. Kérjen munkaengedélyt és tartsa be az abban foglaltakat
Mindig munkavégzési engedélyt kell kérni az alábbi tevékenységek megkezdése előtt, és az abban leírtakat a munkavégzés teljes időtartama alatt be kell tartani: (1) Szűk, zárt térben végzett munka, (2) Tűzveszéllyel járó munka, (3) Kritikus emelés, (4) Magasban végzett munka, (5) Földmunka, (6) Energia vagy anyag izolációt igénylő tevékenység, (7) Különösen magas kockázattal vagy fokozott veszéllyel járó karbantartási munkák (pl. párhuzamos munkavégzés, feszültség alatt lévő rendszeren/berendezésen végzett munka, veszélyes anyagot tartalmazó berendezés megnyitása, kritikus biztonsági berendezés/rendszer kiiktatása, magas nyomású tisztítás stb.) Dolgozóként a következőket kell tenni: a műszakvezetővel/csoportvezetővel ellenőrizni, hogy a munka biztonságosan megkezdhető; a figyelővel ellenőrizni, hogy valóban megkezdhető a beszállás; betartani a munkavégzési engedélyben szereplő előírásokat. Beszállással járó munkavégzésnél figyelőként dolgozóknak a következőket kell tenni: biztosítani, hogy a zárt térbe csak olyan személy menjen be, aki arra jogosult; biztosítani a beszállókkal a kommunikációt; elsajátítani és begyakorolni a vészhelyzeti mentőintézkedéseket, és azokat szükség esetén végrehajtani.

31 4. Szükség esetén használja a megfelelő életmentő védőeszközöket!
„Életmentőnek” minősülnek az olyan egyéni védőeszközök, mint a leesés elleni védőeszközök, valamint a légzésvédő (porálarc kivételével). Mindig használjon leesés elleni védőeszközt, ha olyan védett munkakörnyezeten kívüli területen dolgozik, ahol több mint 2 métert zuhanhat. Megfelelően védett környezetnek minősülnek az engedélyezett állványok, a korláttal rendelkező lépcsők és járószintek, valamint személyemelő liftek. A munkavégzési engedélyben előírt izolációs elven (frisslevegős vagy sűrített levegős) vagy szűrési elven működő légzésvédő készüléket kell alkalmazni, ha veszélyes gázoknak vagy gőzöknek vagyunk kitéve, vagy ennek lehetősége felmerül. Ahol alacsony az oxigén szintje (<19tf%) vagy a helyiség nitrogénnel telített, ami szintén az oxigénszint csökkenésével jár, kizárólag izolációs elven működő légzésvédő használható! Dolgozóként a következőket kell tenni: tisztában lenni azzal, hogy az adott helyzetben milyen leesés elleni védőeszközöket, és azokat hogyan kell használni tisztában lenni azzal, hogy az adott helyzetben milyen légzésvédő készüléket, és azokat hogyan kell használni használat előtt ellenőrizni kell az eszközöket; a leesés elleni eszközöket mindig egy kikötési ponthoz kell rögzíteni, ha a védett munkakörnyezeten kívül, magasban történik a munkavégzés; megtagadni a munkavégzést, ha nem vagyunk biztosak az életmentő védőeszközök használatában.

32 5. Végezzen légtérelemzést, ahol szükséges!
Bizonyos munkák közben vagy munkaterületeken a légteret ellenőrizni kell, hogy ezzel megakadályozzuk a robbanást, és/vagy megbizonyosodjunk arról, hogy saját magunk és a területen tartózkodó többi ember számára biztonságosan belélegezhető a környezeti levegő. Az ilyen tevékenységre példa a zárt térben végzett és a tűzveszéllyel járó munkavégzés, ahol az előzetes légtérmérést mindig kötelező elvégezni, és a munkavégzés időtartamára folyamatos mérést biztosítani. Dolgozóként a következőket kell tenni: a műszakvezetővel/csoportvezetővel meggyőződni arról, hogy a légtérmérést elvégezték; a műszakvezetővel/csoportvezetővel ellenőrizni, hogy a munka biztonságosan megkezdhető; megfelelően kalibrált személyi gázérzékelőt viselni, ha azt a munkavégzési engedély vagy a munkaterület előírásai megkövetelik; abbahagyni a munkavégzést, ha gázszagot érez, vagy a személyi gázkoncentráció-mérő műszer riaszt.

33 6. Ne végezzen munkát biztonságos megtámasztás nélküli árokban!
Függetlenül attól, hogy mennyire tűnik biztonságosnak a kiásott árok vagy gödör, az egy kisebb eső után vagy a szélére lerakott anyag következtében rövid időn belül halálos csapdává is válhat. Megfelelő rézsű vagy dúcolat kialakításával azonban biztonságban tudhatjuk magunkat. Dolgozóként a következőket kell tenni: csak olyan, 1,2 méternél (kb. mellmagasságnál) mélyebb árokba vagy munkagödörbe szabad lemenni, amely megfelelő rézsűkialakítással vagy dúcolattal rendelkezik.

34 7. Ne távolítsa el a biztonsági jelzéseket és ne iktassa ki vagy bírálja felül a biztonsági szempontból kritikus berendezéseket! Kritikus berendezéseknek minősülnek a szakaszoló szerelvények/vészhelyzeti elzáró szerelvények, kizáráshoz/kitáblázásához (lock-out/tag-out) használt eszközök, reteszrendszerek, biztonsági lefúvató szelepek, tűz- és gázérzékelő rendszerek, valamint egyes szintkapcsolók, vészjelzők és daruvezérlők. Dolgozóként a következőket kell tenni: a biztonsági szempontból kritikus berendezések kiiktatása előtt engedélyt kérni a műszakvezetőtől/csoportvezetőtől; tilos bármikor bármilyen biztonsági jelzést eltávolítani.

35 8. Ne szegje meg a biztonságos emelés szabályait!
Közvetlenül felfüggesztett teher alatt dolgozni vagy sétálni nem biztonságos, mert a teher ránk eshet. Sérült, alulméretezett vagy nem kompatibilis teherfüggesztő eszközökkel vagy helytelen rögzítési módszerekkel jelentősen nő a teher véletlen leeséséből eredő kockázat mértéke. Bizonyos daruzási feladatok fokozottan veszélyesek (pl. a maximális terhelhetőséghez közeli nehéz teher emelése vagy kritikus technológiai területek feletti emelés), melyeket kritikus emelésnek nevezünk. Dolgozóként a következőket kell tenni: ellenőrizni, hogy soha ne tartózkodjon senki függő teher alatt, akár van fizikai elhatárolás (szalag vagy korlát), akár nincs; betartani az emelést irányító utasításait. *: Bizonyos daruzási feladatok fokozottan veszélyesek (pl. a maximális terhelhetőséghez közeli nehéz teher emelése vagy kritikus technológiai területek feletti emelés), melyeket kritikus emelésnek nevezünk.

36 9. Ne fogyasszon alkoholt vagy kábítószert munkavégzés közben!
Alkohol vagy kábítószerek használata, illetve legális gyógyszerekkel vagy egyéb szerekkel való visszaélés nem csak a biztonságos munkavégző képességet csökkenti, hanem a munkatársakat is fokozott kockázatnak teszi ki. Dolgozóként a következőket kell tenni: mindig értesíteni a műszakvezetőt/csoportvezetőt, ha olyan gyógyszert szedünk, amely hatással lehet munkavégző képességünkre vagy munkahelyi teljesítményünkre. Ha ebben nem lennénk biztosak, inkább ellenőrizzük a műszakvezetővel/csoportvezetővel, és szükség esetén forduljunk orvoshoz; tilos a kábítószerek használata, tartása, értékesítése vagy továbbadása; jelenteni bármilyen alkohollal vagy kábítószerrel kapcsolatos visszaélést; jelenteni, ha nem érezzük magunkat munkavégzésre alkalmas állapotban.

37 10. Tartsa be a szabályokat és szükség esetén avatkozzon be!
Az Életvédelmi szabályok betartásával életeket menthetünk meg. Aki úgy dönt, hogy nem tartja be az Életvédelmi szabályokat, egyben arról is dönt, hogy a továbbiakban nem kíván a MOL-csoportnál dolgozni. Dolgozóként a következőket kell tenni: megtagadni minden olyan munkavégzést, amely az Életvédelmi szabályok megszegésével jár; beavatkozni és jelenteni, ha valaki megszegi az Életvédelmi szabályokat.

38 EBK jellegű ellenőrzések

39 EBK ellenőrzések A munkavégzés ellenőrzésére jogosult MOL munkavállalók: FF és EBK szakértői, műszaki ellenőrzést végző munkavállalók, nagyleállási iroda munkatársai, igénylő szervezetek munkatársai, üzemeltetők képviselői. Az ellenőrzésre felszólított munkavállaló köteles: az ellenőrzésnek magát alávetni, a folyamat során együttműködni, a munkavégzéshez szükséges dokumentumokat átadni, az esetlegesen feltárt hiányosságok megszüntetésére intézkedni, az ellenőrzési jegyzőkönyv aláírásával az abban foglaltakat tudomásul venni és elismerni. Az ellenőrzés fő szempontjai: Szerződés EBK melléklete helyi követelmények, munkaengedélyben foglaltak, területfelelős utasításai.

40 Tűzvédelem

41 Ha egy időben és egy helyen teljesül a 3 feltétel tűz keletkezik!
Tűzvédelem A tűz kialakulásának feltételei Oxigén Éghető anyag Ha egy időben és egy helyen teljesül a 3 feltétel tűz keletkezik! Gyújtó hatás

42 Tűzveszélyességi osztályok
Tűzvédelem Helyiségek és tűzveszélyességi osztályok A – fokozottan tűz- és robbanásveszélyes B – tűz- és robbanásveszélyes C – tűzveszélyes D – mérsékelten tűzveszélyes E – nem tűzveszélyes

43 Keletkezett tüzek jelzése és jelentése
Tűzvédelem Tűzjelzés Minden tűz (még az eloltott is) jelentése kötelező a területet üzemeltető felé. Tűz, robbanás vagy annak közvetlen veszélye esetén a telephelyi (létesítményi) tűzoltóságot vagy ha ilyen nincs, akkor a hivatásos tűzoltóságot kell telefonon értesíteni! Tűz vagy robbanás pontos helye? Mi ég, mi van veszélyeztetve? Van-e sérült, emberélet van-e veszélyben? Bejelentő saját neve

44 Tűzvédelem Tűzoltó készülékek és alkalmazhatóságuk Tűzoltó készülék
Tulajdonság Figyelmeztetés Üzembe helyezés Gázzal oltó készülék A tűzfelületre juttatott oltógáz oltóhatása az égő felület hűtésében és az oxigén elvonásában valósul meg. A gyakorlatban a halotronnal oltó és a széndioxiddal oltó készülékek használatosak. E készülékek alkalmasak szilárd, folyékony, gáz tüzek oltására. Zárt helyiségben történő oltáskor a helyiségben oxigénhiány keletkezhet, ezért a tűz oltása után a helyiséget ki kell szellőztetni. Széndioxiddal történő oltáskor a palack fém részei erősen lehűlhetnek, fagyás veszélyt okozhatnak, emiatt kerüljük a kézzel történő hozzáérést! a biztosító szeget el kell távolítani, a tömlő véget a tűzre kell irányítani , majd a palack tetején lévő fogantyú benyomásával ( vagy elzáró kerék elforgatásával) a palack töltete a készülékből eltávozik. Porral Több oltópor típus is van, ez határozza meg, hogy milyen tűzosztályú tüzek megfékezésére alkalmas. Manapság a legelterjedtebb az ’ABC’ oltópor. Alkalmas gáz és éghető folyadékok kisméretű tüzeinek oltására, valamint szilárd, folyékony, gáz tüzek oltátásra. Javasolt használni, ha vízzel vagy habbal nem lehetséges az oltás. A szilárd anyag parázslását, izzását nem minden esetben szünteti meg, emiatt a láng elfújását követően ismét visszalobbanhat. Irodában keletkezett tűznél nem szabad használni, mert a számítástechnikai eszközöket a por tönkreteszi. a biztosító szeget (gyűrűt) el kell távolítani a porpisztolyt a tűzre kell irányítani, majd a beütő szeget erőteljes ütéssel be kell ütni Habbal A palackban túlnyomás alatt elhelyezett habképző anyag koncentrátum és víz keveréke a tűzfelületre kijuttatva olyan tartós habot képez, amellyel a tűz felülete az oxigéntől elzárható, illetve a tűzfelület hőmérséklete csökkenthető. Alkalmas szilárd, folyékony tüzek oltására. Ne használjuk azonban elektromos feszültéség alatt álló berendezések tüzeinél, gáztüzeknél, cseppfolyós gázok tüzeinél, magasból lezúduló vagy nyomás alatti folyadékok tüzeinél, illetve ahol a víz sem alkalmazható (karbidok, alkáli fémek). a biztosító szeget el kell távolítani a tömlő véget a tűzre kell irányítani, majd a palack tetején lévő fogantyú benyomásával a habanyag a készülékből eltávozik.

45 Környezetvédelem

46 Hulladékgyűjtés szabályai: Csatornaszennyezés szabályai:
Környezetvédelem Hulladékgyűjtés, csatornaszennyezés Hulladékgyűjtés szabályai: A Vállalkozó köteles a tevékenysége során keletkező hulladékokat szelektív módon a MOL által kijelölt gyűjtőhelyeken elhelyezni! A Vállalkozó tevékenysége során keletkező saját tulajdonát képező hulladékokat a tevékenység helyszínén köteles gyűjteni és a napi munkavégzés végeztével elszállítani. Csatornaszennyezés szabályai: TILOS a csatornákba, aknákba, nyílt árokba bármilyen vegyi anyagot és annak maradékát belevezetni, beleönteni. Berendezések tisztításához használt savak, lúgok csatornába vezetése csak előzetes engedélyeztetés után lehetséges!

47 Rendkívüli események kezelése

48 Rendkívüli események Baleset Mérgezés Tűz Robbanás Környezetszennyezés
Veszélyes anyag szabadba kerülése Világháborús robbanószerkezetek, bombák találása

49 Teendők rendkívüli események esetén
Bármilyen személyi sérülés, rosszullét esetén az azt észlelőnek kötelessége a sérültet veszélyeztető hatások azonnali megszüntetése és a helyszín biztosítása. Lehetőség szerint ezzel párhuzamosan, vagy ezt követően haladéktalanul értesíteni kell a 24 órás munkahelyi sürgősségi ellátót (ha van), vagy az Országos Mentő Szolgálatot, illetve a munkaengedély kiadóját. Tűz, robbanás vagy annak közvetlen veszélye esetén a telephelyi (létesítményi) tűzoltóságot vagy ha ilyen nincs, akkor a hivatásos tűzoltóságot (105 vagy 112) kell telefonon értesíteni, illetve a gyengeáramú tűzjelző rendszerhez tartozó kézi jelzésadó benyomásával értesíthető. Gáztűz esetén a kialakult gázfáklyát mindaddig nem szabad eloltani, amíg a gáz utánpótlását meg nem szüntették, mivel a gáz addig tartható ellenőrzés alatt, amíg ég. Ha eloltják, a terjedése kiszámíthatatlanná válik.

50 Alapvető szabályok rendkívüli események esetén
Minden külső tevékenységet azonnal be kell szüntetni, az engedélyek érvényüket vesztik! Segélyhívás, illetékesek értesítése Megkezdeni az elhárítást (ha lehetséges) Elhagyni a veszélyes zónát Közreműködni a mentést végző szervekkel, követni a mentésvezető által kiadott utasításokat Vészhelyzet elmúltával a területfelelőssel újra meg kell vizsgálni a munkavégzés feltételeit.

51 Segélyhívás rendkívüli események esetén
Személyi sérülés esetén a területileg illetékes 24 órás munkahelyi sürgősségi ellátót (Tiszaújváros, Zalaegerszeg és Százhalombatta telephelyeken), vagy ha ilyen nincs, akkor az Országos Mentőszolgálatot kell telefonon értesíteni, az alábbi információkkal: Tűz, robbanás vagy annak közvetlen veszélye esetén a telephelyi (létesítményi) tűzoltóságot vagy ha ilyen nincs, akkor a hivatásos tűzoltóságot kell telefonon értesíteni! A sérült személy pontos helye? Hány személy sérült meg? Sérülés típusa és súlyossága? Bejelentő saját neve Tűz vagy robbanás pontos helye? Mi ég, mi van veszélyeztetve? Van-e sérült, emberélet van-e veszélyben? Bejelentő saját neve Veszélyhelyzet és személy sérülés esetén azonnal hívjon segítséget az EBK Útmutatóban található telefonszámokon!

52 Tanulságos események

53 Előforduló veszélyes anyagok és tulajdonságaik
Tanulságos események Kivitelező arcsérülése a Barátság I. kőolajvezeték nyomvonalán Esemény: a munkavállaló a DN 450 nyomóvég sarokcsiszolóval történő levágását végezte, amikor a sarokcsiszolón lévő vágókorong a jobb arcfélen 8 cm hosszan az arcába vágott. Helyes munkahelyzet Tanulság: amennyiben a munkavégzést guggoló pozícióban végzik – mint ahogy a sérült elmondása szerint a munkát végezte – nincs meg a stabil munkavégzési pozíció, így az egyensúlyból történő kimozdulás során a gép irányíthatatlanná válhat.

54 Előforduló veszélyes anyagok és tulajdonságaik
Tanulságos események Kivitelező személyi sérüléssel járó balesete a Dunai Finomítóban Esemény: a munkavállaló búvárszivattyú kútból történő felhúzását szakaszosan végezte, amikor a drótkötél elszakadt és a berendezés visszazuhant a kútba. A szivattyúhoz rögzített csődarab megütötte a dolgozó kezét. Tanulság: Az eddig használatos kiemelési technológia nem alkalmazható. Minden egyes drótkötelet évente kellene vizsgálni. Ha a kútnál levő tartóbakot használnánk az emelőgép (pl. csörlő) rögzítésére, akkor azt elmozdulás ellen rögzíteni és statikailag vizsgálni kell.

55 Előforduló veszélyes anyagok és tulajdonságaik
Tanulságos események Sérült hosszabbító által okozott személyi sérüléssel járó baleset Esemény: tartályon végzett karbantartási munka során a munkavállaló hegesztő berendezést készítette elő. A gázpalack megnyitásakor a dolgozót áramütés érte. Tanulságok: Az elektromos kábeleket mindig fokozott óvatossággal és odafigyeléssel mozgassuk, gondoskodjunk védelmükről. Elektromos berendezések kültéren történő használata során gondoskodjunk a környezeti nedvesség bejutásának hatékony megakadályozásáról. A hosszabbító kábelek szerelését szakszerűen kell elvégezni (érvéghüvely, védővezető ráhagyással történő bekötése, tehermentesítő rögzítés).

56 Előforduló veszélyes anyagok és tulajdonságaik
Tanulságos események Kvázi baleset – villamos vezeték szakítás Esemény: Kivitelező munkavállalói két daruval vezetékek összekötését végezte, amikor egy egyik daru – felemelt gémmel – haladt, és mozgása közben elszakította a 20 kV-os villamos vezetéket. Tanulságok: Nagyfeszültségű szabadvezetékek közelében mindig tartsuk be az előírt védő távolságot és legyünk még körültekintőbbek, szükség esetén szakfelügyeletet kell kérni a szabadvezetéket üzemeltető cégtől. Ha az emelőgép vagy valamelyik része érintkezésbe kerül a feszültség alatt álló nagy- és kisfeszültségű föld feletti szabadvezetékkel, akkor az emelőgép-kezelő: Adjon hangjelzést, amely az ott tartózkodó személyek figyelmét felhívja a veszélyhelyzetre, Kísérelje meg az emelőgépet eltávolítani a vezetéktől, vagy kérjen intézkedést a vezeték feszültségmentesítésére Csak a biztonsági előírások betartásával hagyja el az emelőgépet úgy, hogy egyszerre ne kerüljön kapcsolatba az emelőgép fém részével, valamint a talajjal. Amennyiben feltétlenül szükséges (pl.: meneküléshez vagy mentéshez) egészen rövid lépésekkel (kb.: 10 – 20 cm-esek) közelítsük meg a helyszínt.

57 Előforduló veszélyes anyagok és tulajdonságaik
Tanulságos események Halálos baleset tankautó töltést követően Esemény: Megkísérelték egy tankautó izpentánnal való feltöltését, mely szivárgás miatt nem volt lehetséges. A töltés meghiúsult, a tankautó sofőrje megkísérelte a tartályautót belülről megjavítani, amikor meghalt. Tanulságok: A tartályokban történő munkavégzést mindig beszállásnak tekintsük. Soha nem végezzünk beszállást előzetes légtér mérés nélkül. Soha ne végezzünk beszállással járó munkát engedély valamint a munkavégzéshez szükséges erőforrások (figyelő személyek, gázkoncentráció mérő, szükséges védő-, biztosító-, és mentő felszerelések) rendelkezésre állása nélkül. A pontos körülmények ismerete, külső segítség és szükséges védőfelszerelések nélkül soha ne kezdjünk bele bizonytalan kimenetelű mentőakcióba!

58 Tanulságos események Halálos kimenetelű kivitelezői baleset daru szerelés közben Esemény: a darukezelő egy fő segítségével egy autódaru segédgémjének szétszerelése közben az egyik gémtag lezuhant, melynek következtében a darukezelő meghalt. Nem megfelelő sorrendben kiütött rögzítő csapszegek helye Hiányzó rögzítő/reteszelő csapszegek helye Tanulságok: A szét- és összeszerelési műveleteknél mindig a biztonságos módszert és sorrendet kell választani! Megfelelő technikai és személyi támogatás nélkül nem szabad a munkát megkezdeni! A gépkönyveknek és műveleti utasításoknak mindig rendelkezésre kell állni olyan részletességgel, hogy minden tevékenység biztonságosan elvégezhető legyen! Minden munkavállalónak a rá vonatkozó mértékben ismernie kell a veszélyhelyzeti reagálás szabályait, és képesnek kell lennie segítséget hívni! A nem „mindennapos” feladatok megkezdése előtt kockázatértékelést kell készíteni!

59 Balesetmentes munkavégzést kívánok!

60 Back-up slides

61

62

63

64

65

66


Letölteni ppt "EBK Alapoktatás Vállalkozók munkavállalóinak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések