Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Biztos Kezdet Gyerekházak

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Biztos Kezdet Gyerekházak"— Előadás másolata:

1 Biztos Kezdet Gyerekházak

2 Mi is ez a program? A Biztos Kezdet Program a gyermekszegénységet és a gyermekek társadalmi kirekesztettségét kívánja visszaszorítani azzal, hogy egyrészt összehangolja a helyben található, 0-6 éves korosztályhoz kapcsolódó szolgáltatásokat, beilleszti azokat a helyben elérhető ellátások rendszerébe, másrészt olyan helyi közösségeket épít, amelyek támogató környezetet nyújtanak a szülők gyermeknevelési kompetenciáinak erősítéséhez. A program célja     * a gyermekek fejlődésének elősegítése,     * családok és szülők támogatása,     * egészségkultúra fejlesztése,     * a speciális nevelést igénylő gyermekek és családjuk támogatása, beleértve a szakosított szolgáltatásokhoz való hozzáférést,     * a közösségi részvétel és a helyi közösségek erősítése.  A Biztos Kezdet Program nem önálló ellátás, hanem ellátási, együttműködési filozófia, amely a 0-6, kiemelten a 0-4 éves korosztály és szüleik hatékonyabb segítését biztosító esélyteremtő, esélyegyenlőségi szolgáltatásrendszer, szakma- és szektorközi együttműködés a szülőkkel, a leendő szülőkkel, és a gyermekekkel. Nem teremt új, párhuzamos ellátórendszert, hanem a helyi ellátások - helyi szükségleteken alapuló - új típusú összekapcsolódásával valósítja meg szakmai célkitűzéseit.

3

4 A helyi Biztos Kezdet Gyerekházak létrejöttének folyamata:
A program alapvető lépései: 1.pályázó csapat létrehozása 2.helyzetelemzés, szükségletfelmérés 3.tervezés 4.irányító csoport létrehozása Hol hozzunk létre Gyerekházat? Ott, ahol legtöbb a halmozottan hátrányos helyzetű gyerek és ahol ezt a település vezetése is támogatja. Gyerekház munkarendje, személyi, tárgyi feltételei Gyerekházak nyitvatartása: Az év minden munkanapján, az év minden hónapjában délelőtti órákban legalább napi 4 óra idő tartamban.

5 Személyi feltételek: Gyerekházanként minimálisan két fő foglalkoztatása szükséges, de indokolt esetben harmadik munkatárs alkalmazása is. Elvárások a munkatársakkal szemben: 1 fő Gyerekház vezető, aki védőnő és/vagy csecsemő és kisgyermekgondozó és/vagy bölcsődei gondozó/szakgondozó és/vagy óvodapedagógus és/vagy gyógypedagógus és/vagy fejlesztő pedagógus és/vagy gyermekpszichológus és/vagy pszichopedagógus és/vagy szociálpedagógus végzettséggel rendelkezik 1 fő Gyerekház munkatárs, aki legalább középfokú végzettséggel rendelkezik, előnyt jelent a pedagógiai és/vagy egészségügyi és/vagy bölcsődei gondozói végzettség vagy ilyen irányú képzésben való részvétel 1 fő Gyerekház munkatárs, előnyt jelent, ha a segítő az érintett családok közül kerül ki

6 Tárgyi feltételek: Gyerekházat közvetlen kertkapcsolattal rendelkező földszintes vagy egyemeletes (tetőteres) házban lehet létrehozni, ahol a mellékhelyiségek és a játszószoba egy szinten vannak. A Gyerekháznak a szolgáltatásait igénybe vevő családok által lakott „babakocsival, biciklivel megközelíthető” földrajzi területen (utca, háztömb, negyed), családias, közvetlen hangulatot és a célszerűséget leginkább biztosító jellegű épületben kell szolgáltatásait biztosítania.

7 Biztos Kezdet Gyerekház létrehozásának, működtetésének forrásai:
EU forrásból, pályázati kiírás útján Már működő Gyerekház feladatellátási szerződéssel történő normatív finanszírozása

8 Feladatellátási szerződés esetén a normatíva összege (2014-ben):
5. § (1) A támogatásból Gyerekházanként a következő költségtípusok számolhatók el: a) illetmények legfeljebb Ft/hó mértékig és azok járulékai, b) szakmai szolgáltatások vásárlása átlagosan legfeljebb összesen Ft/hó mértékben, de tevékenységenként átlagosan legfeljebb Ft/hó mértékben, c) étkeztetés legfeljebb 300 Ft/gyermek/nap mértékben, d) a szakmai tevékenységhez kapcsolódó, különösen a szakmai rendelet 5/C. §-ában meghatározott eszközök, berendezések beszerzése, cseréje, kisebb mértékű felújítások elvégzése a Gyerekházban legfeljebb Ft mértékig, e) a Gyerekház működéséhez kapcsolódó - a d) ponton kívüli - egyéb dologi kiadások legfeljebb Ft/hó mértékben, f) rezsiköltség legfeljebb Ft/hó mértékig, g) a Gyerekház tevékenységével szorosan összefüggő szakmai képzéshez, szakmai rendezvényhez, a Gyerekházat látogató gyermekek és szüleik, a Gyerekház dolgozói és a gyermekekkel foglalkozó szakemberek utaztatásához kapcsolódó költség legfeljebb Ft mértékben.


Letölteni ppt "Biztos Kezdet Gyerekházak"

Hasonló előadás


Google Hirdetések