Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az elvárások szerepe a közlekedési környezet észlelésében. Siska Tamás szakpszichológus Együtt Bt. „Erős pillérek-javuló közlekedésbiztonság” Közlekedésbiztonsági.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az elvárások szerepe a közlekedési környezet észlelésében. Siska Tamás szakpszichológus Együtt Bt. „Erős pillérek-javuló közlekedésbiztonság” Közlekedésbiztonsági."— Előadás másolata:

1 Az elvárások szerepe a közlekedési környezet észlelésében. Siska Tamás szakpszichológus Együtt Bt. „Erős pillérek-javuló közlekedésbiztonság” Közlekedésbiztonsági konferencia Budapest, 2009. október 20.

2 Az észlelés két folyamata Alulról felfelé irányuló, közvetlen vagy adatvezérelt feldolgozás. Látásnál kialakítja az érzékleti képet, amely különböző világosságú, színű, élességű alakzatokból áll. A felülről lefelé irányuló folyamat: a közvetlen szenzoros adatoknak további feldolgozása, amelyet tapasztalatunk, tudásunk és ezek alapján kialakuló elvárásunk irányít. Eredményeképpen kialakul a jelentéssel bíró kép.

3 Vizuális sémák Emberek, tárgyak, események tapasztalatok alapján kialakult mentális reprezentációja. A sémák a hosszú távú memóriában tárolódnak és az újabb tapasztalatok alapján módosulnak.

4 Vizuális sémák Azokat az információkat, amelyek a sémához tartoznak, könnyen észrevesszük. A sémák képezik a felismerés alapját.

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15 Javaslatok -A környezet kialakítása feleljen meg a tapasztalataink alapján kialakult elvárásainknak (vizuális sémáinknak). - A különböző útkategóriákhoz, csomóponti kialakításokhoz egyedi útelemek, térbeli elrendezések, jelzések tartozzanak, és ezek egymással ne keveredjenek.

16 Javaslatok - Az átmenet az egyik útkategóriából a másikba ne legyen váratlan. - Az útkategória váltás legyen jól jelzett - A jelzések feltűnősége általában megfelelő, a tapasztalatok alapján kialakuló elvárásoknak megfelelően szükséges a környezetet átalakítani.

17 Köszönöm figyelmüket! tsiska@egyutt.hu


Letölteni ppt "Az elvárások szerepe a közlekedési környezet észlelésében. Siska Tamás szakpszichológus Együtt Bt. „Erős pillérek-javuló közlekedésbiztonság” Közlekedésbiztonsági."

Hasonló előadás


Google Hirdetések