Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Irodatechnikai berendezések Számítógép Nyomtató Szkenner Fénymásoló Multifunkciós készülék Telefon Telefax Iratmegsemmisítő Diktafon Hőkötőgép Laminálógép.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Irodatechnikai berendezések Számítógép Nyomtató Szkenner Fénymásoló Multifunkciós készülék Telefon Telefax Iratmegsemmisítő Diktafon Hőkötőgép Laminálógép."— Előadás másolata:

1 Irodatechnikai berendezések Számítógép Nyomtató Szkenner Fénymásoló Multifunkciós készülék Telefon Telefax Iratmegsemmisítő Diktafon Hőkötőgép Laminálógép Spirálozógép

2 Számítógép Számítógépet az alábbi feladatok elvégzésére használhatunk: iratszerkesztés, szövegfeldolgozás, szabványos iratformák készítése, dokumentumok kinyomtatása, külső és belső levelezés, iratok gépi bemásolása (scanner), dokumentumok továbbítása belső vagy külső hálózaton, iratkezelés, iktatás, információgyűjtés és feldolgozás, táblázat- és adatbázis-kezelés, képek, ábrák, grafikonok, propagandaanyagok szerkesztése, kommunikáció, webkonferencia, videókonferencia fax, e-mail küldése és fogadása, elektronikus ügykezelés, aláírás, elektronikus naptár, névjegyalbum kezelése

3 Nyomtató A számítógépes adathordozókon tárolt információ papíron való megjelenítésének eszköze. Legismertebb fajtái: Tintasugaras nyomtató Lézernyomtató Mátrixnyomtató Hőnyomtató Kiválasztásánál figyelembe kell venni a szükségleteket (milyen kapacitású és minőségű gépre van szükség). a gép fenntartási költségeit, (festék patron, ára) mennyi és milyen jellegű karbantartást igényel

4 Tintasugaras nyomtató Működése: igen finom tintacseppekkel fecskendezik a képet a papírra. Színes változata több színű tintapatronból keveri ki a színárnyalatok bármelyikét a CMYK színmodell segítségével. Előnye: jó minőség. Hátránya: üzemeltetése viszonylag drága, a festékanyagot tartalmazó tintapatronokat gyakran kell cserélni.

5 Lézernyomtató Működése: a fénymásológéphez hasonlóan, egy elektromosan feltöltött réteggel bevont forgó henger felületén a nyomtatóvezérlő által megadott pontokon egy gyenge lézersugár megszünteti az elektromos töltést. A festékanyagot tonerkazetta tartalmazza. Előnye: jó minőség, üzemeltetése olcsóbb a tintasugarasnál.

6 Mátrixnyomtató Működése: a nyomtatófejben 9-24 tű található egymás alatt. Ezek egy festékszalagon át ütik a karaktereket (több lépésben) a papírra. Előnyei: ◦ olcsó üzemeltetés, ◦ egyszerű többpéldányos nyomtatás. Használható: ◦ pénztárgépek, ◦ űrlapok, bizonyítványok stb. kitöltése

7 Szkenner (lapolvasó) Papíron lévő ábrák, szövegek digitalizálására, vagyis számítógépen tárolhatóvá alakítására alkalmas eszköz. A dokumentumokat feldolgozhatjuk képként jpg, png stb. formátumokban, vagy pdf fájlként, amely szöveges dokumentumok, különösen több oldalas dokumentumok szabványos, nem szerkeszthető formátuma ha a digitalizált szöveget a későbbiekben szövegként szeretnék felhasználni, szerkeszteni, OCR (optikai karakterolvasó) programmal próbálkozhatunk.

8 Fénymásoló Papír alapú dokumentumok sokszorosításának elterjedt eszköze. Professzionális változatai képesek: a nagy példányszámban való sokszorosításra oldalak szerint összerendezésre kétoldalas másolásra kicsinyítésre, nagyításra kiegészítő tevékenységekre: pl. a példányok összefűzése, bekötése

9 Multifunkciós készülék Nyomtatás, a másolás és a szkennelés funkciókat látnak el A beszkennelt kép azonnal nyomtatható, tehát az eszköz fénymásolásolóként is használható, akár a számítógép használata nélkül. jellemzően nem közvetlenül egy-egy számítógéphez csatlakoznak, hanem önálló hálózati eszközként szolgálnak ki több felhasználót. Lehetőség van a felhasználók megkülönböztetésére, különböző jogosultságok beállítására, a használat nyomonkövetésére és korlátozására.

10 Telefon Vezetékes telefon: vezetékes hálózat van kiépítve a központ és az állomások között. Vezeték nélküli telefon: a telefonhálózatra nem a készülék csatlakozik, hanem egy adóvevő, amely kb. 200-300 méternyi távolságon belül képes továbbítani a jeleket. Mobiltelefon: nincs helyhez, telefonvonalhoz kötve, működéséhez mikrohullámú kommunikációs hálózat szükséges VOIP: (Voice over IP): a beszélgetés nem a telefonhálózaton, hanem interneten (vagy más, IP alapú hálózaton, pl. intranet*) folyik. Ilyen pl. a Skype is. * Külvilág felé zárt, internetes eszközöket használó, interneten megszokott szolgáltatásokat biztosító hálózat.

11 Telefonkészülék szolgáltatások Mellékvonalak kezelése Üzenetrögzítés Számtárolás Gyorstárcsázás Hívásnapló Hívástartás Hívófél azonosítás Kihangosítás Konferencia beszélgetés Mikrofon némítás Többféle csengőhang/dallam Újrahívás

12 Telefonálási etikett Fejből csak a jól ismert, gyakran hívott számokat tárcsázzuk. Köszönjünk, mutatkozzunk be. (saját/cég neve, esetleg beosztás). Előnyös megkérdezni a hívott féltől, hogy nem zavarunk-e? Nem illik ismeretlen személlyel automatikusan tegeződni. A telefonon röviden és tömören kell beszélni! Nem telefonon közlendő: bizalmas téma, üzleti információ, hivatalos meghívás (meghívó). A hívó fél köszön el elsőként. A hívott fél, - ha elsőként köszön el – kimenti magát, elnézést kér, s felajánlja a visszahívást, amit betart. A vonal megszakadása esetén a hívó fél tárcsáz újra. A megszólaló telefont a lehető leghamarabb vegyük fel, udvariasan, érthetően szóljunk bele Ha csak az üzenetrögzítővel beszélünk, mondjuk rá a hívás időpontját, nevünket (esetleg telefonszámunkat) és az üzenetet. Az üzenet rövid, félreérthetetlen legyen! ….

13 Telefax facsimile = „készíts hasonlót” A faxkészülék papír alapú dokumentum tartalmát továbbítja egy távoli faxkészülékre, hagyományos telefonvonal segítségével.

14 Hőkötőgép Egy, műanyag dossziéhoz hasonló borító belső felülete speciális ragasztóval van kiöntve. A gép felmelegíti a gerincet, így a ragasztó folyékonnyá válik. A bekészített lapok a ragasztóba beleragadnak, kihűlés után az anyag újra megköt, s ezáltal tartja a papírok széleit. A borító többféle méretben létezik, így különböző vastagságú kiadványok készíthetők.

15 Laminálógép Tartós műanyag védőréteggel látja el az iratokat, fényképeket

16 Spirálozógép a bekötendő papírlapokat a szükséges oldalon végig kilyukasztja, s az így perforált lapokat speciális műanyag gyűrűs gerincbe fűzi be,

17 Diktafon A hangot – digitális eszköz esetén - memóriakártyára vagy belső memóriába rögzíti.

18 Iratmegsemmisítő

19 Forrás Sipos Sándorné: Korszerű eszközök,berendezések az irodában http://www.kvint-r.hu/Tudastar Wikipédia


Letölteni ppt "Irodatechnikai berendezések Számítógép Nyomtató Szkenner Fénymásoló Multifunkciós készülék Telefon Telefax Iratmegsemmisítő Diktafon Hőkötőgép Laminálógép."

Hasonló előadás


Google Hirdetések