Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szándékozom hazám teljes boldogságát megvalósítani Rákócziék nyomában program keretében került sor a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával( 439200FT)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szándékozom hazám teljes boldogságát megvalósítani Rákócziék nyomában program keretében került sor a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával( 439200FT)"— Előadás másolata:

1 Szándékozom hazám teljes boldogságát megvalósítani Rákócziék nyomában program keretében került sor a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával( 439200FT) az Érdligeti Általános Iskola 7.c (15 fő) és 7.d (5 fő ) osztályos tanulóinak tanulmányi kirándulást tenni Kárpátaljára, Ukrajnába. Projektvezető: Dancs Ferencné Kísérőtanár: Staub Tünde Törvényes képviselő: Vargáné Balogh Erika ig. Lukácsiné Soós Szilvia ig.h.

2 Kirándulásunk a magyarság történelmének, kultúrájának, valamint a Rákóczi-család életének megismerését szolgálta. Új kárpátaljai ismerőseinkkel átadhattuk egymásnak hagyományainkat és programjainkon erősíthettük az összetartozás érzését. A Budapest mellett élő diákok ritkán juthatnak el a kelet felé eső magyarlakta területekre. Nekünk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával lehetőségünk nyílt erre Kárpátaljára, Ukrajnába utaznunk. Megismertük történelmüket, irodalmukat és népi hagyományaikat, ezzel is erősítve a magyarság összetartozás érzését. Kirándulásunkat megelőzően előkészítő órákat tartottunk. Történelmükről és a Rákóczi- családról érdekes és színes előadásokat hallgattunk meg Lukácsiné Soós Szílvia és Dr. Tóthné Sasvári Jdit tanárnőtől. Technikaórán Marosi Emília tanárnő irányításával „Rákóczi – címert és libertákat(akkor használatos pénzük volt)készítettünk, osztályfőnöki órákon Lilla néni segítségével készültünk elő a nagy útra.

3 1.nap 3.nap 2.nap 4.nap

4 1.nap Végre elérkezett május 28.-a. Kedd hajnal 4.50 órakor megérkezett az autóbusz és kezdetét vette a kirándulás Mi, akik már hozzászoktunk, hogy nyugatra tartva,az eu.országaiba utazva, nincs szükségünk útlevélre, Beregsuránynál határőrség, vámos és nagy ellenőrzések közepette léphettünk be az országba

5 Először Beregszászra mentünk, ahol látogatást tettünk a legrégibb világi műemlék, a Bethlen-Rákóczi- kastélyban. A beregszásziak nyelvhasználatában a Grófudvarnak nevezik.1613-ban Bethlen Gábor több magyarországi vármegyével együtt megkapta Bereg vármegyét is. A fejedelem sokat tett a város fejlesztéséért. 1686-ban a kurucok és labancok összecsapását követően a kastély leégett. II. Rákóczi Ferenc állíttatta helyre a romos épületet, aki a szabadságharc évei alatt többször megfordult a városban. Most a Beregvidéki Múzeumnak ad helyet. Gazdag tárlatai az együtt élő különböző nemzetiségű emberek mindennapjaiba adott bepillantást Megtekintettük a kárpátaljai magyarság központjában az Arany Páva, volt úri Kaszinó épületét,amelynek falán Széchenyi Istvánról dombormű van elhelyezve. Az étterem előtt Petőfi-szobor áll, a város itt emlékezik meg az 1848-as szabadságharcról. Mellette található az az Oroszlán fogadó, ahol Petőfi Szendrey Júliával megszállt, hiszen Koltóra igyekeztek, ahol mézesheteiket töltötték, de a kocsi kereke kitört, és itt szálltak meg.Láttuk a Magyar Nemzeti Színház épületét és elmentünk a II. Rákóci Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára.A beregi hímzéssel ismertettek meg bennünket, amiről így írt Várnai Zseni: ” A magyar föld szíve,lelke háziszőttes,hímzett rózsák Egy kisdarab Magyarország”

6 Képek

7 Rákócziék első győztes ütközetük színhelyére érve megkoszorúztuk a Turul emlékművet, láttuk azt a sóházat, ahol Esze Tamás maga is dolgozott. Itt történt a szabadságharcot kirobbantó esemény,mikor Esze Tamásék elfoglalták az épületet.( Só kereskedelemből éltek az emberek,és elvették tőlük ezt a lehetőséget is, aztán az adó is nagy volt, amit kivetettek rájuk). Estére értünk Nagydobronyba, ahol egy gyermekotthonban biztosítottak nekünk szállást. Megismerkedtünk az itt élők mindennapjaival, szokásaikkal, majd csoportmunkában feladatlapot töltöttünk ki. Ezt akadályversenyünkön ti is megismeritek.

8 1.nap 3.nap 2.nap 4.nap

9 2.nap Kárpátalja leghíresebb városába, Munkácsra mentünk.Látogatást tettünk a nemrég felújított monumentális várban, melyet Zrinyi Ilona két éven keresztül védelmezett a császári ostromlókkal szemben. Itt élt vele az akkor még csak 9 éves fia is.(II. R. F.) Többfordulós szellemi vetélkedő várt ránk( akadályverseny) A nap fénypontja a Vereckei-hágó volt. Mintha az ópusztaszeri Feszti-körkép elevenedett volna meg. A millecentenáriumra állított emlékmű előtt elénekeltük a Himnuszt. A festői táj, a csodás domboldal elvarázsolt mindannyiunkat. Játszottunk, a fűben heverésztünk. Természetesen koszorút helyeztünk el odavittük egy szalagra írva az Érdligeti iskolát. Szinte hihetetlen, hogy ott jártunk, ahol őseink érkeztek a magyar földre.

10 Majd Szolyván a malenkij robotra emlékezve(elhurcoltak férfiakat 2-3 napnyi munkára, aztán több év kényszermunka lett belőle ) leróttuk kegyeletünket a több tízezer kárpátaljai magyar áldozat emlékére felállított memento parknál A szállás felé rövid megállót tettünk a beregszentmiklósi várhoz, ahol vadászatai során többször megfordult Rákóczi fejedelem(most szanatórium működik benne). Szállásunkon már vártak az ottani gyerekek, kis műsort adtak nekünk, mi pedig dalokat tanítottunk velük. Annyira nem is kellett tanítani őket, szinte mindet ismerték. A kedvencük most ó ByeAlex.Nagyon jól telt el velük az este

11 Képek

12 1.nap 3.nap 2.nap 4.nap

13 3.nap 3. nap is eseménydúsan telt.Ungvárra mentünk, ami Rákóczi 1704-11 között birtokolt Az egyik termében fegyverek voltak kiállítva. Láthattuk Báthory István díszkardját is. Bercsényi Miklós tizenegynéhány évet élt itt családjával, majd elkobozták tőle is a várat, ő pedig Rákóczival tartott száműzetésbe. Először Franciaországba mentek XIV.Lajos királyhoz, majd Törökország, Rodostó lett végleges lakhelyük. A vár külső területén hatalmas skanzen(falumúzeum)terül el. Láttunk régi iskolát, amiben sötét kamra volt. A rossz diákot zárták ide, de még itt is tudott borsot törni a tanára orra alá, mert ez egyben az ott lakó tanár éléskamrája is volt. Persze a gyerek megdézsmálta, legalábbis bele-beleharapott a répába, almába stb. Sok pici ablakú,fából összerakott ház tanúskodik itt a régi életről. Délutánra járt az idő, amikor Szerednyére érkeztünk(Szerednye kicsi, szegény falu)Csak várrom ma már az a vár, ahol Dobó István meghalt. A XVII. században a Rákóczi- családra szállt a vár, maga Rákóczi 1704-11-ig birtokolta. Ennek a napnak a látnivalóiból és ismereteiből kaptunk különböző feladatokat,( amit veletek is meg fogunk oldatni az akadályversenyen).a késő délutánt a gyermekotthoni szálláshelyünkön, az ott élő gyerekekkel töltöttük el. Kézműves-foglalkozásaink voltak, Rákóczi-indulót írtunk, agyagból címert készítettünk,ügyességi versenybe vontuk be az ottaniakat a szép nagy füves pályájukon.

14 Az esténk megint nagyon jó hangulatban telt el. Ajándékainkat, adományainkat ezen az estén adtuk át. El sem tudjuk mondani nektek, mennyire tudtak minden ajándéknak szívből örülni. Külön köszönjük az adományokat a 7.c és d. osztályosoknak, Lilla néninek a játékokat, könyvet, ruhaneműt, Tünde néninek, aki rengeteg könyvvel gazdagította könyvtárukat, az 5. b osztályosoknak a játékokat, könyveket, mesekönyveket, Faludi Éva néninek a sok ruhaneműt, ami nagyon hasznos nekik, hiszen ezek a gyerekek árvák, elhagyottak, és sokan fogyatékkal élők. A folyosón a szobáik előtt tolókocsik sorakoztak az esti lefekvéskor. Szívszorító látvány volt. Vannak köztük siketnémák is. De ezen az estén a zene, a közös éneklés és az e-mail címek cseréje(tollal kézre, nyakra, lábra írtak) elfeledtette velük a bajukat és árvaságukat. A hangulat mámorító volt, bár már érződött, hogy a búcsú pillanata itt kopogtat az ajtón. Mindannyian sajnáltuk, hogy másnap búcsút veszünk egymástól. Az éjszaka hosszúra nyúlt, és egy cseppet sem szólt az alvásról. Mi, érdligetiek kihasználtuk még a közös együttlétünk minden másodpercét, és igencsak nem akartunk aludni. Aztán meggyőzött Lilla néni kérő szava, hogy még holnap is lesz programunk, ahol ébernek kell lennünk. Így éjjel 2-kor álomba merültünk

15 1.nap 3.nap 2.nap 4.nap

16 Látogatást tettünk a nagydobronyi iskolába. nekik már befejeződött a tanítás, úgynevezett munkahetük van. A dísztermükben beszélgettünk velük, érdeklődtünk a tanítási időbeosztásukról, náluk 12-ig osztályoznak. Nincs évismétlés, a rossz osztályzat az egyes, kettes és hármas, de ez a mi kettesünknek felel meg. Elmentünk a szállásra, ahol már csak a pakolás várt ránk. A 4 nap élményekkel teli szobáit magunk mögött hagyva útra keltünk, és a határ felé még látogatást tettünk a kettévágott faluban. Idegenvezetőnk beszélt a Trianoni-békéről, elmesélte pl. azt az esetet, hogy egy kislány átment a szomszéd utcában lakó nagymamához, de már nem tudott a szüleihez hazamenni, mert a falut kettévágták. Szögesdróttal választották el egymástól Kis-és Nagyszemelencet. Csak a drótkerítésen keresztül kommunikáltak egymással az emberek, majd ezt is megszüntették és falat húztak fel az oroszok. Családok szakadtak el egymástól. Ez a kislány nagyon sokára láthatta újra a szüleit, ekkor már férjes asszony volt. Mi sem készíthettünk képeket, nem lehetett videózni sem. Egy kettévágott székelykapu állít emléket ennek. Utoljára érte itt a lábunk az ukrán földet. Autóbuszunk hazafelé vette az irányt. Elbúcsúztunk idegenvezetőnktől, és Záhonyban délután átléptük a határt. Magyar földön mindenki telefonon értesítette az értünk itthon izgulókat, hogy …”ITTHON VAGYUNK!” Szerencsésen Érdre értünk, boldogan borultunk szüleink nyakába, de egy darabka szeretetet Nagydobronyban hagytunk új barátainknál!

17 Képek VÉGE


Letölteni ppt "Szándékozom hazám teljes boldogságát megvalósítani Rákócziék nyomában program keretében került sor a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával( 439200FT)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések