Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla. A város rövid története Szigetszentmiklós Pest megye délnyugati részén, a főváros szomszédságában, a Csepel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla. A város rövid története Szigetszentmiklós Pest megye délnyugati részén, a főváros szomszédságában, a Csepel."— Előadás másolata:

1 Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla

2 A város rövid története Szigetszentmiklós Pest megye délnyugati részén, a főváros szomszédságában, a Csepel szigeten elhelyezkedő több mint 700 éves település. Északon Budapest XXI. kerülete (Csepel), keleten a Ráckevei-Dunaág, észak-nyugat felől Halásztelek, dél-nyugaton Tököl, délen pedig Szigethalom határolja. Szegedi Kis István református lelkész tevékenysége folytán Szigetszentmiklós lakossága áttért a református hitre. 1576-ban Váczi Tamás volt az els ő református lelkész, akir ő l tudunk. Ett ő l az id ő ponttól folyamatosan napjainkig van református lelkipásztora Szigetszentmiklósnak. A református lelkipásztorok névsora a helyi múzeumban megtekinthet ő. Az 1590-es években kezd ő dött a '15 éves háború' a török és a Habsburg birodalom között. A harcok során Szigetszentmiklós lakossága jelent ő sen lecsökkent. Egy 1633-as évben készült adófizet ő i lista szerint már csak 14 család fizetett adót a sziget magyar f ő urának, Eszterházy Sándornak. Ebben az id ő szakban három helyre fizettek adót az itt él ő k: a töröknek, a magyar f ő úrnak és tizedet az egyháznak. 1670-ben már csak négy falu van az egész szigeten. Ezek között van Szigetszentmiklós 50 portával. A török ki ű zése után 1700-ban 45 szent miklósi családot írtak össze, mind magyar nev ű t. 1703-ban már 58 magyar nyelv ű családot írtak össze.

3 Szigetszentmiklós látnivalói Oázis Tanösvény SZTK focipálya

4 Oázis TANÖSVÉNYTANÖSVÉNY

5 Programok Húsvéti Kézimunka kiállítás a Városi Könyvtár és Közösségi Házban. Ideje: 2009. március 30-ától április 1-jéig. A szervező a Szigetszentmiklósi Kézimunkások Közhasznú Alapítvány.

6 The end


Letölteni ppt "Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla. A város rövid története Szigetszentmiklós Pest megye délnyugati részén, a főváros szomszédságában, a Csepel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések