Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Retro Számítógépek és Demoscene

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Retro Számítógépek és Demoscene"— Előadás másolata:

1 Retro Számítógépek és Demoscene
Készítette: Nagy Gyula

2 Commodre 64 A Commodore 64 (C64, CBM 64, néha C=64-nek is írják) az 1980-as évek népszerű személyi számítógéptípusa. A Jack Tramiel által alapított Commodore Business Machines 1982 januárjában jelentette be, és szeptemberben adta ki 595 dolláros áron, ami ezért a pénzért addig elérhetetlen grafikai és hangképességeket nyújtott.

3 Commodre 64 A C ben az év számítógépe lett. Amikor piacra került, valóságos csodának számított. E számítógépet akkoriban cseppet sem csak játékgépnek tartották, hanem sok helyen, Magyarországon kiváltképpen, komoly vállalati alkalmazásokra is használták.

4 A C64 Hardware Microprocesszor CPU:(8bit-es) MOS 6510
Órajel: MHz (PAL) Video hardware: MOS VIC-II MOS 6569/8569 Szöveges mód: 40×25, 16 szín Grafikus módok: 160×200 4 szín, 320×200 8 hardware sprite Hang hardware: MOS Technology 6581/8580 „SID” 3 hangcsatorna, 4 hullámforma: háromszög, fűrészfog, programozható alul/felül áteresztő és sávszűrő RAM: 64 KB (65,535 byte) ROM: 20 KB BASIC V2.0

5 C64 Programok

6 Commodre 64 1986 - 1.000.000 darab eladott C=64
Az 1993-ban befejezett gyártásáig eladott 17–25 millió számítógéppel a C64 minden idők legtöbbet eladott számítógépmodellje lett és maradt. Azonban kicsit körbenézünk a neten, az a benyomásunk támadhat, hogy a platform napjainkban is él.

7 Utóélet pl.: Picodore 64

8 Commodore Amiga A 1987-ben jelent meg az Amiga 500
Ezek után még sorban jöttek ki a piacra az új Amigák (500+, 600, 4000, 1200), valamint a CD32 nevű, billentyűzet nélküli profi konzol, is megjelent.

9 Commodore Amiga1200 1992-ben jelent meg, és 100 000 példány kelt el
14Mhz processzor 2 Mbyte memória, 256 színű grafikus képernyőn 4 csatornás sztereó hangot a Paula nevű hangcsip adta Grafikus operációs rendszer tartozott hozzá már ekkor!

10 Amiga programok

11 A vég kezdete 1993-ban 357 millió dolláros veszteséget produkált a Commodore, és a piaci részesedése 1,7%-ra csökkent. A végső állomásnak az április 29-én tett hivatalos bejelentést tekinthetjük, ugyanis ekkor zárta be kapuit az anyacég.

12 Amiga Utóélet:Pegasos/UAE
A commodore csődje után, a nagyközönség számára az amigák eltűntek, azonban lelkes felhasználó tábora (igazi fanatikusok) kitartottak a Amigájuk mellett. Különféle bővítések mellett az Amiga még 14 évvel a halála után is él és virul. Hivatalos fejlesztése nincs! De lelkes vállalkozások, és a kreativitásnak hála még most is, egy modern pc-hez hasonló teljesítményü gépek léteznek!

13 A retro gépek hatása 90’-es években megfelelő ár/teljesítménnyel rendelkező gépek, melyek az első személyi számítógépek otthonainkban. Megjelennek a kockák, az igazi fanatikus számítógép felhasználók. Mivel az internet ekkor még nem volt reális áron elérhető, a számítógép programokat cserélgették az emberek. Ez a fajta számítástechnika nem a pénzről, üzletről vagy a hatalomról szól, hanem a gépekről, a technológiáról és értelmes megvalósításról.

14 Demoscene-Kialakulása 1
A 80-as évek során, ahogy a számítástechnika betört a háztartásokba, ugrásszerűen megnövekedett az igény a szoftverekre ,és a felhasználók olcsó és egyszerű módszereket kerestek a szoftverek beszerzésére. Mivel a szoftverek többnyire meglehetősen borsos áron kerültek forgalomba, az emberek nagy része egyszerűen lemásolta a programokat valaki mástól. Megjelent a szoftverekben a másolásvédelem

15 Demoscene-Kialakulása 2
Az adott rendszer ismeretében, kisebb-nagyobb erőfeszítések árán sokan képesek voltak eltávolítani ezeket a védelmeket, ezáltal lehetővé téve a program másolását – ezt a tevékenységet nevezte el a zsargon „törésnek” vagy „crackelésnek”

16 Demoscene-Kialakulása 3
A crackerek ismertté akartak válni, ezért versengés alakult ki közöttük külön programocskákat csatoltak a szoftverek elé, melyek a program futtatása előtt jelezték, hogy ki törte fel az adott programot. Ezek a kis intrók fokozatosan egyre komplexebbek lettek,és készítésük külön művészetté alakult át Az évek során végül az intró-készítés elérte azt a szintet, hogy különváljon a feltört programoktól. Így alakult ki a ma ismert demoscene.

17 A számítógépes demó fogalma
A demó: audiovizuális, nem-interaktív, valós idejű prezentáció, nem összekeverendő a játékprogramoknál használt demó szóval! demók lehetnek méretben is, korlátozottak ezeket hívja a zsargon intróknak.Manapság a legnépszerűbb intró-kategória a 64 kilobyte-osés a 4 kilobyte-os.

18 Demoscene A demoscene első megjelenése a 8-bites platformok elterjedésének idejére tehető.A technika fejlődésével a scene is továbblépett a jóval erőteljesebb Amiga felé, 1993-tól pedig egyedüli platformmá vált a PC. A demoscene-ben hagyomány a kötött, limitált számítási teljesítménnyel rendelkező platformok használata. Egy korlátozott teljesítményű platformon a cél :túllépi a hardver eredeti korlátait.

19 A demoscene célja A demoscene nehezen definiálható fogalom, midenki más okból csinája: fejleszti a saját technikai tudását hírnevet akar szerezni és versengeni másokkal művészi önkifejezésnek használja a demóit a társaság miatt puszta kiváncsiságból. A fő szempont azonban mindig a szórakozás marad

20 Scenerek A demók készítői magukat scenernek vagy demoscenernek hívják. Általában fiatal középiskolás vagy egyetemista tanulók, akik a szabadidejüket a demók készítésére áldozzák fel. A scenereknek több kasztja is van: Kóder grafikus Zenész organizer (szervező)

21 Magyar partyk Function, októberenként rendezik meg Budapesten
SceneCON, 2007 júniusában került megrendezésre második alkalommal, a helyszín Budapest Árok Party, nyaranta rendezik meg Ajkán, szigorúan 8-bites party (pl. C64) fYaNIca party, évente egy vagy két alkalommal rendezik meg Budapesten, főszerepben az Amiga és az alternatív platformok

22 Saját készítésü Videó

23 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Retro Számítógépek és Demoscene"

Hasonló előadás


Google Hirdetések