Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az 1896-os, „els ő ”, Turul szobor 1896-ban a Millenium alkalmából Biharon is felállítottak egy Turul szobrot a bihari földvár közepén lévő domb tetején.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az 1896-os, „els ő ”, Turul szobor 1896-ban a Millenium alkalmából Biharon is felállítottak egy Turul szobrot a bihari földvár közepén lévő domb tetején."— Előadás másolata:

1

2 Az 1896-os, „els ő ”, Turul szobor 1896-ban a Millenium alkalmából Biharon is felállítottak egy Turul szobrot a bihari földvár közepén lévő domb tetején.

3 Rekonstruált kép egy rajz alapján. Az I. világháború után Bihar Románia része lett. A román hadsereg bevonulásakor az emlékművet megsemmisítették és csak a talapzat maradt meg ami a mai napig látható.

4 A „második” Turul szobor 1940-ben a Második bécsi döntés által visszacsatolták Magyarországhoz Észak Erdélyt. 1942-ben a falu papjai azzal az ötlettel áltak elő, hogy fel kellene állítani egy új turul madár szobrot.

5 A szoborra rá volt vésve a bihari I. és II. világháború helyi születésű hőseinek nevei. Helye a bihari templomtéren volt, a turul Magyarország felé tekintett.

6 A II. világháború után a szobrot fokozatosan szétszedték. Az 1960-as évek végére teljesen eltűnt.

7 A 2001-es emlékm ű 2001-ben, a református lelkész kezdeményezésére, Biharon felállították a „harmadik” turul emlékművet a bihari református templom kertjében. Sajnos pénzszűke miatt a hősi halottak nevei nem kerültek rá.

8 A templomtér felújítása után, elhelyeztek egy kőcsomót, ami jelzi egykori helyét az 1942-es turul szobornak.

9


Letölteni ppt "Az 1896-os, „els ő ”, Turul szobor 1896-ban a Millenium alkalmából Biharon is felállítottak egy Turul szobrot a bihari földvár közepén lévő domb tetején."

Hasonló előadás


Google Hirdetések