Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Peritoneális dialízis- a nővér-orvos együttműködés új dimenziója

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Peritoneális dialízis- a nővér-orvos együttműködés új dimenziója"— Előadás másolata:

1 Peritoneális dialízis- a nővér-orvos együttműködés új dimenziója
Hohmann Krisztina Hálózati főápoló FMC-Központ Budapest XIX.Debreceni Nefrológiai Napok – ápolói szekció

2 Kezdetben… Középkor: karitász eszméje- szerzetesrendek végezték a betegek ápolását. Az ápolási munka egyben az egyén üdvözülési útját is jelentette. Fordulópont a kórházak szekularizációja. A betegek gondozása világi hivatássá vált. Florence Nightingale - „az ápolói foglalkozás megalapítója „. Az ápolás professzionalizálódása is elkezdődött. Egyre fontosabbá vált a képzettség - nővérképzők alapítása. Századforduló: az orvoslás egyre inkább természettudományos alapokra helyeződött, megnövekedtek a nővéri munkával kapcsolatos igények. A megnövekedett ismeretanyag, a tudományos alapokra szervezett oktatás következtében a nővéri munka differenciálódása jelentkezett. Megindult a szakma erőteljes specializálódása. Az ápolás a karitatív szemléletből életmóddá vált, egyben elindult a paramedikális tevékenységgé alakulás is. A nővéri foglalkozásnak fokozatosan képzett hivatássá kellett válnia. A megnövekedett ismeretanyag, a tudományos alapokra szervezett oktatás következtében a nővéri munka differenciálódása jelentkezett. (a főiskolai képzés, az ápolást mint önálló tudományterületet is elismerte).

3 Napjaink elvárásai… - legyenek jól képzettek, tapasztaltak
- kreatívak, hatékonyak - empatikusak - megfelelő kommunikációs készségűek - együttműködők és fáradhatatlanok - védjék meg a betegeiket a fájdalomtól, a félelemtől, a reménytelenségtől, a kiszolgáltatottságtól, a visszaeséstől, a további betegségektől és a haláltól A nefrológiai szakápoló képes a megelőző, gyógyító, gondozó és rehabilitációs folyamatokban a multidiszciplináris team tagjaként kompetencia szintjének megfelelően hivatását gyakorolni.

4 Háziorvos/ házi- betegápolók
A PD-team felépítése Az ideális betegellátás alapja a team összehangolt együttműködése. ápoló orvos diétás nővér technikus Beteg szociális munkás adminisztrátor Háziorvos/ házi- betegápolók

5 A kommunikáció áramlása
társosztályok orvos Diétás nővér PD ápoló technikus adminisztrátor Szociális munkás Háziorvos/házibeteg ápolók beteg

6 A sikeres PD kulcsa Kiemelkedő az orvos-nővér, valamint a nővér-beteg kapcsolat. Elengedhetetlen a bizalom, egymás támogatása, a szakmai felkészültség, a megfelelő kommunikáció, azonos irányelvek, értékrend. Az ideális PD vezetők kiegészítik egymást. Az ápoló kompetenciája kiszélesedik, önálló döntéseket hoz, panaszokat differenciál, kapcsolatot tart a beteggel, az orvossal, a kiszolgáló egységgel, a társosztályokkal… A szakápoló összetett feladatai közé tartozik: az ambuláns betegellátásban a felvilágosítás, oktatás, felkészítés a dialízis kezelésre szoros együttműködés a sebésszel, aneszteziológussal, a társosztály orvosaival, ápolóival egyik legalapvetőbb követelmény a beteg edukálás: a beteg hosszútávú megtartása érdekében a stressz csökkentésében, a szövődmények megelőzésében meghatározó szerepe van. P. G. Blake Perit. Dial. Int., THE IMPORTANCE OF THE PERITONEAL DIALYSIS NURSE Vol. 26, 623– NOVEMBER 2006.

7 Betegtréning Az ISPD irányelvek meghatározzák a sikeres tréning követelményeit: - milyen végzettséggel lehet tanítani, milyen tartalmat és mennyi időtartam alatt, milyen módszerrel oktassunk - előnyben részesíti az otthoni oktatást az intézeti helyett (home-látogatások) - kihívást jelent az egyre idősebb és társbetegségekkel rendelkező egyén programba kerülése- „asszisztált PD”- a bizalom elnyerésével a betegek/hozzátartozók kötelezettségvállalása tartósabb lesz - a megfelelő ismeretek elsajátítása, a tünetek felismerése, az esetleges szövődmények kezelése, azok elhárítása a betegek stresszorait csökkentik - a tréning egy folyamatos, gyakran ismétlődő folyamat. B. Piraino: NURSES AND PHYSICIANS WORKING TOGETHER Perit. Dial. Int., Vol. 26, pp. 641–642 NOVEMBER

8 Az ápoló-beteg kapcsolat és a szorongás
A PD kezelés negatív lelki hatásait befolyásoló tényezők vizsgálata, izraeli kutatás. Betegszám:71 beteg, (nő:27 fő, férfi:44 fő) PD-ben eltelt átlagidő: 30 hónap Átlagéletkor: 57 év Adatgyűjtés: 2004.február-június Kérdőíves módszer. A vizsgálat eredménye: szignifikánsan befolyásolta a szorongást az egyén egészségi állapota, iskolai végzettsége, az orvosokhoz való viszonya. A szorongás és a stressz kialakulására az iskolai végzettség és az egyén megküzdési mechanizmusai- hogyan képes feldolgozni a kapott információt- hatnak. Következtetés: A PD ápolónak tisztában kell lennie azokkal a tényezőkkel, melyek csökkentik a betegek bizonytalanságát, a stresszt, segítik a pozitív életszemlélet kialakítását és megtartását. A kutatás különböző tényezőket vizsgált (a betegség súlyosságát, időtartamát, a szociális támogatottságot, az oktatást) melyek befolyásolják a betegek szorongását és a stressz kialakulását. A szociális támogatottság, a megfelelő oktatás, a kezelőszemélyzetbe vetett bizalom csökkentik a betegek szorongását Forrás: The experience of uncertainty among patients having peritoneal dialysis Hadassa Madar & Yoram Bar-Tal

9 Hatékonyság Önálló ápolói feladat a vizsgálatok megszervezése, értékelése. Elengedhetetlen a precíz számítások elvégzése, az eredmény referálása az orvosnak. A vizsgálatok összeszervezése, a betegek és az ápoló idejét, terheltségét is csökkentik.

10 Monitorozás A dokumentáció folyamatos nyomon követésével képet kaphatunk a beteg complaince-ről. A tanultak gyakorlati kivitelezésének ellenőrzésével az ES ápolásról, és az oldatcsere során elvégzett rutin mozdulatokról kaphatunk képet.

11 Anyagellátás, felhasználás
Önálló feladat a kapcsolattartás a beteggel, a hálózat kiszolgáló személyzetével, az áruszállítással. A havi szinten történő leltárkészítés rámutat a beteg által felhasznált anyagok fogyására, az eltérések megbeszélésére ad lehetőséget. Ellenőrizzük az oldatok, a fertőtlenítőszerek, az ES-ápoláshoz szükséges anyagok helyes használatát.

12 Szövődmények kezelése
A beteg a tréning során elsajátított ismeretekből rendkívüli helyzetekben azonnal jelez a PD ápolónak. Az ápoló a panaszok alapján önállóan mérlegeli a teendőket, szükséges-e azonnali vizit, referálás. A beteg által jelzett technikai problémák: - „nem folyik ki az oldat” - „rózsaszín a kifolyó oldat” - „fájdalmas a ki- és befolyás” - „a súlyom nő, kevesebb oldat ürül” - „dagad a lágyékom” - „egész éjjel jelzett az automata” - „nedves a hasi kötésem” - „zsibbad a szám, gyengék az lábaim” Gyakorlati Útmutató PD szakápolók számára

13 Szövődmények kezelése
Gyulladásos szövődmények: -ES infekció: az elsajátított ismeretekből a beteg felismeri a tüneteket, azok kezelésére képes -Tunnel infekció: a beteg ismeri a gyulladás kialakulásának okait, veszélyeit, a gyógyuláshoz elengedhetetlen kezelés szükségességét -Peritonitis: a kifolyó oldat színének, mennyiségének megváltozása, a fájdalom, egy jelzőrendszer a beteg számára, elkerülhetetlen az azonnali vizit, szükség esetén a kórházi felvétel is felmerül. Önálló ápolói feladat a mintavételezés, az anamnézis felvétele, a problémák megbeszélése. Az orvos értesítése, további teendők megbeszélése – együttműködő feladat.

14 Hospitalizáció - Tervezett: előre meghatározott időpontban, adott osztályra és kezelésre, esetleg műtétre érkezik a PD kezelt beteg. Az ápoló előre egyezteti az osztályos orvosokkal, ápolókkal, a dializáló ápolókkal, a beteggel és hozzátartozójával a kezelés menetét, az oldat és egyéb kezeléshez elengedhetetlen eszközök szükségességét. - Nem tervezett: azonnali kórházi felvételt indokol a beteg egészségi állapota. A kezelőorvossal együttműködve az ápoló megszervezi a beteg további dialízis kezelését, anyagellátását, felügyeletét. Szükség szerint gyógyszerelését.

15 Rehabilitáció, nyaralás
A napi kapcsolattartás segítségével, a teljes bizalom kialakulásával, a PD kezeléssel a betegek rehabilitációját szem előtt tartjuk. A kezelés megválasztásával, a kontrollok időpontjának összeegyeztetésével biztosítjuk, hogy az egyén folytatni tudja a munkáját, megszokott életvitelét. Szükséges előre jelezniük, ha hosszabb időre elutaznak, az oldatszállítás üdülési címre való átirányítása miatt.

16 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Title, Subject, Author © Copyright, 18/04/2012


Letölteni ppt "Peritoneális dialízis- a nővér-orvos együttműködés új dimenziója"

Hasonló előadás


Google Hirdetések