Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TestŐr.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TestŐr."— Előadás másolata:

1 TestŐr

2 NÉHÁNY ALAPFOGALOM

3 Az egészség- és balesetbiztosítások szereplői
Szerződő Aki a biztosítás megkötésére ajánlatot tesz és fizeti a biztosítási díjat Biztosított Az a természetes személy, akinek életével, egészségi állapotával kapcsolatos eseményekre a szerződés létrejön Kedvezményezett Aki a biztosítási szolgáltatásra jogosult

4 Belépési korok, lejárati korok, tartam
Kockázatok Belépési életkorok Max. lejárati életkorok Tartam Kockázati életbiztosítás 14-75 80 5-30 Kockázati életbiztosítás rokkantsági díjátvállalással 20-60 65 Balesetbiztosítások 0-75 Baleseti keresőképtelenség a 15. naptól 17-60 Egészségbiztosítások 3-65 70 I.-II. és I.-II.-III. csoportú rokkantság, keresőképtelenségi napi térítés

5 Az egészség- és balesetbiztosítások esetében hangsúlyos fogalmak
Várakozási idő Ez idő alatt a biztosítási kockázatviselése részleges, csak a baleset miatt bekövetkező biztosítási eseményekre terjed ki. A haláleseti kockázat esetében kiváltható (kis)orvosi vizsgálattal. Kockázatviselés kezdete Az a dátum, amelytől kezdve a biztosító viseli a kockázatot Baleseti kockázatoknál: a biztosítási díj megfizetése utáni nap 0. órája Egészségbiztosítási kockázatoknál: a várakozási idő (6 hónap) letelte után kezdődik

6 KOCKÁZATI ÉLETBIZTOSÍTÁS BALESETBIZTOSÍTÁS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS

7 KOCKÁZATI ÉLETBIZTOSÍTÁSOK

8 Kockázati életbiztosítás
Alap információk: Belépési életkor: év Tartam: év Lejárati életkor: év

9 Kockázati életbiztosítás
Biztosítási esemény: A biztosított tartamon belül betegségből vagy balesetből bekövetkező halála. Nem biztosítási esemény: A biztosított tartam végi életben léte (elérés). Szolgáltatás: Kifizetésre kerül az aktuális biztosítási összeg és ezzel a szerződés megszűnik. Nincs szolgáltatás (kifizetés nélkül megszűnik).

10 Kockázati életbiztosítás rokkantsági díjátvállalással
Ha a biztosított az I.-II. csoportú rokkantság esetére díjátvállalás szolgáltatást is igényel. Belépési életkor: év Tartam: év Lejárati életkor: év Kockázati életbiztosítás rokkantsági díjátvállalással kockázat éves biztosítási díja: minimum Ft

11 Kockázati életbiztosítás rokkantsági díjátvállalással
Biztosítási esemény: A biztosított tartamon belül betegségből vagy balesetből bekövetkező halála. A biztosítottnak a kockázatviselés alatt bekövetkező betegsége, balesete, melynek következtében a biztosítottnál I. vagy II. rokkantságot állapítanak meg. (ORSZSZI szerint). Szolgáltatás: Kifizetésre kerül az aktuális biztosítási összeg és ezzel a szerződés megszűnik. A kockázati életbiztosítás díjának átvállalása. A szerződő döntése alapján a díjátvállalás időpontjától a szerződésben lévő összes egyéb biztosítási kockázat megszűnik vagy a szerződő díjfizetése ellenében megmarad.

12 Kockázati életbiztosítások
A nem dohányzók, illetve a keveset dohányzók részére a kockázati életbiztosítások esetében kedvezményes díjak kerültek bevezetésre (3 000 000 Ft biztosítási összeg felett): Kedvezményes kategória (keveset dohányzóknak) Optimum kategória (nem dohányzóknak) A Generali az Optimum kategóriában piacvezető díjakat kínál az ügyfelek számára!

13 Kockázati életbiztosítások díjszámítása
Mikor alkalmazható az OPTIMUM kategória? Ha a biztosítási összeg meghaladja a Ft-ot, és nem dohányzó a biztosított. Nem dohányzó az a biztosított, aki legalább két éve egyáltalán nem dohányzik és ha korábban dohányzott, de akkor nem orvosi javaslatra hagyta abba a dohányzást, és az egészségi kockázatelbírálás a fenti tényeket igazolja. Mikor alkalmazható a KEDVEZMÉNYES kategória? Ha a biztosítási összeg nem haladja meg a Ft-ot vagy ha a biztosítási összeg nagyobb, mint Ft és keveset dohányzó a biztosított. Keveset dohányzik az a biztosított, aki két éven belül hagyta abba a dohányzást vagy legfeljebb napi 6 szál cigarettát fogyaszt és az egészségi kockázatelbírálás ezt igazolja. Minden más esetben az ALAP kategóriával kell számolnunk!

14 Kockázati életbiztosítások díjszámítása
A biztosítottnak Ft életbiztosítási összegtől az ajánlattételkor nyilatkoznia szükséges a dohányzási szokásairól, a kategóriába való besorolás miatt. Ez alapján készíti el a tanácsadó a díjkalkulációt, és a TestŐr ajánlatot. A biztosító az ajánlat elfogadása előtt szúrópróba szerűen ellenőrzi a biztosított dohányzási szokásait (erről részletesen a kockázatelbírálási blokkban találhatók információk). A biztosító az ellenőrzés eredménye alapján a biztosítottat a választott biztosítási összeg és a biztosított dohányzási szokásai alapján besorolja a megfelelő kategóriába. Amennyiben a biztosító nem végez ellenőrzést, a biztosítási kötvény az biztosított dohányzási szokásaira vonatkozó nyilatkozata alapján jön létre.

15 Kockázati életbiztosítások
Optimum kategória – változásbejelentési kötelezettség A biztosított köteles a biztosítónak 5 munkanapon belül bejelenteni, ha a dohányzást elkezdte! 1.A változásbejelentést követő biztosítási évfordulótól módosul a biztosítási díj. A módosított díj kiszámítása a biztosítás létrejöttekor hatályos díjszabás szerint, a biztosított aktuális életkorának, foglalkozásának, sporttevékenységének, aktuális kategóriájának (kedvezményes vagy alap), az aktuális biztosítási összegnek, továbbá a biztosítás hátralévő tartamának a figyelembevételével történik. 2.A szerződő kérheti a biztosítási díj változatlanul hagyását, a biztosítási összeg csökkentése mellett. A csökkentett biztosítási összeg kiszámítása a biztosítás létrejöttekor hatályos díjszabás szerint a biztosított aktuális életkorának, foglalkozásának, sport tevékenységének, kategóriájának (kedvezményes vagy alap), a változásbejelentés időpontjában érvényes biztosítási díjnak, továbbá a biztosítás hátralévő tartamának a figyelembevételével történik.

16 BALESET- ÉS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSOK

17 Mi a baleset? A biztosított akaratán kívül, hirtelen fellépő, egyszeri, külső, fizikai és/vagy kémiai behatás, melynek következménye lehet: Halál 1 éven belül Maradandó egészségkárosodás Múlékony sérülés Balesetnek tekintjük még: Kullancscsípés következtében kialakuló agyburok, agyvelő gyulladás (15 nap) Veszettség (60 nap) Tetanusz fertőzés (20 nap)

18 Nem tekintjük balesetnek:
Ember / állat által terjesztett bakteriális / vírus fertőzés Foglalkozási betegség / ártalom Öngyilkosság Csontok patológiás törései Porckorongsérv (kivétel!) Hasi sérv (kivétel!) Izületi porcok, szalagok, egyéb lágyrészek károsodása (kivétel!)

19 „Rokon-kockázatok” Betegség Baleset Baleset
Egészségbiztosítás: Balesetbiztosítás: Kórházi napi térítés Baleseti kórházi napi térítés Műtéti térítés Baleseti műtéti térítés Keresőképtelenség Baleseti keresőképtelenség Betegség Baleset Baleset

20 Kórházi napi térítés Baleseti kórházi napi térítés
Előzmény nélküli, váratlan betegség vagy baleset következtében - orvosilag indokolt esetben – a biztosított kórházi fekvőbeteg- ellátásban részesül. Minimum 1 éjszaka kórházban! A biztosító már az első kórházban töltött éjszakától szolgáltat!

21 Kórházi napi térítés Baleseti kórházi napi térítés
Szolgáltatás: Betegség: kockázatviselés alatti gyógykezelésre Baleset: a baleset napjától számított 2 éven belüli gyógykezelésre (tartamon túli gyógykezelés esetén is) Egészségbiztosításon belül köthető kórházi napi térítés: egy biztosítási éven belül max. 120 napra szolgáltat Szolgáltatás összege: A kórházban töltött napokra a hatályos kötvényben rögzített biztosítási összeg (napi díj) kifizetése.

22 Műtéti térítés Baleseti műtéti térítés
Előzmény nélküli, váratlan betegség vagy baleset következtében – orvosilag indokolt esetben – műtét. Szolgáltatás: Kockázatviselés alatti műtétekre. Baleset napjától számított 2 éven belül a baleseti következmények elhárítását célzó műtétekre. Szolgáltatás alapja: A hatályos kötvényben rögzített biztosítási összegnek a MŰTÉTI LISTA (OENO) besorolása szerinti % -os mértéke. A műtétek besorolását tartalmazó műtéti lista kivonatos formája az általános feltételek „B” melléklete.

23 Műtéti térítés Baleseti műtéti térítés
Kihagyott műtétek Térített műtétek

24 Műtéti térítés Baleseti műtéti térítés
Beavatkozások azonosítása: OENO kód + megnevezés Például: 50630 Pajzsmirigy eltávolítás (3. csoport = 50%-os térítés) 55040 Májátültetés (1. csoport = 200%-os térítés)

25 Keresõképtelenségi napi térítés Baleseti keresőképtelenségi napi térítés
Előzmény nélküli, váratlan betegség vagy baleset következtében – orvosilag indokolt esetben – a biztosított tartós keresőképtelensége. Szolgáltatás: Betegség: A tartam alatti keresőképtelen napokra nyújt szolgáltatást, 1 biztosítási éven belül max. 90 napra. Baleset: A baleset napjától számított 2 évig a baleset következményeinek elhárítása miatti keresőképtelen napokra nyújt szolgáltatást, 2 éven belül max. 300 napra. A keresőképtelenség első napjaira a biztosító nem szolgáltat. Ez az „önrész”. Mértéke 14 nap.

26 Keresõképtelenségi napi térítés Baleseti keresőképtelenségi napi térítés
Szolgáltatás összege: A biztosított keresőképtelenné válásának időpontjában érvényes kötvényben rögzített biztosítási összeget (napi térítést) meg kell szorozni a keresőképtelen napok számával. Keresőképtelenségi napi térítés biztosítási összege: max Ft Baleseti keresőképtelenségi napi térítés biztosítási összeg: max Ft. A keresőképtelenségi napi térítés biztosítás díja max. a TestŐr szerződés össz éves díjának 25%-a lehet.

27 Keresõképtelenségi napi térítés Baleseti keresőképtelenségi napi térítés
Figyelem! Nem köthető annak a biztosítottnak: aki a kötelező társadalombiztosítás rendszerében táppénzre nem jogosult (például nappali tagozatos hallgató, munkanélküli, nyugdíjas); akinek I., II. vagy III. csoportú rokkantságot állapítottak meg. Változás-bejelentési kötelezettség! Ha a biztosított a tartam alatt öregségi nyugdíjra vagy rokkantsági nyugdíjra szerez jogosultságot, illetve akinél I., II. vagy III. csoportú rokkantságot állapítottak meg, a biztosítás keresőképtelenségre vonatkozó része a nyugdíjjogosultság megszerzését következő hónap első napján megszűnik.

28 TOVÁBBI BALESETBIZTOSÍTÁSOK

29 Baleseti halál A baleset, melynek következtében a biztosított a balesetet követő 1 éven belül meghal. A biztosítási esemény időpontja: a baleset időpontja. Szolgáltatás: A biztosítási esemény bekövetkezése esetén a hatályos kötvényben rögzített biztosítási összeget fizeti ki a biztosító.

30 Közlekedési baleseti halál
A biztosítottat gyalogosként, jármű vezetőjeként, vagy utasaként ért baleset. Nem közlekedési baleset: gyalogost ért olyan baleset, amelynek bekövetkeztében semmilyen mozgó jármű nem hatott közre. kerékpárost ért olyan baleset, amelyben más jármű, vagy gyalogos közlekedése nem hatott közre. jármű utasát ért baleset, amely nem a jármű, vagy más jármű haladásával ill. megállásával összefüggésben következett be.

31 Közlekedési baleseti halál
A közlekedési baleset, melynek következtében a biztosított a balesetet követő 1 éven belül meghal. A biztosítási esemény időpontja: A közlekedési baleset időpontja. Szolgáltatás: A biztosítási esemény bekövetkezése esetén a hatályos kötvényben rögzített biztosítási összeget téríti. A szolgáltatási igényt a biztosítási eseményt követően 15 napon belül be kell jelenteni.

32 Baleseti rokkantság Baleset, melynek következtében a biztosított maradandó egészségkárosodást szenved. Egészségkárosodás: olyan testi és/vagy szellemi működőképesség – csökkenés, mely a szokásos életvitelt akadályozza. Maradandó egészségkárosodás: ha az állapot orvosilag kialakultnak, stabilnak tekinthető.

33 Baleseti rokkantság Szolgáltatás:
Csak abban az esetben lehetséges, ha az egészségkárosodás maradandó. A hatályos kötvényben rögzített biztosítási összegnek az egészségkárosodás foka szerint. A térítés mértékét ( az egészségkárosodás fokát ) a biztosító orvosa az általános feltételek „C” melléklet 1. pontban található táblázat alapján állapítja meg. Például: egy kar teljes, vállizülettől való elvesztése vagy teljes működésképtelensége: 70%-os egészségkárosodás

34 Baleseti rokkantság További információk a szolgáltatással kapcsolatosan: Ha a biztosított az egészségkárosodás véglegessé válása előtt meghal, akkor az egészségkárosodás olyan foka után fizethető szolgáltatás, amely a legutolsó orvosi vizsgálat alapján igazoltan megállapítható. Szolgáltatási igény nem támasztható, ha a biztosított a balesetet követően 15 napon belül meghal. Ha a biztosító a szolgáltatási kötelezettségét már megállapította, de a fizetendő összeg nagysága még kérdéses, a biztosított kérheti a neki járó minimális összeg előzetes kifizetését.

35 Baleseti rokkantság További információk a szolgáltatással kapcsolatosan: A biztosítónak jogában áll a biztosított egészségi állapotát a saját orvosával ellenőriztetni. Ha a szolgáltatást követően – ugyanazon biztosítási esettel összefüggésben, az orvosi kezelések ellenére - a biztosított egészségromlása folytatódik (még nem telt le a 4 év), akkor kérheti az egészségi állapota felülbírálását. Ha ezek alapján beáll a biztosító ismételt szolgáltatási kötelezettsége, akkor le kell vonni a már kifizetett biztosítási összeget.

36 Baleseti rokkantság Köthető: Lineáris térítéssel:
A hatályos kötvényben rögzített biztosítási összegnek az egészségkárosodás fokával megegyező százaléka a szolgáltatás mértéke. Progresszív térítéssel: A hatályos kötvényben rögzített biztosítosási összegnek a feltételben rögzített százaléka a szolgáltatás mértéke – 25%-os egészségkárosodástól megnövelt a szolgáltatás összege. Például: 70% rokkantság esetén a biztosítási összeg 135%-a kerül kifizetésre. 50%-ot meghaladó egészségkárosodás esetén térítő: A hatályos kötvényben rögzített biztosítási összeget fizeti ki (függetlenül az egészségkárosodás fokától, ha az eléri legalább az 50%-ot)

37 Közlekedési baleseti rokkantság
Közlekedési baleset, melynek következtében a biztosított maradandó egészségkárosodást szenved. Köthető: Lineáris térítéssel: A hatályos kötvényben rögzített biztosítási összegnek az egészségkárosodás fokával megegyező százaléka a szolgáltatás mértéke.

38 Csonttörés Baleset, melynek következtében a biztosított csonttörést, csontrepedést szenved. (A fogtörés nem minősül csonttörésnek.) Szolgáltatás: A biztosítási esemény bekövetkezte esetén – biztosítási eseményenként, a törések számától függetlenül –, a hatályos kötvényben rögzített biztosítási összeget fizeti a biztosító.

39 Égési sérülés Baleset, melynek következtében a biztosított égési sérülést szenved. Szolgáltatás: A baleset napján hatályos biztosítási kötvényben rögzített biztosítási összegnek az égési sérülés súlyosságától függő mértéke. A térítés mértéke az égési sérülés fokától és kiterjedtségétől függ. Mélység Testfelület 10-19% 20-49% 50-79% 80% felett I. fokú - II. fokú 10% 25% 40% III. fokú 20% 100% 160% IV. fokú 80% 200%

40 Égési sérülés Ha a biztosított bizonyítottan az égési sérülés következményeként halt meg, - függetlenül az égési sérülés súlyosságától – a térítés mértéke a hatályos kötvényben rögzített biztosítási összeg 200%-a.

41 Baleseti költségtérítés
Baleset, melynek következében a biztosítottnak az alábbi baleseti költségei merültek fel: Mentés ( sérültet/halottat) Szállítás baleset színhelyéről orvosig, kórházig. (sérült/halott) Fog, műfog, korona, híd javítási költsége. Gyógyászati segédeszköz beszerzésének, vagy más kezeléshez szükséges eszközök (pl.: kötszer, gyógyszer ) szükséges mennyiségben való beszerzésének költsége.

42 Baleseti költségtérítés
Szolgáltatása: A hatályos kötvényben rögzített biztosítási összeg erejéig megtéríti a felsorolt baleseti költségeket, ha azok a baleset napjától számított 2 éven belül merültek fel, és más módon nem térülnek meg.

43 TOVÁBBI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSOK

44 Kiemelt kockázatú betegségek
Az alábbi betegségek bármelyike, melyek a tartam alatt – a kockázatviselés kezdetéhez képest – előzmény nélkül bekövetkeztek: Szívizom elhalás (szívinfarktus) Rosszindulatú daganatos megbetegedés Agyi érkatasztrófa Krónikus veseelégtelenség Szívkoszorúér műtét Szervátültetés AIDS

45 Kiemelt kockázatú betegségek
Biztosítási esemény időpontja: Szívizom elhalás (szívinfarktus): A betegség bekövetkezésének – kezelőorvos által megállapított –időpontja. Rosszindulatú daganatos megbetegedés: A betegség diagnosztizálásának időpontja. Agyi érkatasztrófa: A betegség bekövetkezésének időpontja, feltéve, ha a károsodás fizikális tünetei 60 nap után is megvannak. Krónikus veseelégtelenség: A dialízis kezelés első napja, feltéve, ha a kezelés első napjától számított 60 nap után is dialízis kezelésre szorul a biztosított. Szívkoszorúér műtét: A műtét napja. Szervátültetés: A műtét napja. AIDS: A betegség megállapításának időpontja.

46 Kiemelt kockázatú betegségek
Szolgáltatás: A biztosítási esemény – vagy az azzal összefüggésben bekövetkező HALÁL esetén kifizetésre kerül az aktuális biztosítási összeg, és ezzel a biztosításnak a kiemelt kockázatokra vonatkozó része a biztosítási évfordulón megszűnik. Ha több betegség együttesen lép fel, a biztosítási összeg abban az esetben is egyszer teljesíthető.

47 Rokkantsági biztosítások
A tartam alatti, kockázatviselés időpontjához képest előzmény nélküli : betegség baleset egészségi állapotromlás testi fogyatkozás szellemi fogyatkozás Tartós egészségkárosodás

48 Rokkantsági biztosítások
A biztosítási esemény időpontja: Az egészségkárosodás megállapítására vonatkozó kérelem benyújtási időpontja. A biztosító szolgáltatása: A biztosítási esemény bekövetkezése esetén az orvos szakértői határozat meghozatalának időpontjában a hatályos kötvényben szereplő biztosítási összeget a biztosító kifizeti, ezzel a szerződésnek a rokkantságra vonatkozó része a biztosítási évfordulón megszűnik.

49 Rokkantsági biztosítások
Köthető: I. II. csoportú rokkantságra vonatkozó egészségbiztosítás vagy I., II., III. csoportú rokkantságra vonatkozó egészségbiztosítás

50 Biztosító szolgáltatása
Rokkantsági biztosítások Törvényi szabályozás Biztosító szolgáltatása I. rokkantsági csoport 79%-ot meghaladó egészségkárosodás és mások gondozására szorul Kifizeti az érvényes kötvény szerinti biztosítási összeget II. rokkantsági csoport 79%-ot meghaladó egészségkárosodás III. rokkantsági csoport 50-79%-os egészségkárosodás és a rehabilitációja nem javasolt Rehabilitációs járadék 50-79%-os egészségkárosodás és a rehabilitációja javasolt Kifizeti az érvényes kötvény szerinti biztosítási összeg felét.

51 Rokkantsági biztosítások
Figyelem! Nem köthető annak a biztosítottnak, aki a kockázatviselés kezdetét megelőzően már benyújtotta munkaképesség–csökkenés vagy egészségkárosodás iránti kérelmét; aki öregségi nyugdíjra, vagy rokkantsági nyugdíjra jogosult. Ha a biztosított a tartam alatt öregségi nyugdíjra vagy rokkantsági nyugdíjra jogosultságot szerez, a biztosítás rokkantságra szóló része a biztosítási évfordulón megszűnik.

52 EGÉSZSÉGI KOCKÁZATELBÍRÁLÁS

53 Kockázati életbiztosítás vagy a Kockázati életbiztosítás rokkantsági díjátvállalással összeghatár-táblázata Haláleseti biztosítási összeg Biztosított belépési kora 15-40 év 41-55 év 56-74 év – 2 000 000 Ft Az ügyfélnek döntési lehetősége van: nem kér kockázatelbírálást = nem kell kitölteni az egészségi nyilatkozatot, és a már meglévő betegségekre (pre-existing) nem vonatkozik a biztosítási védelem kéri a kockázatelbírálást: az egészségi nyilatkozat kitöltése szükséges. 2 000 001 – 3 000 000 Ft Egészségi nyilatkozat kell. 3 000 001 – 7 000 000 Ft 7 000 001 – 15 000 000 Ft Telefonos egészségi nyilatkozat kell. Telefonos egészségi nyilatkozat + mobil orvosi vizsgálat kell. 15 000 001 – 30 000 000 Ft Nagyorvosi vizsgálat kell. 30 000 000 – 40 000 000 Ft Nagyorvosi vizsgálat + mellkasröntgen kell. 40 000 000 Ft-tól Előzetes Generali VIG engedély + VB-s nagyorvosi vizsgálat + mellkasröntgen + környezettanulmány + pénzügyi kérdőív + háziorvosi összefoglaló jelentés kell Megjegyzés: a két haláleseti kockázat közül csak az egyik választható!

54 Balesetbiztosítási összeghatár-táblázat
Í Á Kockázat Nincs kocázatelbírálás Egészségi nyilatkozat Baleseti szakorvosi vizsgálat Biztosítási összeg (Ft) Baleseti halál * Közlekedési baleseti halál * 10 000    40 000 001 - Baleseti eredetű maradandó egészségkárosodás lineáris térítéssel (rokkantság) ** Baleseti eredetű maradandó egészségkárosodás progresszív térítéssel (rokkantság) ** Baleseti eredetű 50%-ot meghaladó maradandó egészségkárosodás** Közlekedési baleseti eredetű maradandó egészségkárosodás ** - 7  7 000    24 000 001 - Baleseti kórházi napi térítés az 1. naptól (Ft/nap) 10  30 001 - Baleseti műtéti térítés 750  1 500 001 - Baleseti keresőképtelenségi a 15. naptól (Ft/nap) 2 001 – 10 001 - * Baleseti halál és közlekedési baleseti halál együttes összegével kell számolni! ** Baleseti eredetű maradandó egészségkárosodás lineáris, progresszív, 50% meghaladó és a közlekedési baleseti eredetű maradandó egészségkárosodás együttes összegével kell számolni szükséges kockázat-felmérés eldöntéséhez!

55 Egészségbiztosítási összeghatár-táblázat
É S Z B I T O Í Á S Kockázat Nincs kockázat- elbírálás Egészségi nyilatkozat Telefonos egészégi nyilatkozat+ Mobil vizsgálat Speciális orvosi vizsgálat Biztosítási összegek (Ft) Kórházi napi térítés az 1. naptól (Ft/nap)  000 20  30 001 - Műtéti térítés - 200 000 200 001 - 1 000 001 - 2 000 001 - Kiemelt kockázatú betegség 4 000 001 - I-II rokkantság * 3 000   000 000 8 000 001 - I.-II.-III. rokkantság * 500 001 - 3 000 001 - Keresőképtelenség napi térítés a 15. naptól - 1   000 5 001 - Az I.-II. és I.-II.-III. rokkantsági csoportok együttes összegével kell számolni, és az I.-II.-III. rokkantsági csoportnak megfelelő eljárást kell alkalmazni.

56 Kockázatfelmérő eljárások1
Amennyiben nem szükséges kockázatelbírálás A meglévő betegségekre vonatkozó kizárás (Pre-existing) érvényes lesz a szerződés valamennyi kockázatára, tehát a halálesetre is! Ebben az esetben az ajánlat részét képező Nyilatkozaton azt szükséges x-elni, hogy: „Tudomásul veszem, hogy a kockázatelbírálás nélkül létrejött szerződésemre a TestŐr 2011 Ált.feltétel VI.1.4. pontjában meghatározott kizárás vonatkozik. (…)” A biztosított dönthet a kockázatelbírálás mellett (ebben az esetben nincs pre-existing), akkor egészségi nyilatkozatot szükséges kitölteni, és az ajánlat részét képező Nyilatkozaton azt szükséges x-elni, hogy: „Kérem az ajánlatom kockázatelbírálását, és ehhez a kitöltött egészségi nyilatkozatot mellékelem.”

57 Kockázatfelmérő eljárások2
Egészségi nyilatkozat Az ‘Egyszerűsített nyilatkozat’, mint kockázatfelmérő eljárás megszűnik! Az ajánlatokban még található, de ennek kitöltése önmagában még nem elegendő a kockázatfelméréshez. Mindig a teljes kérdéssort ki kell tölteni, ha egészségi nyilatkozat szükséges! Telefonos egészségi nyilatkozat (új) Az ajánlat aláírásakor - amennyiben Telefonos egészségi nyilatkozat szükséges -, a tanácsadó időpontot kér az ügyfél jelenlétében a Generali TeleCenteren keresztül: (40) , hívható 8:00–20:00 között. Az egyeztetéshez szükséges adatok: a biztosított adatain kívül az ajánlatszám, a munkatárs neve és az, hogy az OVB Kft. munkatársa. Az előre egyeztetett időpontban Generali kockázatelbíráló munkatársa felhívja az ügyfelet, és telefonon kikérdezi az egészségi állapotával kapcsolatban. A beszélgetésről hangfelvétel készül. A visszahívásra egyeztetett időpont munkanapon 8:00–16:00 között lehetséges. Az ügyfélnek a visszahívásra érdemes előkészíteni a meglévő orvosi dokumentumait.

58 Kockázatfelmérő eljárások3
Telefonos egészségi nyilatkozat + Mobil vizsgálat (új) A tanácsadó rendeli meg mindkét vizsgálatot az ügyfél jelenlétében a Generali TeleCenteren keresztül: (40) , hívható 8:00–20:00 között. A „Telefonos egészségi nyilatkozat” leírását lásd előbbiekben. A „Mobil vizsgálatot” egy országos nővérszolgálat végzi. A nővér időpontot egyeztet telefonon a biztosítottal, majd felkeresi az ügyfél által – megrendeléskor – megjelölt helyszínen (lakás, munkahely) és elvégzi a vizsgálatot. A vizsgálat keretében vénás vért vesz, testsúlyt, testmagasságot-, vérnyomást mér, EKG vizsgálatot végez, vizeletet hoz el. A vizsgálat időtartama: kb. fél óra. Fontos! Ha kedvezményes vagy optimum kategória szerint lett felvéve kockázati életbiztosítás, akkor a dohányzási tesztet (leírását lásd később) is meg kell rendelnie a tanácsadónak! A biztosított Telefonos egészségi nyilatkozat + Mobil vizsgálat helyett választhatja a Nagyorvosi vizsgálatot is, ez mindkét kockázatfelmérő eljárást kiváltja! Ennek szervezése és módja a már megszokott módon történik (biztosító bizalmi orvosi hálózatában szereplő belgyógyászok végezhetik el).

59 Kockázatfelmérő eljárások4
Baleseti szakorvosi vizsgálat Nagyorvosi vizsgálat: Kizárólag a biztosító bizalmi belgyógyász orvosa végezheti! Nagyorvosi vizsgálat + mellkasröntgen Speciális vizsgálat Mindig kérünk kitölteni Egészségi nyilatkozatot. A speciális orvosi vizsgálatot az ajánlat leadása után a Generali egészségügyi szakreferense szervezi meg. Előzetes VIG-engedély + nagyorvosi vizsgálat + mellkasröngen + környezettanulmány + Pénzügyi kérdőív+ háziorvosi összefoglaló jelentés Generali kapcsolattartókkal fel kell venni a kapcsolatot egyeztetés miatt!

60 Fontos Amennyiben az egyes kockázatokhoz az összeghatár-táblázatok különböző eljárásokat írnak elő, mindig a legrészletesebbet kell elvégeztetni. Kockázatfelmérés szintjei a számok növekedésével „erősödnek”. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb számú kiváltja az alacsonyabb számút, amennyiben több féle szükséges a különböző kockázatokhoz. (Kivétel a Baleseti szakorvosi vizsgálat, mert ez nem váltja ki az egészség vagy haláleseti kockázathoz szükséges Egészségi nyilatkozatot, Telefonos egészségi nyilatkozatot vagy Mobil vizsgálatot.) Az Egyszerűsített nyilatkozat megszűnt!

61 DOHÁNYZÁSI TESZT Amennyiben ’Kedvezményes vagy ’Optimum kategória’-ba sorolt a TestŐr Ajánlat, és a szükséges kockázatfelmérő eljárás... az Egészségi nyilatkozat vagy Telefonos egészségi nyilatkozat, akkor a biztosító szúrópróbaszerűen ’DOHÁNYZÁSI TESZT’ elvégzését kezdeményezi. Ebben az esetben a mintavétellel megbízott nővér időpontot egyeztet a biztosítottal, és felkeresi a lakásán. A vizsgálat elvégzéséhez ujjbegyből történik a vérvétel. (Optimum és Kedvezményes kategória esetén a tanácsadónak a fentiekről a biztosítottat tájékoztatnia kell, hogy ne érje váratlanul az esetleges megkeresés.) a Mobil vagy Nagyorvosi vizsgálat, akkor mindig szükséges a „DOHÁNYZÁSI TESZT” a kockázatfelméréshez. Ennek megrendelése a Mobil vagy Nagyorvosi vizsgálattal együtt történik.

62 Foglalkozás és sporttevékenység
A biztosított foglalkozása és/vagy sporttevékenysége alapján is történik kockázatelbírálás szerződéskötéskor. Veszélyes, kockázatos foglalkozások, sporttevékenységek esetén pótdíj kerül alkalmazásra. Veszélyes sporttevékenységek verseny szintű űzése esetén: a biztosított mindkét térde és bokája a biztosítási védelemből kizárt, kivéve ha a szolgáltatási igény alapja csonttörés. Pl: küzdősportok, labdajátékok, téli sportok A foglalkozás és a sporttevékenységben bekövetkező változásokat a tartam alatt be kell jelenteni!

63 GYAKORLATI TUDNIVALÓK

64 Minimális díjak Minimális fizetendő éves díj: 10 000 Ft (Családi TestŐr esetében: Ft) Minimális fizetendő díjrészlet: Ft Ha 10 e Ft alatti biztosítás díjából levonjuk a kockázati díjrészt és a jutalékot, akkor a maradék nem fedezi a nyomtatványköltségeket, a rögzítés és kárrendezés költségeit.

65 Maximálisan adható kedvezmény
Kedvezmény-rendszer Díjtól függő volumenengedmény: % Maximálisan adható kedvezmény Éves díj 0% Ft 5% Ft 10% Ft 15% Ft - Csomagkedvezmény nem támogatja a magasabb átlagdíj elérését. Pl. ha csak magas összegű életbiztosítást szeretne az ügyfél, akkor kötöttek hozzá minimális biztosítási összeggel bh, br, csonttörés kockázatokat, a 10% kedvezmény miatt. Volumenengedmény: támogatja a magasabb átlagdíj elérését. Családi: akkor adható meg, ha a szerződésben több biztosított van és egy kötvény állítható ki. Munkáltatói biztosításokat a továbbiakban is a Pajzs keretében várjuk! A kedvezmény fedezete a nyomtatványköltség megspórolása. Családi kedvezmény: ajánlatonként 5%. Díjfizetési ütem kedvezmény.

66 Díjfizetési ütem szerinti kedvezmény
Díjfizetés szerinti ütem Díjfizetés módja Csoportos beszedési megbízással Postai átutalási megbízással Banki átutalással Havi Csak akkor választható, ha a fizetendő éves díj meghaladja a Ft-ot! Negyedéves 2 Féléves 3 Éves 5

67 A kedvezmények megadásának sorrendje
Az ajánlati lap szerint történik, értelemszerűen: Volumenengedmény Fizetési ütem szerinti A volumenengedményt az FSK pótlékkal növelt bruttó díjra kell megadni!

68 Bónusz díjvisszatérítés
Kármentesség esetén bónusz visszatérítés. Ha a minimálisan 10 éves tartamú szerződésre a teljes tartam alatt egyik szerződésben lévő kockázatra sem történt kárkifizetés, és a szerződő nem dolgozta át a szerződést a tartam alatt, akkor a szerződés lejáratakor a teljes tartam alatt befizetett biztosítási díjak 20%-át a szerződőnek visszafizetjük. Tartam: Bónusz visszatérítés összege: 10 év  2 éves díjat visszakapja! 15 év  3 éves díjat visszakapja! 20 év  4 éves díjat visszakapja!


Letölteni ppt "TestŐr."

Hasonló előadás


Google Hirdetések