Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ókori római étkezési szokások Készítette: Hárs Bianka.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ókori római étkezési szokások Készítette: Hárs Bianka."— Előadás másolata:

1 Az ókori római étkezési szokások Készítette: Hárs Bianka

2 a vendéglátás Rómában fontos társadalmi eseménynek számított Jellemz ő szokásaik voltak; a fogadott vendéget minden jóval ellátták távozásakor ajándékkal kedveskedtek neki A római vendégszeretet a vendégbarátsággal való visszaélést a legnagyobb gyalázatnak tartották

3 Társadalmi eltérések Vagyonosabb rétegek Pazarló lakomák Általában:  több fogás  gyakori az el ő étel, f ő étel, desszert  húsok (sertés-, borjú-, birka-, baromfihúsok, vadak, énekesmadarak)  halételek  gyümölcsök  bor Szegényebb rétegek Egyszer ű bb étkek Általában:  árpa-, búza-, köleskásák, melléjük különböz ő mártások  saláták  apróbb halak  gyümölcsök  bor

4 Étkezések A rómaiak naponta háromszor étkeztek

5 1. Reggeli (Ientaculum) 6-7 óra között fogyasztották el jellemz ő en egyszer ű ételeket reggeliztek általában: gyümölcs, kenyér, olajbogyó, sajt, esetleg mézes bor

6 2. Ebéd (Prandium) óra körül került rá sor már több fogásból állt többnyire kása vagy f ő zelékféle, gyümölcsök, halak, hideg és meleg húsételek, valamint must, mézes bor és méhser (esetleg az el ő z ő napi cena maradéka)

7 3. A nap főétkezése, a cena kés ő délutáni órákban (kb. 3 körül kezd ő dött) jellemz ő en b ő séges ételsor módosabbaknál el ő ször étvágyserkent ő el ő ételek (tojás, saláták, osztriga, olajbogyó, apró sós halak) utána több fogásból álló tényleges cena desszert (sajt, bef ő zött és friss gyümölcs, többnyire alma)

8 „A rejtélyek terme” Pompejiben (The Hall of Mysteries, Pompeii, 79 AD)

9 Az étkezés helye korai id ő kben a ház központi helyiségében, az átriumban folyt a köztársaság korában külön ebédl ő ket építettek a vendégek vacsora el ő tt kezüket és a lábukat megmosva, kényelmes hever ő kön heverve ettek és ittak a hever ő k 3 oldalról fogták körül az asztalt, a negyedik oldalt a tálalás és a közlekedés miatt szabadon hagyták a hever ő ket puha takarókkal fedték, párnákkal tették kényelmesebbé és szebbé

10 Általános római ételek

11 Halételek sütve-f ő zve egyaránt szerették tengeri és édesvízi halakat is ettek tengeri halból  f ő leg makrélából készült a legkedveltebb mártás, a „garum” pl.:angolna, lepényhal, tintahal, osztriga

12 Húsételek ezek voltak a f ő fogások sok mindent ettek, pl.: disznó, juh, szamár, nyúl, meztelen csiga, szárnyasok: baromfi, fácán, fogoly, pulyka, kacsa, liba, gólya, apró énekesmadarak „A fény ű zést ő l sorvad Mars ő s városa… A páva, melynek tolla arany babylon palást, numida gyöngytyúk és gallus kappan – ím! – ketrecben él, hogy ínyed csiklandozza majd, A gólya, messze tájak kedves vándora a h ű szív ű, a karcsúlábú, cserreg ő, a télen szám ű zött, tavaszhozó madár dorbézoló nép serpeny ő jén fészkel itt.” (Petronius)

13 Édességek nem ismerték a cukrot mézzel vagy s ű rített mustpárlattal édesítettek nem nagyon voltak édesszájúak, csemegeként jobban kedvelték a gyümölcsöket

14 Gyümölcsök sok gyümölcsöt termesztettek és fogyasztottak sokat ő k honosítottak meg (cseresznye, ő szibarack, szelídgesztenye) alma, körte, szilva, cseresznye, sz ő l ő, ő szibarack, datolya, mandula, dinnye egyaránt megtalálható volt az asztalukon körtéb ő l: körtebort, körteborecetet, mézben f ő tt körtét készítettek

15 Zöldségek termeltek vörös- és fehér céklát, több mint 12 féle salátát, articsókát, spárgát, tököt, uborkát, karalábét szerették a hüvelyeseket (bab, borsó, lencse) különösen odavoltak a pörkölt csicseriborsóért

16 Italok vízzel hígított, különböz ő f ű szerekkel ízesített borok kecsketej árpából készült sör

17 Említésre méltó rómaiak Marcus Gabius Apicius (Kr. u. 1. század) Lucius Licinus Lucullus (Kr. e ) Érdekességek:


Letölteni ppt "Az ókori római étkezési szokások Készítette: Hárs Bianka."

Hasonló előadás


Google Hirdetések