Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„És mégis mozgás a hő” Készítette: Horváth Zsolt Krisztián 11.c.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„És mégis mozgás a hő” Készítette: Horváth Zsolt Krisztián 11.c."— Előadás másolata:

1 „És mégis mozgás a hő” Készítette: Horváth Zsolt Krisztián 11.c

2 A hő A hő, vagy hőmennyiség, a termodinamika egyik alapfogalma, minden olyan energiaváltozást magába foglal, ami nem fordítódik munkára termodinamikai rendszerek kölcsönhatása során. Jele: Q Mértékegysége: J (Joule)

3 A hő tulajdonságai - Egyik testről a másikra átadódhat, a termodinamika második főtétele szerint. - Mérhető mennyiség, tehát matematikailag kezelhető. - Nem kezelhető anyagként, mivel átalakítható olyasvalamivé, ami biztosan nem anyag (például munkává). - Az energia egyik formája.

4 Mi az a hő? Mi különbség van a hideg és a meleg levegő között? Mi az oka annak, hogy a víz lehet hideg, lehet meleg? Miért terjednek ki általában a testek, ha melegítjük őket ? Miért húzódnak össze, ha lehűlnek? Miért lesz hidegebb egy test, miközben párolog? Sok-sok ilyen mindennapi tapasztalatunkra lehet választ adni, ha tudjuk, hogy mi is az a meleg, mi a hő.

5 Már ismerünk egy kísérletet, aminek alapján könnyű a felelet
Már ismerünk egy kísérletet, aminek alapján könnyű a felelet. Egy tejcseppet néztünk mikroszkóppal. A tejcseppben levő parányi zsírszemecskék táncoló mozgást végeztek, mert az örökké mozgó vízmolekulák lökdösték őket. Azután kissé melegítettük a tejcseppet, és a zsírszemecskék tánca még élénkebb lett, mert a vízmolekulák még hevesebben lökdösték őket. Említettük, hogy ez a molekulák hőmozgásának bizonyítéka.

6 Ennek alapján könnyű megmondani azt, hogy mi a különbség két anyag között, ha az egyik melegebb, mint a másik. Abban a melegebb anyagban nagyobb sebességgel, élénkebben mozognak az anyag legkisebb részecskéi: a molekulák, az atomok. Ez nem feltevés, ez nem elmélet, hanem tapasztalati tény. Például a hidegebb vagy melegebb levegőben szálló gázmolekulák sebességét meg is tudjuk mérni. Ha nagyobb a gázrészecskék sebessége, akkor melegebbnek érezzük a levegőt, a hőmérő nagyobb hőmérsékletet mutat.

7 VÉGE


Letölteni ppt "„És mégis mozgás a hő” Készítette: Horváth Zsolt Krisztián 11.c."

Hasonló előadás


Google Hirdetések