Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Puskás Csaba Beszámoló

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Puskás Csaba Beszámoló"— Előadás másolata:

1 Puskás Csaba Beszámoló
Mülheim an der Ruhr, Németország 2014

2 ájus 31.-én délután érkeztünk meg Essenbe, majd átjutottunk Mülheim-ba és elfoglaltuk a szállásunkat, ami az első szinten helyezkedett el a főút mellett közvetlen, remek kilátással. Szerencsénkre a lakáshoz igencsak közel volt a villamos megálló, egy szép park és egy élelmiszerbolt. Itt láthatunk egy pár képet a lakásról. M

3 Másnap megkerestük a labort, ahova villamossal tudtunk eljutni minden nap, köszönhetően a laborvezetőnek aki a két hónap folyamán biztosította számunkra a villamos bérletet. A hét elején a laborfőnök bemutatta nekünk az ott dolgozókat és a labort, felvázolta az ütemtervet. A laborban egy gipszelő, egy kerámiás, két protetikus, két fémes , három tanuló, egy anyagbeszerző és a laborvezető dolgozott. Kezdetben sablon mintára viasz koronákat mintáztunk. A csonkra a sapkát mártó viaszból készítettük minden esetben. Először antagonista nélkül, majd később antagonistával mintáztam.

4 Minden egyes megmintázott tagot,
megmutattam a laborfőnöknek, aki leellenőrizte és elmondta, hogy mi a hiba benne. Miután túl voltunk jó pár viaszkorona megmintázásán, megönthettük a koronákat. Kaptunk csapozó viaszt, amivel felcsapoztuk és be is ágyazhattuk. Az öntést nem mi végeztük el. Nem centrifugális öntőgéppel öntenek, hanem vákuum öntőgéppel. Két kamra van az öntőgépbe, az egyikbe 3,5bar nyomás a másikba -1 bar vákuum, így préselődik bele a beágyazásba a fém.

5 A kitüzelést úgy végzik, hogy a kályha folyamatosan 850 fokon van, ide teszik be a beágyazást 50 percre utána egyből következik az öntés. Így természetesen minden munkához gyorsbeágyazót használnak. Öntés után percet vártam, hogy lehűljön az öntés, majd homokfújtam. Ezután következett a kidolgozás. Több fajta frézert kaptunk (gömbfrézer, hegyes frézer stb.), gumit és polírozó kefét. Az egyik új dolog, amit tanultam, hogy nem polírozó gépnél polírozzák a koronákat, hanem mikromotorral, kefével és pasztával. Miután kidolgoztam, megmutattam a laborvezetőnek, aki mikroszkóp alá tette és megmutatta, hogy 1-2 helyen még vannak benne fekete részek.

6 Az egyik éjjel hatalmas vihar volt a városban, ami fákat tört ki, tetőket szakított le. Teljesen leállt a tömegközlekedés, rengeteg kocsi roncsolódott össze. A labor épületére és a labor udvarán is kidőlt néhány fa, a munka mellett segítettünk a károk eltakarításában, de a laborban az élet így sem állt meg.

7 Elkezdtünk antagonistával is mintázni
Elkezdtünk antagonistával is mintázni. Érdekes és ötletes dolog, hogy itt úgy használták az artikulátorokat, hogy nincs minden munkának külön artikulátora, hanem minden egyes dolgozónak van egy sajátja, és csak a munkákat cserélgetik bennük a talpakkal együtt, nem úgy mint itthon, hogy minden munkának külön artikulátora van. Így nincs szükség rengeteg artikulátorra, csak sok talpra minden egyes munkához.

8 Részt vehettem egy Cad/Cam rendszeres tervezésben
Részt vehettem egy Cad/Cam rendszeres tervezésben. Ebbe a laborban csak a Cad részét használják, azaz csak a tervező részét (Computer Aided Design). Ahogy, megtervezték a munkát, interneten keresztül elküldik a fájlt frézcentrumba, ahol a kifaragás történik, majd postán kapják vissza a kész munkát pár napon belül.

9 Megkértek, hogy mintázzak egy anatómikus 6-os fogat és egy sima viasz sapkát kerámialeplezéshez. Ez volt az első éles munkám és nagyon büszke vagyok rá, hogy elfogadták. Több esetben is kerámialeplezésnél, a viasz korona orális oldalára tesznek egy vékony szegélyt, amin támaszkodni fog a kerámia így nehezebben reped vagy pattan le.

10 Ismét megmintázhattam egy anatómikus koronát, de szinte az egészet egyedül készíthettem el, kivéve az öntési folyamatot. Az öntést minden esetben két ember csinálhatta a laborban.

11 Néhányszor találkoztunk érdekes esetekkel is mint például él harapás, bulldogharapás, keresztharapás elég extrém esetei. Ezen a képen látható munka még az ott dolgozókat is mosolyra derítette. Látható az alsó egyes fog teljes mértékben való kidőlése. Ekkor több emberben is felmerült a kérdés, hogy: Miért is hagyta így az orvos? Hogy nézhet így ki a páciens? Erre a munkára is mintázhattam anatómikus 6-os koronát, amit később felcsapoztam és megengedték, hogy én önthessem meg, persze felügyelet mellett. Öntés után következett a kibontás, homokfúvás, kidolgozás. Miután kifényeztem odavittem és meg voltak elégedve vele.

12 Először készíthettem ezen a munkán kétharmad
koronát, tehát a buccalis oldala porcelánleplezéses lesz. Ezeket a koronákat is én dolgoztam ki, minden munkafolyamatot én végezhettem el, kivéve az öntést.

13 Ahogy telt az idő több élőmunkában is tudtam segíteni; kombináltmunkában és implantátumos esetben is. Többször segítettem apróbb részfeladatokban, mint például beágyazás, homokfúvás, artikulálás. Amikor implantátumra készül hídváz, Pattern Resin LS nevű anyagból készítettünk el rá a váznak az alapját. Kétszer készítettük ezt el az egyiket elküldték az orvosnak, mivel azzal tudja meghatározni a helyes behelyezési irányt, a másikra készítettük el viaszból a felépítményt anatómikusra vagy sematikusra. Az egyik kombináltmunka előkészítését láthatjuk másoláshoz. Kerámia teleszkóp koronákat láthatunk, vertikális csúsztatókkal a disztoapproximális oldalukon.

14 Ezen a képen már a lemásolt mintára a megmintázott fémlemezt láthatjuk
Ezen a képen már a lemásolt mintára a megmintázott fémlemezt láthatjuk. Ez egy elég bonyolult kombinált munka volt, több fajta csúsztatóval, tartással, leplezéssel.

15 A következő lépés a csapozás volt
A következő lépés a csapozás volt. Alsó fémlemezhez kettő, felső fémlemezhez három beöntő csapot használnak. Ezután én ágyazhattam be a két fémlemezt, majd 35perc után beraktuk a 850 fokos kályhába 50 percre és következett az öntés. Egy nap legalább ötször öntenek, így nincs idejük betartani a lépcsőket az öntéskor, de mégis minden munkájuk rendkívül pontos. Minden fémlemeznél és hídváznál occlusios sprayt használnak és alig kell belenyúlni 1-2 helyen és máris pontosan illeszkedik a váz vagy a fémlemez.

16 Sok kombináltmunkát készítettek ebben a laborban és a legtöbbje elég bonyolult volt. Többször segíthettem kidolgozni vagy polírozni fémet.

17 Rengeteg harapás emelő sínt is készítettünk
Rengeteg harapás emelő sínt is készítettünk. A teljes fogsort körbeveszik viasszal, majd a fogak equatoráig kikaparják a viaszt. Hőre keményedő műanyaggal felöntik az occlusalis részét a fogsornak majd összezárják az artikulátort, összegumizzák, hogy ne tudjon elmozdulni és polimerizáló készülékbe helyezik. 20 percre 40 fokos vízbe 1,5bár nyomásra. Ezután kidolgozzák, leszedik az éles részeket, nem érhet a gingivához, majd kipolírozzák.

18 Többször is készíthettem el hídvázakat
Többször is készíthettem el hídvázakat. Mártó viaszból készítettük a sapkákat majd előremintázott köztestagokat raktunk be. A hídvázakat sose egyesítik a mintán mivel akkor elhúzódhat, elhajolhat. Így utolsó lépésként, csapozás után, egyetlen egy forró viasz cseppel egyesítik őket. Kidolgozáskor 0,3mm vastagságúra kellett hagyjam a korona falát.

19 Így nézett ki a hídváz kidolgozás után
Így nézett ki a hídváz kidolgozás után. Utolsó lépésként montírkővel megyünk át rajta, fontos, hogy csak egy irányba dolgozzuk. Dolgozhattam ki implantátumra készülő fémvázat is. Fontos szempont volt, hogy a korona széle maradjon kontaktban a gingivával. Minden implantátumos munkához műínyt használtak.

20 Implantátumokra készülő fogsort követtem figyelemmel, ez újdonság volt számomra, mivel ilyet még nem láttam. Látszik a fogsoron a gyönyörű puszírozás, de itt is csak abban az esetben készítik ennyire kifejezettre, ha azt az orvos külön kéri. A munkán többen dolgoztak, a harapást és egyéni kanalat tanulók készítették rá, a fogpróbát a protetikus alkalmazott, majd a puszírozást a laborvezető.

21 Ezen a képen a laborvezető fia is szerepel.
Egy közös kép a laborvezetővel. Ezen a képen a laborvezető fia is szerepel.

22 A kép bal oldalán az egyik protetikus alkalmazott, középen pedig a fémlemezes dolgozó látható.

23 A munka mellett természetesen volt időnk kirándulni is, így többek között voltunk Düsseldorfban, ahol egy hatalmas fesztivál zajlott, jártunk a Ruhr folyó partjánál és meglátogattunk egy Mulheimben lévő várat is. Majdnem minden hétvégén meghívást kaptunk a laborfőnökhöz, különböző családi programokra: szülinapokra, névnapokra, sütésekre-főzésekre, összejövetelekre.

24 Köszönöm a lehetőséget!
Számtalan szép és jó élményem volt, megtanultam csapatban dolgozni, megismertem a német precizitást. Többször dolgoztunk munka időn túl, de a túlóra is könnyen telt, mivel a laborban mindig jó kedv uralkodott. Örültem, hogy a kint létemmel párhuzamosan zajlott a labdarugó világbajnokság. Nem utolsó sorban Németország világbajnok lett, így hatalmas buliknak, ünneplésnek lehettem részese. A világbajnoki döntőt Düsseldorfban néztük meg, egy hatalmas fesztiválon. Miután Németország nyert, őrölt nagy ünneplés, éneklés volt. A hónapokon keresztül tartó nyelvi felkészítők sokban hozzásegítettek a kommunikáláshoz. Tömérdek új szakmai tapasztalatot tudhatok magaménak, új barátokra tehettem szert , tanulhattam a nyelvet és gyönyörű kocsikban ülhettem. A laborfőnök és családja ez év késő őszén Debrecenbe jönnek, hogy meglátogassanak minket. Szeretnék köszönetet mondani az iskolámnak és az összes embernek, aki dolgozott azon, hogy kiutazhassak. Köszönöm a lehetőséget!


Letölteni ppt "Puskás Csaba Beszámoló"

Hasonló előadás


Google Hirdetések