Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”"— Előadás másolata:

1 Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben” Békéscsaba, 2010. január 20.

2 Miért jött létre a Fogyasztói Központok Hálózata? Az Európai Bizottság a határon átnyúló fogyasztói jogviták rendezésének elő- segítésére hozta létre a Fogyasztói Központok Hálózatát, amely az Európai Unió tagállamaiban, illetve Norvégiában és Izlandon működik.

3 Melyek a határon átnyúló jogviták? A külföldi vásárlással, szolgáltatások igénybevételével kapcsolatosan felmerülő fogyasztói panaszokat nevezzük határon átnyúló fogyasztói panaszoknak.

4 Miért „problémásak” a határon átnyúló ügyletek? A szolgáltatás helyszíne szerinti szabályok az irányadók Panaszok érvényesítésére más tagállambeli fórum előtt kell, hogy sor kerüljön  rendszer ismeretlen Nyelvi nehézségek, földrajzi akadályok

5 Központok feladatai Fogyasztói tájékoztatás a hazai és uniós fogyasztóvédelmi rendelkezésekről, valamint azok érvényesíthetőségéről. Információnyújtás, tanácsadás és segítségnyújtás abban az esetben, ha a határon átnyúló áru vagy szolgáltatás vásárlása során problémák merülnek fel. Segítségnyújtás a fogyasztóknak kereskedővel/szolgáltatóval történő egyezség/megállapodás létrehozásában. Igényérvényesítéshez szükséges fordítási feladatok elvégzése. Panasz továbbítása a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező alternatív vitarendező testület felé. Panasz továbbítása az illetékes uniós tagország fogyasztói központja felé. Fogyasztóvédelmi politika fejlesztése mind nemzetközi, mind európai uniós szinten.

6 Tájékoztatási tevékenység  Kiadványok: Kis értékű követelések európai eljárása Alternatív vitarendezés fogyasztóknak Tisztességtelen kereskedelem – Mi is az? A jótállás és szavatosság fogyasztói szerződések esetén (angol és német nyelven is) Információs anyag az ECC-ről németül és angolul Az utazási szerződésről és utazási feltételekről  Honlap (www.efk.hu)www.efk.hu  Sajtóközlemények  „HOWARD vásárlási tanácsadó”

7 Panaszok típusai A fogyasztói központ tevékenységét alapvetően két részre lehet osztani, egyrészt a hazai fogyasztókat érintő feladatokra, másrészt a többi tagállam állampolgárainak határon átnyúló panaszkezelésére.

8 Eljárás menete Fogyasztó Fogyasztó lakhelye szerinti ECC Vállalkozás székhelye szerinti ECC Vállalkozás

9 Statisztika PanaszInformációkérés 2006.52141 2007.14090 2008.203270 2009. (szeptember 30-ig) 353442

10 Leggyakoribb panaszok Légiutas jogok megsértése  261/2004 EK rendelet  Poggyász Elektronikus kereskedelem  Le nem szállított áru  Hibás teljesítés

11 Egészségügyi szolgáltatással kapcsolatos panaszok Fogászati kezelések Plasztikai sebészet

12 Esettanulmány A fogyasztó 2005 júniusában fogorvosi kezelésre jött Magyarországra. Az első látogatás alkalmával két implantátumot ültettek be. Néhány hónap múlva egy háromtagú hidat készítettek számára, amelyet a fogyasztó túl szorosnak érzett, illetve problémát okozott a nyelvének, ezért eltávolították, és egy újat készítettek számára. Fél év múlva a fogyasztó ismét Magyarországra jött fogpótlásra, ekkor közölte, hogy a híd továbbra sem megfelelő. A fogorvos igazított a híd formáján. A fogyasztó ezen látogatás alkalmával újabb implantátumot is kapott. 2006 szeptemberében még mindig kifogásolta a hidat, ekkor a vállalkozás visszafizette részére a híd árát. Később a fogyasztó további kártérítési igényt terjesztett elő (mivel álláspontja szerint a vállalkozás az engedélye nélkül két egészséges fogát is kezelte), valamint a Magyarországra való utazás és az itteni tartózkodás költségeinek a megtérítését kérte.

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések