Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ősi Attila PhD MTA-MTM Paleontológiai Kutatócsoport KLADISZTIKA paleontológiai kutatásokhoz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ősi Attila PhD MTA-MTM Paleontológiai Kutatócsoport KLADISZTIKA paleontológiai kutatásokhoz."— Előadás másolata:

1 Ősi Attila PhD MTA-MTM Paleontológiai Kutatócsoport KLADISZTIKA paleontológiai kutatásokhoz

2 ALAPFOGALMAK 1, Cladistics is a method of hypothesizing relationships among organisms — in other words, a method of reconstructing evolutionary trees (www.biosci.ohiou.edu)www.biosci.ohiou.edu 2, A kladisztika, vagy más néven filogenetikus szisztematika egy olyan módszer, amellyel élőlényeket a közös, fejlett, ún. származtatott bélyegek alapján természetes csoportokba osztjuk és osztályozzuk (Korsós 1999). 3, A kladisztika a vizsgált objektumok mai állapotát figyelembe véve szándékozik egy valójában sohasem igazolható múltbéli eseménysorozatot felderíteni (Podani 2003). Kladisztika:

3 ALAPFOGALMAK Kladogram: a leszármazási viszonyok ábrázolására szolgáló fa-gráf; sokféle változata ismert, pl.:

4 ALAPFOGALMAK A kladogram végső szögpontjai a tanulmányozott taxonok (OTU=operational taxonomic unit vagy EU=evolutionary unit). A kladogram gyökere (legelső belső szögpontja) az összes taxon legfiatalabb közös őse. A kladogram bármely részfája az ág vagy klád. A kladogram belső szögpontjai olyan kihalt evolúciós egységeket jelentenek, amelyek egykori létét csak feltételezzük (HTU=hypothetical taxonomic unit)

5 ALAPFOGALMAK Elágazások: dichotomikus politómikus monofiletikus parafiletikuspolifiletikus Csoportok: Testvércsoport (sister group) Ennyi megoldása lehet:

6 ALAPFOGALMAK A karakterek lehetnek: Pleziomorf (ősi karakter) Apomorf (származtatott, v. szerzett karakter) A kladogramon a taxonok egymáshoz való viszonyát az általuk hordozott jellegek vagy tulajdonságok, karakterek alapján határozzuk meg. Willi Hennig (1913-1976) Szünpleziomorfia: egy csoportra jellemző, közös, ősi bélyegek Pl.: kúpos fog a krokodiloknál Pl.: sok kúpot viselő őrlőfog a krokodiloknál Szünapomorfia: egy csoportra jellemző, közös leszármaztatott tulajdonság Autapomorfia: csak egyetlen taxonra jellmező, leszármaztatott tulajdonság Külcsoport: egy általunk ősinek gondolt csoport bevonása a vizsgálatba, ahol legtöbbször csak pleziomorf karakterek találhatók.

7 Hogyan áll elő a kladogram? Taxon-karakter mátrix + szoftver (pl. PAST, PAUP, MacClade stb.) A parszimónia elve: „válaszd a legegyszerűbb utat” = a lehető legkevesebb kényszerű változást tételezzük fel a törzsfejlődés során.

8 Hogyan áll elő a kladogram? A szigorú konszenzustörzsfa Taxon-karakter mátrix kódolással: 0: pleziomorf bélyeg; 1: apomorf bélyeg A konszenzustörzsfa: fák összevonásából jön létre, sokféle változata van, pl. szigorú~, félszigorú~, stb.


Letölteni ppt "Ősi Attila PhD MTA-MTM Paleontológiai Kutatócsoport KLADISZTIKA paleontológiai kutatásokhoz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések