Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HIPOTÉZIS A képzésben és oktatásban megjelent alábbi három fogalom paradigmaváltást okozott:  Flexible Learning  Distance Education  Open Learning Thomas.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HIPOTÉZIS A képzésben és oktatásban megjelent alábbi három fogalom paradigmaváltást okozott:  Flexible Learning  Distance Education  Open Learning Thomas."— Előadás másolata:

1 HIPOTÉZIS A képzésben és oktatásban megjelent alábbi három fogalom paradigmaváltást okozott:  Flexible Learning  Distance Education  Open Learning Thomas Kuhn: STRUCTURE OF SCIENTIFIC REVOLUTIONS (1962) A paradigma olyan koncepciók, értékek, felfogások és praktikumok együttese, amely a valóság egy jellegzetes vízióját alkotja, és amely segítségével egy közösség önmagát szervezi. TANÁRKÉPZÉS TANÁROK NÉLKÜL? A HÁLÓZAT ALKALMAZÁSA A TANÁRKÉPZÉSBEN Balogh Imre Balogh@deimos.bdtf.hu BDF Informatika Tanszék – BME Távoktatási Laboratórium

2 Nyitott tanulás (Open learning) Változatos tanulási helyzet, amely biztosítja a kötetlen részvételt és a tanulók nagyobb felelősségét nemcsak abban, hogy hol és mit tanulnak, hanem például abban is, hogy mit és hogyan tanulnak és mennyit ér a tudásuk (Scriven, 1991) Rugalmas tanulás (Flexible learning)  Kielégíti az egyéni tanulási igényeket  Nagyobb felelősséget kíván a tanulóktól  Hatékonyan használja az erőforrásokat  Lehetőséget biztosít a differenciált tanulásra  Támaszkodik a saját fejlesztésekre  (Cooper, 1996 Taylor, 1997) Távoktatás (Distance education) A távoktatás három generációja:  Single medium –levelezés modell (alacsony interakciós szint)  Multimedia modell (Open University)  Információtechnológia – telelearning model (USA)

3 Rugalmas – és nyitott tanulás a BDF-en 1999-2000-es tanévtől: Bevezetés az információtechnológiába. 1. Évfolyam 2 félév, heti 2óra Célok:  Információtechnológiai ismeretek közvetítése, annak érdekében, hogy a hallgatók képesek legyenek a rugalmas- és nyitott módszerek alkalmazására  Annak vizsgálata, hogy az adott tananyag elsajátítása mennyiben lehetséges rugalmas- és nyitott tanulási környezetben. Hipotézis Elegendő előképzettség esetén az információtechnológia tanítható rugalmas és nyitott oktatási módszerekkel állandó tanári jelenlét nélkül a főiskola intranet hálózata segítségével. Adatok  Létszám: 314 hallgató  Ebből rugalmas- és nyitott módszerrel oktatott: 93 hallgató

4 Tananyag Bevezető előadás Alapismeretek Windows alapismeretek Internet I. – E-mail, WWW Szövegszerkesztés I. Szövegszerkesztés II. Szövegszerkesztés III. Szövegszerkesztés IV. Zárthelyi dolgozat Internet II. – Alapok, E-mail Internet III. – WWW Internet IV. – IRC, ICQ Internet V. – FTP, Outlook Záró előadás Zárthelyi dolgozat Prezentációkészítés I. Microsoft Word Prezentációkészítés II: Új bemutató tervezősablon használatával. (Színséma, diaminta, beépített elrendezések). Áttűnés. Időzítéspróba. Prezentációkészítés III. Bemutató készítése üres bemutatóból. Diák másolása, törlése, beszúrása. Objektumok beszúrása. Prezentációkészítés IV. Táblázat; Jegyzet, Animáció, Akció, nyomtatás, Úticsomag. Képfeldolgozás I. Monitorok, grafikus kártyák. Microsoft Photo Editor Zárthelyi dolgozat Képfeldolgozás II. Microsoft Photo Editor további lehetőségei Hangfeldolgozás A hang fizikai tulajdonságai. A Windows és a hang. Hangrögzítő. Médialejátszó. CD lejátszó. HTML szerkesztés I. Weblap részei, Alapfogalmak Word és a HTML HTML szerkesztés II. Word és a HTML (objektumok) PowerPoint és a HTML Zárthelyi dolgozat

5 Felmérés Az oktatás megkezdése előtt egy kérdőíves felméréssel megvizsgáltuk a hallgatók előképzettségét, valamint a számítógéphez, számítógéphálózathoz és internethez való viszonyát. Ezek közül néhánynak az eredményét mutatják a következő diagramok. A vizsgálat eredményeinek elemzése folyamatban van. A szerzett tapasztalatok alapján a következő tanévben a vizsgálatot megismételjük, a vizsgálatba bevonjuk a számítástechnika szakosok, valamint a levelező tagozatos hallgatókat is.

6

7

8

9 Első félév Második félév

10


Letölteni ppt "HIPOTÉZIS A képzésben és oktatásban megjelent alábbi három fogalom paradigmaváltást okozott:  Flexible Learning  Distance Education  Open Learning Thomas."

Hasonló előadás


Google Hirdetések