Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Németh Endre Fitoösztrogének - izoflavonoidok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Németh Endre Fitoösztrogének - izoflavonoidok."— Előadás másolata:

1 Dr. Németh Endre Fitoösztrogének - izoflavonoidok

2 Számos növényben, nagy mennyiségben találhatók a fitoösztrogének Különleges hatásukat annak köszönhetik, hogy szerkezeti és funkcionális hasonlóságot mutatnak az ösztrogénekkel (női nemi hormonok)

3 Fitoösztrogének - izoflavonoidok A kutatások abból a megfigyelésből indultak ki, hogy Ázsiában, ahol meglehetősen gyakran szerepel az étrendben, sokkal kisebb a hormonfüggő rosszindulatú daganatok előfordulása – elsősorban a petefészek-, az emlő- és a prosztatarák

4 Fitoösztrogének - izoflavonoidok Több kutatócsoport is vizsgálta az izoflavonpótlás hatását mellszövetek sűrűségére, ám nem tudtak szöveti sűrűségnövekedést kimutatni. Sőt idősebb, 56-65 éves nőknél jelentős sűrűségcsökkenést észleltek. A mellszövetek sűrűsége jó jelzője a tumorkockázat növekedésének.

5 Fitoösztrogének - izoflavonoidok Ez azért jelentős eredmény, mert az is felvetődött, hogy a izoflavonoid esetleg stimulálhatja, ösztönözheti az ösztrogénfüggő emlő tumorok növekedését, mint ahogy azt a hormonpótló terápiáról is feltételezik.

6 Fitoösztrogének – izoflavonoidok - összefoglalás Ösztrogénhez hasonlóan működnek, de gyengébb aktivitásúak, nem kötődnek szorosan a receptorokhoz (vérzészavarok megoldása kockázatok nélkül!) Védő szerepet játszanak menopauza, csontritkulás, szív- és érrendszeri és a daganatos megbetegedésekben (antiösztrogén hatás!)


Letölteni ppt "Dr. Németh Endre Fitoösztrogének - izoflavonoidok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések