Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Sió környezete és élővilága A Sió-csatorna környezete és él ő világa.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Sió környezete és élővilága A Sió-csatorna környezete és él ő világa."— Előadás másolata:

1 A Sió környezete és élővilága A Sió-csatorna környezete és él ő világa

2 Története röviden A Sió – csatorna a Balaton vizét engedi le a Dunába. Hossza 121 km. A pécsi püspökség alapítólevelében 1009-ben Ozora, a tihanyi apátság alapítólevelében pedig Fuk folyócskának nevezik, 1055-ben. Neve a Magyar Tájszótár szerint: malom melletti zsilipes árok: a,, sió´´ kifejezés eredeti alakja,, si-jó, vagy,,só-jó´´ lehetett. A,, si´´ vizet jelent, a másik összetevője (a,,jó´´) a régi magyar nyelvben szintén vizet jelentett, (fennmaradt más folyónevekben is, mint a,, sajó´´,,,hejő´´). A,, fok´´ kifolyó ér, csatorna. A Sió völgyét a Balaton medencéjére merőleges törésvonal jelölte ki. Érdekessége, hogy eredetileg nem volt összeköttetése a Balatonnal. Emberkéz vágta át, később a vízválasztót 292-ben, valószínűleg Galerius császár idején rendezték a torkolatot, melyet zsilippel láttak el. Később újabb turzás zárta el a lefolyást. A későbbi zsilip más helyen épült ki, 1863-ban épülttel, már a tó vízszintjét is szabályozni lehetett. A zsilip áteresztő képességét többször módosították. Szabályozása jelentős, a 19.szádadtól létfontosságúvá vált. 1860-ban a Déli vasút sínpárja is ideért, fontos üdülőhellyé vált a terület.

3 A Sió-zsilip régen és ma

4 Élővilága A Sió-csatorna élővilága igen változatos, legfőbbképpen a Balaton élővilágához hasonlít. Állat és növényvilága sokszínű, számos védett faj található meg, főként a nádasok közelében. A víz, vízpart és vízközeli helyek élővilága minden formában jelen van, a madaraktól elkezdve, az apró vízparti élőlényeken át a halakig.

5 Jellemző növények és állatok

6 A Sió környezetvédelme A Sió környezetvédelme állandó feladat, vízcseréje, szabályozása. Rendszeres a víz minőségének vizsgálata, a meder és környékének tisztítása, élőlények csoportosulásainak megóvása, és a környezet ökovédelme. Legfőbb feladata a Balaton vízszintjének szabályozása, ami kihat az élővilágra is. 2006-ban újították fel a zsilipet.

7

8 A Baross hajó


Letölteni ppt "A Sió környezete és élővilága A Sió-csatorna környezete és él ő világa."

Hasonló előadás


Google Hirdetések