Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A vaskorban (Kr. e. VII-VI.) a mai Szeged területén megtelepedett agathürszosz és szignünna népcsoportoktól származhat: a „tijah” (ejtsd: tidzah) szó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A vaskorban (Kr. e. VII-VI.) a mai Szeged területén megtelepedett agathürszosz és szignünna népcsoportoktól származhat: a „tijah” (ejtsd: tidzah) szó."— Előadás másolata:

1

2

3 A vaskorban (Kr. e. VII-VI.) a mai Szeged területén megtelepedett agathürszosz és szignünna népcsoportoktól származhat: a „tijah” (ejtsd: tidzah) szó folyót jelenthetett

4 A Tisza hossza valamikor 1419 km volt. Az Alföldön folyik keresztül, amely Közép-Európa legnagyobb síksága, s mint minden síkság, lelassítja a folyók futását. A Tisza is rengeteg kanyart és mellékágat alakított ki, így gyakoriak voltak az áradások.

5 gróf Széchenyi István szervezte meg a Tisza szabályozását, ami 1846 augusztus 27- én vette kezdetét.A szabályozás eredményeként a folyó új hossza 962 km lett, született 136 km új, épített meder, valamint kialakítottak 589 km holtágat.

6 Hossz:962 km Vízhozam:820 m³/sm³s Vízgyűjtő terület:157 000 km²km² Forrás:Északkeleti-Kárpátok, UkrajnaUkrajna Torkolat:Duna, SzerbiaDunaSzerbia Országok:Ukrajna, Románia, Magyarország, Szlovákia, SzerbiaUkrajnaRománia Magyarország SzlovákiaSzerbia A folyó esése a kilométerenként 6 cm A víz sebessége3- 5 km/ó között

7

8

9 A legmagyarabb folyó. Jókai Mór szerint a Tisza a legmagyarabb folyó. Ez a jelző évszázadokig igaz is volt. Magyarország területén volt a forrásvidéke, s Magyarország területén ömlött a Dunába.

10 Tisza Visonál (Ukrajna )

11 Fekete és a Fehér-Tisza összefolyása

12 Tisza Óbecsén

13 Tisza és a Bodrog

14 Tisza Kiskörénél

15 Zagyva és a Tisza torkolata Szolnoknál

16 Körös-torok Csongrádnál

17 Pontonhíd a Csongrád – Csépa átkelőnél. AZ ÁTKELÉS FOLYAMATOSAN LEHETSÉGES, 7,5 tonna SÚLYKORLÁTOZÁS MELLETT, 5 km/h SEBESSÉGGEL! KÉRJÜK ÖNÖKET EZEK BETARTÁSÁRA A SZERKEZET MEGÓVÁSA ÉRDEKÉBEN!

18 Tisza- Maros torkolat

19 Tisza Szegednél

20 Szőke Tisza.

21

22

23 E rövid életű, tömeges násztáncot járó rovarokról, a kérészekről, már az ókorban említést tesz Arisztotelész (Kr. e. 384-322), aki Ephemeronnak, egynapinak nevezte őket. Egy nőstény általában 7-8000 db petét rak a víz felszínére, melyek a fenékre süllyedve kezdik meg lárvaéletüket. A hímek az utolsó lárvastádiumot követően nehezebben repülő ún. szubimágókká válnak, amelyek a partra repülnek és egy újabb vedlés után kezdik meg néhány órás vagy félnapos imágó életüket. A nőstények valamivel később jelennek meg, mint a hímek és levetve lárvabőrüket, egyből imágóvá alakulnak. Ezt követően csak párjuk keresésével törődnek, nem is táplálkoznak. A rajzás általában szakaszokra osztható. Előrajzás alkalmával csak százával repülnek az állatok. A leglátványosabb főrajzás során milliónyian repülnek a víz felett. Az utórajzáskor csak néhány tucatnyi állattal találkozhatunk. A rajzás a késő délutáni, esti órákban, kb. 18-21 h között zajlik. Tiszavirágzás a Tiszán.

24

25

26

27

28

29

30

31 VÉGE


Letölteni ppt "A vaskorban (Kr. e. VII-VI.) a mai Szeged területén megtelepedett agathürszosz és szignünna népcsoportoktól származhat: a „tijah” (ejtsd: tidzah) szó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések