Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

OKJ - 2006. A szakmai vizsgák. Szakmai vizsga I. Fogalmak II. A szakmai vizsga időtartama és keretei III. A szakmai vizsga feladatai, tevékenységei, és.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "OKJ - 2006. A szakmai vizsgák. Szakmai vizsga I. Fogalmak II. A szakmai vizsga időtartama és keretei III. A szakmai vizsga feladatai, tevékenységei, és."— Előadás másolata:

1 OKJ - 2006. A szakmai vizsgák

2 Szakmai vizsga I. Fogalmak II. A szakmai vizsga időtartama és keretei III. A szakmai vizsga feladatai, tevékenységei, és értékelési módjai

3 FOGALMAK 1. Követelménymodul A követelménymodul a szakképesítés szakmai követelményeinek meghatározott része, egyedi szakképesítések esetén annak egésze. A szakképesítés követelménymoduljainak összessége tartalmazza a szakképesítés valamennyi szakmai követelményét. A követelménymodulok egyes szakképesítések szakmai követelményeinek összevetése útján keletkez(het)nek, feladakompetenciákat és tulajdonságkompetenciákat tartalmaz(hat)nak. Vizsgaszakasz A szakmai vizsga szervezési egysége. Egy vagy több, sorban következő vizsgafeladatot tartalmaz, és általában egy követelménymodulhoz van hozzárendelve.

4 FOGALMAK 2. Vizsgafeladat A szakmai vizsga tartalmi és értékelési egysége. A vizsgafela- dat megfogalmazása tartalmazza a vizsgatevékenység(ek) célját és a teljesítés meghatározó körülményeit. A vizsgafela- dathoz legalább egy tevékenységet kell hozzárendelni. Követelménymodul vizsgaszakaszon belüli első vizsgafela- datának meghatározott teljesítése lehet feltétele a modul foly- tatásának. Komplex vizsgafeladat A komplex vizsgafeladat megoldása során a vizsgázó megha- tározó arányban gyakorlati vizsgatevékenységet végez, és te- vékenysége kiegészül egyes meghatározott kompetenciák fel- mérésére szolgáló szóbeli, interaktív, vagy írásbeli vizsgate- vékenységgel. A komplex vizsgafeladatban lehetnek olyan – célszerűen témájukat tekintve a fő feladattal összefüggő – feladatok is, amelyek elvégzése nem feltétele, nem része a fő feladat teljesítésének.

5 FOGALMAK 3. Vizsgatevékenység Vizsgafeladatban közölt cél eléréséhez szükséges, a vizsgázótól elvárt tevékenység. Egy vizsgafeladaton belül többféle párhuzamos vizsgatevékenység határozható meg. A vizsgatevékenységhez legalább egy értékelést kell hozzárendelni.

6 FOGALMAK 4. A szakképesítés célja szerinti gyakorlatai vizsgatevékenység A szakképesítés megszerzése révén végezhető munka- tevékenységgel azonos vagy azt pontosan modellező tevékenység (továbbiakban gyakorlati vizsgatevékeny- ség). A szakképesítés célja szerinti szóbeli vizsgatevékenység A szakképesítés megszerzése révén végezhető munka- tevékenységgel azonos vagy azt pontosan modellező, vizsgáztató jelenlétében folyó, jellemzően szóbeli infor- mációközléssel járó vizsgatevékenység.

7 FOGALMAK 5. A szakképesítés célja szerinti interaktív (számítógépes) vizsgatevékenység: A szakképesítés megszerzése révén végezhető munka- tevékenységgel azonos vagy azt pontosan modellező, a köztes eredményektől is függően előre meghatározottan és automatikusan irányított, általában számítógép használata mellett végzett vizsgatevékenység. A szakképesítés célja szerinti írásbeli vizsgatevékenység A szakképesítés megszerzése révén végezhető munka- tevékenységgel azonos, vagy azt pontosan modellező, a vizsgázó által készített, (kiegészített) papíron vagy elek- tronikusan rögzített vizsgaproduktumot eredményező vizsgatevékenység. Arányos időtartam Az órában meghatározott maximális képzési idő 1%-a és 2%-a közé eső időtartam

8 A szakmai vizsga időtartama és keretei A szakmai vizsga tagolódása vizsgaszakaszokra Követelménymodulok és vizsgaszakaszok összerendelése A vizsgaszakaszok tagolódása vizsgafeladatokra és vizsgatevékenységekre

9 Köszönöm a figyelmet NAGY LÁSZLÓ nagy.laszlo@nszi.hu www.nszi.hu


Letölteni ppt "OKJ - 2006. A szakmai vizsgák. Szakmai vizsga I. Fogalmak II. A szakmai vizsga időtartama és keretei III. A szakmai vizsga feladatai, tevékenységei, és."

Hasonló előadás


Google Hirdetések