Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÉSZÜLT A LEENDŐ VIZSGÁZÓKNAK Az új modulrendszerű OKJ-s vizsgák lebonyolítása a közlekedés üzemviteli szakképesítésekben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÉSZÜLT A LEENDŐ VIZSGÁZÓKNAK Az új modulrendszerű OKJ-s vizsgák lebonyolítása a közlekedés üzemviteli szakképesítésekben."— Előadás másolata:

1 KÉSZÜLT A LEENDŐ VIZSGÁZÓKNAK Az új modulrendszerű OKJ-s vizsgák lebonyolítása a közlekedés üzemviteli szakképesítésekben

2 A vizsga felépítése írásbeli – melyet a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium állíttat össze gyakorlati – az iskola tanárai készítik és az elnök valamint a kamarai megbízott hagy jóvá szóbeli – kiadott tételsor alapján (1-1 hiteles tételsort modulonként az NSZFI-től meg kell rendelni)

3 A modulrendszer lényege Adott kódszámú modulokból (vizsgarészekből) kell vizsgázni, melyek több szakképesítésben is előfordulhatnak – ha valakinek van adott modulvizsgája (vizsgarésze), mely egy másik szakképesítésben is van, azt újból nem kell letenni.

4 Hogy is épül fel a mi OKJ-s közlekedési vizsgánk?  5 modulból (vizsgarészből) kell vizsgázni  4 modulvizsga (vizsgarész) közös,  1 pedig leágazásonként (szakmánként) eltér

5 Konkrétan esetünkben 1. vizsgarész Közlekedésüzemvitel általános előírásainak alkalmazása (közös) 1. vizsgafeladat - írásbeli, 90 perc (35%) 2. vizsgafeladat – írásbeli, 180 perc (65%) 2. vizsgarész Menetjegyellenőr feladatai (közös) 1. vizsgafeladat – szóbeli, 45 perc (100%) felkészülés 30 perc, válaszadás 15 perc) 3. vizsgarész Menetjegypénztáros feladatai (közös) 1. vizsgafeladat – gyakorlati, 90 perc (65%) 2. vizsgafeladat – szóbeli, 45 perc (35%) 4. vizsgarész Közlekedésüzemvitel logisztikai feladatai (közös) 1. vizsgafeladat – gyakorlati 150 perc (100%) Ezek tehát a közös modulok!

6 Ezekből egyet kell letenni, azt a szakmai modult amit az illető tanul. A %-os arányok itt szakmánként változnak! vizsgarészek Vízi közlekedés üzemvitel ellátó feladatai Szállítmányozási ügyintéző feladatai Légiközlekedési üzemvitel ellátó feladatai Közúti közlekedésüzemvitel ellátó feladatai 1. vizsgafeladat – gyakorlati, 150 perc 2. vizsgafeladat – szóbeli, 45 perc 3. vizsgafeladat – írásbeli, 180 perc

7 ÉRTÉKELÉS – A VIZSGÁZÓ ÖSSZESEN EGY JEGYET KAP A VIZSGÁN ELÉRT ÖSSZTELJESÍTMÉNYÉRŐL! A vizsgarészenként (és nem vizsgatevékenységen- ként!!!) elért %-os teljesítmények átlaga, a szakmai és vizsgakövetelmény szerinti súlyozás figyelembevételé- vel: 81% - 100% jeles (5) 71% - 80% jó (4) 61% - 70% közepes (3) 51% - 60%elégséges (2) 0% -50%elégtelen (1) Osztályozási százalékok

8 Példa Adott egy vizsgarész mely áll egy gyakorlati és egy szóbeli vizsgatevékenységből. A gyakorlati számítson az egész modulba (vizsga- részbe) 65%-ot, a szóbeli 35%-ot. A gyakorlatin a tanuló elér 40%-os teljesítményt, a szóbelin elég a kettes szinthez 11%-ot teljesíteni – – magyarul nem kell minden vizsgatevékenységből meglennie az 51%-nak – együtt az egészből kell 51%-ot produkálni.

9 Sikertelen a szakmai vizsga, ha a vizsgázó egy vagy több vizsgarészen 50% vagy az alatti teljesítményt nyújtott. Azonban: Szakképesítés, rész-szakképesítés megszerzését célzó sikertelen szakmai vizsga esetén, ha az egyes vizsgarészekből elért teljesítmény lehetővé teszi, rész-szakképesítést, illetve másik rész- szakképesítést igazoló bizonyítványt kell kiadni. pl. esetünkben menetjegyellenőr vagy menetjegypénztáros rész szakképesítésről

10 Bukás esetén Javítóvizsgát abból a vizsgarészből kell csak tenni, amelyből a vizsgázó 50% vagy az alatti teljesítményt nyújtott.

11 A vizsga lebonyolítása Jelentkezési lap kitöltése: február 15-ig Egy napra több vizsgarész, vizsgatevékenység szervezhető (pl. 2 gyakorlati majd egy írásbeli). Szóbeli és írásbeli vizsgatevékenység 8 és 18 óra között, Gyakorlati vizsgatevékenység 7 és 19 óra között szervezhető.

12 Modulok táblázatban Modul megnevezése Közlekedés üzemvitel ellátó általános előírásainak alkalmazása Menetjegyellenőr feladatai Menetjegypénztáros feladatai Közlekedés üzemvitel ellátó logisztikai feladatai Szakmai modulok írásbeli vizsgatevékenység 1. feladat 90 perc – 35% 2. feladat 180 perc – 65% 180 perc – 35% a nál: 40% gyakorlati vizsgatevékenység 90 perc – 65%150 perc – 100% 150 perc – 45% a nál: 40% szóbeli vizsgatevékenység 45 perc – 100%45 perc – 35%45 perc – 20%


Letölteni ppt "KÉSZÜLT A LEENDŐ VIZSGÁZÓKNAK Az új modulrendszerű OKJ-s vizsgák lebonyolítása a közlekedés üzemviteli szakképesítésekben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések