Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Korunk „pestise”: HIV/AIDS

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Korunk „pestise”: HIV/AIDS"— Előadás másolata:

1 Korunk „pestise”: HIV/AIDS
2011. május 12.

2 Örökös félreértés… Nemi úton terjedő betegségek Def.: Nemi úton terjednek de bármelyik szervet érinthetik! (lép,máj,agy,ízületek) Pl.: HIV, HPV, Szifilisz, Kankó, Hepatitisz Nemi betegségek Def.: nemi úton terjednek de csak a nemi szerveket érintik! Pl.: Candida, Herpesz, Trichomonas

3 HIV fertőzött vagy AIDS beteg Mi a különbség?
HIV (Human Immundeficience Virus) Emberi Immunhiány-előidéző Vírus AIDS (Aquired Immun Deficiency Syndrome) Szerzett Immunhiányos Szindróma A HIV FERTŐZÖTT NEM AIDS-ES!

4 A betegség lefolyásának szakaszai
1. szakasz: Lappangási idő (3-4 hét) 2. szakasz: Primer (akut) HIV fertőzés 3. szakasz: Krónikus (tünetmentes) HIV fertőzés 4. szakasz: Tünetes HIV fertőzés 5. szakasz: Kifejlett HIV betegség (AIDS stádium)

5 Főbb tünetek Daganat Gombás fertőzések (Candida)
Testszerte nyirokcsomó duzzanat Tüdőgyulladás TBC Emésztőrendszeri betegségek Bőr-és nyálkahártya betegségek Kaposi-sarcoma Herpesz

6 Hogyan fertőz a HIV vírus?
A vírus egy bizonyos fajta fehérvérsejtet támad meg(CD4+ T-limfocita sejt). A vírus behatol a sejtbe, beilleszti saját génjeit a gazdasejt DNS-ébe, és így arra használja, hogy újabb vírusokat termeljen, amelyek megfertőzik a többi sejtet. A fehérvérsejtek végül elpusztulnak. Ahogy a szervezet sejtszáma csökken, az emberi test egyre kevésbé képes harcolni a betegségekkel szemben. Végül a sejtszám eléri azt a kritikus szintet, amelyet szerzett immunhiányos tünet-együttesnek, vagyis AIDS–nek.

7

8 Lássuk hogyan terjed… Szexuális úton
Ondó (előváladék!!!), hüvelyváladék Vér és vérkészítmények Transzfúzió, transzplantáció Sérüléssel (egészségügy) Intravénás kábítószer -->Közös tű, közös fecskendő Anyatejjel, transzplacentális terjedés, szülés

9 Az intravénás drogok és a HIV-fertőzés
Fokozott kockázat (visszaszívás nélkül is) (Intravénás) Drogok kerülése Közös tűhasználat kerülése Fertőtlenítés

10 Tények és tévhitek avagy hogyan NEM terjed…

11 ’80-as évek közepétől napjainkig zajlik a HIV-ellenes
Hogyan kezdődött? 1930 – Afrikában egy eddig csak majmokat támadó ismeretlen vírus embert fertőz (hogyan???) Európában és az Egyesült Államokban megjelent a vírus 1981 – ekkor írták le először a betegséget AIDS 1984 – Tudósok izolálják a tüneteket okozó vírust HIV 1996 – UNAIDS (Egyesült Nemzetek AIDS Ellenes Programja) ’80-as évek közepétől napjainkig zajlik a HIV-ellenes gyógyszerek kutatása

12 Lássuk a számokat! Magyarországon kb regisztrált HIV fertőzött él Sokaknál jelenleg sincs diagnosztizálva így a tényleges szám akár is lehet!

13 Az intravénás kábítószer fogyasztók körében…
2009-ben Magyarországon összesen 140 újonnan diagnosztizált HIV-pozitív esetet jelentettek be (2008-ban 145 esetet), az incidencia 14 eset/1 millió lakos értéknek felelt meg. A regisztrált HIV-fertőzöttek közel négyötödénél volt ismert a fertőződés módja. Az ismert rizikócsoportú HIV-fertőzöttek közül egy személy sem tartozott az intravénás kábítószer-fogyasztók csoportjába. A év végén az Országos Epidemiológiai Központ által végzett célzott felmérés keretében megszűrt 676 intravénás kábítószer-fogyasztó közül senki nem volt HIV pozitív.

14 Az intravénás kábítószer fogyasztók körében…
A tű, illetve injektáló segédeszköz megosztásának elmúlt 4 héten belüli előfordulása csak az aktív intravénás szerhasználók körében került elemzésre 2009-ben az Országos Epidemiológiai Központ által végzett vizsgálat keretében. Az aktív intravénás szerhasználók (309 fő) 26,3%-a osztotta meg az elmúlt 4 hétben a tűt/fecskendőt.

15 Nemzetközi statisztika
Jelenleg a világon kb. 40 millióan fertőzöttek HIV vírussal (romló tendencia) 1981 óta kb. 25 millióan vesztették életüket a szövődményekben Becslések szerint a világszerte mintegy 16 millió tűt használó drogfogyasztó között 3 millió AIDS-es (Kína, Oroszország, Ukrajna)

16 Kezelés! Célok: - HIV vírus elpusztítása - Általános állapot stabilizálása - Szövődmények megelőzése/kezelése

17 Eredmények Még nem sikerült olyan gyógyszert találni, amivel a vírusok elviselhető mellékhatások mellett 100%-osan kiirthatók lennének, az időben elkezdett gyógyszeres kezeléssel azonban a betegek hosszú időre panaszmentessé tehetők.

18 Mi a HIV-szűrés és mikor van rá szükség?
A szűrés lényege, hogy a szervezetbe bejutott vírus ellen termelődött fehérjéket (antitesteket) ki lehet mutatni a páciens szervezetében. Érdemes elvégeztetni: Ismeretlen partnerrel való, védekezés nélküli szexuális kapcsolat létesítését követően! Nem steril tűvel történő drogfogyasztás esetén! Ismeretlen vérrel történő érintkezést követően!

19 Kihez forduljak? Az Országos Tisztifőorvos rendelete alapján, a drogambulanciák és más kezelőhelyek kérésére az intravénás kábítószer-fogyasztók HIV/HCV szűrővizsgálatát az ÁNTSZ regionális laboratóriumai az ÁNTSZ költségén, a beküldő számára térítésmentesen végzik el. HAJDÚ MEGYE ÁNTSZ Debreceni Kistérségi Intézete 4028 Debrecen Rózsahegy u. 4. T.:

20 Mi van ha az eredmény negatív?
Ha a szűrővizsgálat negatív eredményt ad, a vizsgált személy HIV negatívnak minősül! Ebben az esetben, ha szükséges, és a jelentkező igényli, az orvos tájékoztatja arról, mit kell tenni ahhoz, hogy ezt a negativitást továbbra is megőrizze.

21 És ha pozitív…? Amennyiben az első vizsgálat során pozitív eredményt kapunk, az a HIV pozitivitás alapos gyanújaként értelmezendő. Ilyenkor további vizsgálatra van szükség, amely vagy igazolja a pozitivitást, vagy cáfolja azt.

22 Megelőzés! Jelenleg SEM ellenszer, SEM védőoltás nem létezik!
Monogám párkapcsolat Önmegtartóztatás Elkerülni a fertőzött testnedvekkel való kapcsolatot HIV-szűrés Drogok kerülése (intravénás) …és természetesen az ÓVSZER!

23 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Korunk „pestise”: HIV/AIDS"

Hasonló előadás


Google Hirdetések