Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

nukleoszómák (eukarióta)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "nukleoszómák (eukarióta)"— Előadás másolata:

1 nukleoszómák (eukarióta)
nukleoszómális hiszton mag összekötő szakasz -gyöngysor-szerűen szabályos elhelyezkedés ( bázis nukleoszómális, ~100 bázis internukleoszómális DNS)

2 (rostbapakolt nukleoszómák)
DNS kettős hélix Nukleoszóma lánc („gyöngysor”) Nukleoszóma lánc 30 nm-es rostba rendeződése Rostok hurokolódása Hurkok pakolódása rozettákba Mitotikus kromoszóma A kromatin pakolódás szintjei két nukleoszóma rostrészlet (rostbapakolt nukleoszómák)

3  Magasabb rendű szerkezetek szerkezetek kromatin szerveződési szintek
kialakuló kromoszóma két kromatin -szál (10 tekercs) egy tekercs (30 rozetta) egy rozetta (6 hurok) egy hurok ( bp) 30 nm-es rost nukleoszómális „gyöngysor” (szolenoidok) DNS sejtmag váz nukleoszómák pakolódása kromatinszálba 30 nm-es rost kinagyítva 30 nm-es rost elektronmikroszkóposan

4 G1 = müködő életjelenségeket mutató sejt ebben a nyugalmi (működő) állapotban van, a kromoszómák nem láthatók mikroszkóppal. A sejtciklus S = szintézis fázis, a teljes DNS tartalom (ezáltal minden kromoszóma) megkettőződése. G2 = enzimek, membránalkotók és egyéb molekulák képződése, amelyek a sejtosztódáshoz kellenek, a kromoszómák nem láthatóak mikroszkóppal G0 M = mitózis(számtartó osztódás), sejtosztódás miközben a megkettőződött kromatidák szétválnak egyetlen jelképes kromoszóma két állapota G0 = a tovább nem osztódó , működő sejtek állapota. .

5 A DNS bioszintézise Egy enzim kitekeri a dns-t
Egy másik enzim a nulkeotidot hoz, és beilleszti, a bázispárosodás szabályainak megfelelően A Dns-polimeráz összekapcsolja a 2 nulkeotidot Javítóenzimek kijavítják az esetleges hibákat A DNS-t visszacsavarják

6

7 Mitózis (számtartó osztódás)
1. A sejtközpont megkettőződik, és a sejt két pólusára vándorol, létrehozza a kromoszómákat húzó magorsófonalakat. 2. A maghártya eltűnik , a kromoszómákhoz a húzófonalak kapcsolódnak, a húzófonalak a pólusok felé húzzák a kromoszómákat, így azok a középsíkba rendeződnek. 3. A húzófonalak a kromoszómák kromatidáit elválasztják, és a pólusok felé húzzák. 1., profázis 2., metafázis 3., anafázis 4., telofázis 4. Kialakulnak a sejtmagok, majd elválik egymástól a két utódsejt.

8 A MEIÓZIS A meiózis számfelező sejtosztódás, ami azt jelenti, hogy a kétszeres kromoszómakészletű, diploid kiindulási sejtekből egyszeres kromoszómakészletű, haploid utódsejtek keletkeznek, amelyeknek a szaporodásban van szerepük. A meiózis folyamata két fő osztódási szakaszból áll. Első főszakasz                                                                                                     Az I. előszakaszban a kromoszómák tömörödnek. A homológ kromoszómák szorosan egymás mellé simulnak, és egyes szakaszaik kicserélődnek. Végül lebomlik a maghártya.                                                  Az I. középszakaszban a homológ kromoszómapárok a sejt középső síkjába rendeződnek, minden kromoszómához egy-egy fehérjefonal, a húzófonal kapcsolódik.                                                                                                      

9 Az I. utószakaszban a homológ kromoszómapárok tagjai elválnak egymástól és a sejt ellentétes pólusai felé mozognak. A kromoszómapárok tagjainak szétválása véletlenszerű, tehát esetleges, melyikük vándorol az egyik, és melyikük a másik pólusra. Az I. végszakaszban kialakul a két sejtmaghártya és kettéválik a citoplazma is. Az utódsejtek haploidok, a kromoszómák kétkromatidások.

10 A második főszakaszban lényegében mitózis zajlik le az első főszakaszban képződött mindkét sejtben. A folyamat során a kromoszómák kromatidái válnak szét.

11 A II. előszakaszban ismét kialakulnak a transzportkromoszómák és lebomlik a maghártya.
A II. középszakaszban a kromoszómák a sejt középsíkjába rendeződnek. A II. végszakaszban az egykromatidássá alakult kromoszómák széttekerednek, kialakul az utódsejtekben a sejtmaghártya, és kettéválik a citoplazma A II. utószakaszban a kromoszómák kromatidái elválnak egymástól.

12 A sejt kromoszómáinak száma több vagy kevesebb mint a fajra jellemző
A sejt kromoszómáinak száma több vagy kevesebb mint a fajra jellemző Klinefelter-szindróma Turner-szindróma Down-szindróma Kromoszómamutációk Kiesés: A B C D E F G A B E F G Kettőződés: A B C D E F G A B C D E F G E F G A B C D E F G A B C D Megfordulás: A B C D E F G A B E D C F G Áthelyeződés : A B C D E F G A B C D E F G N O H I J K L M N O H I J K L M

13

14


Letölteni ppt "nukleoszómák (eukarióta)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések