Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Varga Balázs 2008 Testnevelés-kommunikáció szak

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Varga Balázs 2008 Testnevelés-kommunikáció szak"— Előadás másolata:

1 Készítette: Varga Balázs 2008 Testnevelés-kommunikáció szak
Olimpiai szimbólumok Készítette: Varga Balázs 2008 Testnevelés-kommunikáció szak

2 Mit jelent a fehér szín? Tisztaság Hit Jóság Ártatlanság Szerénység
Béke

3 De nem mindegy, hogy milyen kontextusban jelenik meg egy szín:
Fehér zászló Megadás Béke A keleti kultúrában viszont a gyász színe

4 A fehér zászló Jelentése megváltozik, ha más színekkel, címerekkel társítjuk: Vöröskereszt Fekete kockák Piros csíkok Piros korong Öt karika

5 Az ötkarikás zászló Az olimpia legismertebb jelképe (1920)
Fehér alapon öt karika látható rajta: kék, sárga, fekete, zöld és piros színben Az öt kontinenst jelképezik

6 Kék Európa A tudati kiegyensúlyozottság, a belső nyugalom színe.
Az intelligencia, a megnyugvás szimbóluma Ez a szín szimbolizálja a reményt, a hűséget, a bölcsességet, a bizalmat, a becsületet, az igazságot és a mennyet.

7 Sárga Ázsia A sárga a napsütés színe. Az örömmel, a boldogsággal, a bölcsességgel, az értelemmel és az energiával szokás összekapcsolni. A hit, a jóság, az intuíció színe.

8 Fekete Afrika A fekete színről az erőre, az elegenciára, a formalitásra, a halálra, a gonoszra és a rejtélyre asszociálnak az emberek. A fekete általánosan a gyászhoz, a fájdalomhoz, a gonosz erőkhöz kötődik.

9 Zöld Ausztrália A zöld a természet színe
Ez szimbolizálja fejlődést, harmóniát, szemtelenséget, és a termékenységet Erős érzelmi összefüggés van a zöld szín és a biztonság között

10 Piros Amerika A piros a vér, és a tűz szine, így gyakran a háborúval, veszéllyel, erővel társítják de megjelenik a szerelem, a vágy, a szenvedély kifejezőjeként is. Az erotika, a szenvedély szimbóluma is, kihívó, provokatív hatást is kiválthat

11

12 Az olimpiák jelképei Minden olimpiának megvan a maga jelképe
Athén 2004 Peking 2008 London 2012

13 Szimbólum

14 London 2012 Ez az új szimbólum a 2012-es szám képviseletében áll, mely szám az olimpiai ötkarikát a 0 számjegyben hordozza.

15 Az olimpiák kabalái, szimbólumai
Miért jöttek létre? - Reklámfogás - Figyelemfelkeltés - Különlegesség - Kézzelfogható (kabala), egyfajta emlék, ami az országhoz köthető

16 Az olimpiák kabalái, szimbólumai
Kiknek is szólnak? - Elsősorban gyermekeknek, mert őket lehet a legkönnyebben befolyásolni, - de egyaránt szól mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik az olimpia iránt. - Manapság már semmin sem lehet meglepődni, ha reklámról van szó, íme egy példa:

17

18 Kiváló reklámfogás Az olimpiát jelképezi,az öt fánk, a színek is megegyeznek Mégis inkább, az édességre koncentrálunk Csak mellékinformáció az olimpia

19 Az olimpiák kabalái

20 1972. München – Waldi Az olimpiák történetében az első igazán közkedvelt kabalafigura. A tacskó népszerű kutya Bajorországban. Birtokában van azoknak az adottságoknak, amelyek nélkülözhetetlenek a jó sportolóknál: a helytállás, a kitartás és a fürgeség. Vidám színek, fesztivál hangulatot sugallnak.

21 1980. Moszkva – Misa Viktor Csizikov ismert grafikus, gyermekkönyv illusztrátor alkotta meg. Misa mackó olimpiai üzletággá nőtte ki magát. Nem volt olyan anyag, használati vagy dísztárgy, amelyet ne díszített volna Misa Mackó figurája. Moldáviában még szobrot is emeltek Misa mackónak.

22 2000. Sydney – Olly, Syd, Millie
„Olly” az ausztrál nevető jégmadár, „Syd” a kacsacsőrű emlős Millie” a tarajos sül. Ausztrália bennszülött állatai. Ez a három ausztrál állatka egyben reprezentálja a föld, a levegő és a víz egységét.

23 2000. Sydney – Olly, Syd, Millie
„Olly” megtestesíti az olimpiai szellem bőségét és az általános bőséget. Nevét, az olimpiáról kapta. „Syd” képviseli a környezetet, az életerőt, Ausztrália energiáját és embereit. Sydneyről kapta a nevét. „Millie” a zseni, az informatikai szaktekintély a maga valóságában, izzig-vérig. A Millenniumról kapta a nevét.

24 2004. Athén – Athená és Phévos
Egy testvérpár, fiú és lány, akiket egy 2700 éves görög agyagbaba ihletett. Nevüket az olümposzi istenek után kapták: Phévos a fény és a zene istene, akit mi Apolló néven ismerünk, Athená, pedig Pallasz Athéné, a bölcsesség istennője, és Athén városának védelmezője.

25 2004. Athén – Athená és Phévos
A két kabalafigura az ókori és a modern görög történelem közötti kapcsolatot szimbolizálja. Az olimpia értékeit emeli ki: a részvételt, a testvériséget, az egyenlőséget, az együttműködést, és a sportszerűséget.

26 2004. Athén – Athená és Phévos
Babaként a játék örömére emlékeztetnek, és arra, hogy a részvétel lehetősége a győzelemnél is nagyobb érték. Testvérpárként az egyenlőséget, és a testvériséget hirdetik világszerte. Gyermekként a görög kultúra örökké tartó emberközpontúságát, a humanizmust emelik ki, amely az Olimpiai Játékok központi értéke.

27 2008. Peking – Fu Wa

28 Mi is az a Fu Wa? A barátság és béke üzenetét hordozza a Fu Wa.
Öt nagyon jó barátságban lévő kisgyerek játékos természetét fejezi ki. Kína legnépszerűbb állatai közül 4-et is szimbolizál. A Fu Wa mindegyikének két szótagú neve van, amely a gyerekek szeretetének hagyományos kifejezési módja.

29 Mi is az Fu Wa? Beibei a hal Jingjing a panda
Huanhuan az olimpiai láng Yingying a tibeti antilop Nini a fecske

30 Mi is az a Fu Wa? Bei Jing Huan Jing Ni Ez azt jelenti Kínában:
Nevüket egymás után olvasva: Bei Jing Huan Jing Ni  Ez azt jelenti Kínában: Üdvözöljük Pekingben

31 Mi is az a Fu Wa? A kabalák fejdíszeiben 5 természeti elemet fedezhetünk fel: a tengert, az erdőt, a tüzet, a földet és az eget. Az ősi kínai kultúrában nagy hagyománya van a jeleken, szimbólumokon keresztül történő megáldásnak. A Fu Wa tiszteli ezt a hagyományt, ezért mindegyike egy-egy különböző áldást szimbolizál: a jólétet, a boldogságot, a szenvedélyt, az egészséget és a szerencsét, amelyet minden kontinens felé közvetítenek.

32 Mi is az a Fu Wa? Küldetésük lényege, hogy a világot békében és barátságban egyesítsék, az olimpiai szellemen keresztül. A Fu Wa tükrözi a kínaiak meghívását, hogy minden férfi, nő és gyerek vegyen részt az emberi összetartás nagy ünnepén, melynek 2008-ban Kína ad otthont.

33 Beibei A kínai kultúrában és művészetben a hal és a víz a jólét és az aratás szimbóluma. A jólét áldását hordozza. A hullámokat szimbolizáló díszítő vonalak egy korábbi jól ismert kínai festményből származnak. Beibei nemes és tiszta, vízisportokban jó, a kék olimpiai karikát ábrázolja.

34 Jingjing Megmosolyogtatja a gyerekeket, ezért a boldogság áldását hordozza. Mivel a panda védett állatfaj, mindenhol rajonganak érte az emberek. Fejdíszében lévő lótusz jelek a buja erdőt, az ember és természet közötti harmonikus kapcsolatot szimbolizálják. Jingjing bájosan naiv és optimista, egy erős atléta, a fekete olimpiai karikát ábrázolja.

35 Huanhuan A tűz gyermeke. Az olimpiai lángot szimbolizálja.
A szenvedély az áldás, amelyet ad. A Fu Wa közepén áll, mint az olimpiai szellem megtestesülése. A többieket ösztönzi arra, hogy gyorsabban fussanak, magasabbra ugorjanak, és erősebbek legyenek. Kedveli a társaságot és lelkes, labdajátékokban kiemelkedően jó, a piros olimpiai karikát ábrázolja.

36 Yingying Mint minden antilop, Yingying is gyors és fürge.
Mint a mérhetetlen nagyságú kínai tájak szimbóluma, az antilop az egészség, az erő áldását hordozza, mely a természettel való harmóniából fakad. A fejdísze az Qinghai-Tibet és Xinjiang területek kultúráját és Nyugat-Kínai etnikumok hagyományait foglalja magába. Yingying egy gyors észjárású és fürge fiú, az olimpia sárga karikáját jelképezi.

37 Nini Minden tavasszal és nyáron, a pekingi gyerekek gyönyörű papírsárkányokat eresztenek a szélbe, amelyek közül az egyik legkedveltebb az arany szárnyú fecske. Nini figurája ebből a hagyományból származik. Aranyszínű szárnyai a végtelen eget szimbolizálják, és a jószerencse áldását szórják, bármerre is repül. Nini olyan ártatlan és vidám, mint egy fecske. Nagyon jó tornász, a zöld olimpiai karikát ábrázolja.

38 Irodalom: http://www.olympic.org/uk/organisation/index_uk.asp


Letölteni ppt "Készítette: Varga Balázs 2008 Testnevelés-kommunikáció szak"

Hasonló előadás


Google Hirdetések