Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Újabb kórokozók, újabb betegségek „Emerging” infekciók.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Újabb kórokozók, újabb betegségek „Emerging” infekciók."— Előadás másolata:

1 Újabb kórokozók, újabb betegségek „Emerging” infekciók

2 Az un. Institute of Medicine (USA) meghatározása az „emerging” és „reemerging” betegségek fogalmáról Emberekben még nem észlelt újabb kórokozók megjelenése Az incidencia rapid emelkedése A geográfiai kiterjedés jelentős megváltozása Újonnan kifejlődő, vagy megváltozott rezisztencia

3 Általános szempontok 1. Jelenleg 1415 species okoz emberi megbetegedést, melyből számosat csak a közelmúltban ismertünk meg Ezek a pathogének évente 14 millió ember halálát okozzák Incidenciájuk az utóbbi években emelkedik, de nem csak az újabb kórokozók által okozott infekcióké (AIDS), hanem olyanoké is, melyek száma korábban jelentősen csökkent (tuberculosis)

4 A vírusok sokkal nagyobb arányban tekinthetők „emerging” kórokozóknak, ezen belül elsősorban az RNA vírusok Legkevésbé a helmithek fordulnak elő ebben a csoportban A baktériumok, gombák és a protozoonok a két csoport között vannak, de a rickettsiák gyakoribbak Az állatok körében előforduló infekciók körében is hasonlóak az arányok Általános szempontok 2.

5 Az „emerging” fertőzések túlnyomó többsége (75%) zoonoticus eredetű Elsősorban olyan pathogénekről van szó, melyek a vadon élő és a háziállatokat is képesek megbetegíteni Az emberi megbetegedéseket okozó pathogének többsége szintén állati eredetű (61%) Általános szempontok 3.

6 Emberekben még nem észlelt újabb kórokozók megjelenése 1. Human Metapneumonia virus (HMPV) infekció: –A Metapneumovirus genus elsőként azonosított tagja (Paramyxoviridae család) –A HMPV-t először 2002-ben azonosították gyermekek és felnőttek nasopharyngealis aspirátumában –Az általa okozott klinikai kép az enyhe respirációs tünetektől a brochiolitisig és a pneumonitisig terjed

7 A HMPV fertőzés miatt hospitalizáltak életkora leggyakrabban a 3-5 hónapos korra esett Serologiai vizsgálatok szerint (1505 minta) 2,9% volt HMPV pozitív. A seropozitívok 67%-a 2 évnél fiatalabb volt, 2-4 éves korban 14%, felnőtt korban 11,1% (30-49 év), 70 év felett 8%. Emberekben még nem észlelt újabb kórokozók megjelenése 2.

8 Aracatuba vírus: – Vaccinia-like vírusok közé tartozik (poxvírusok) –Az első megbetegedéseket Brazíliában, egy tehenészetben írták le először –Az elváltozás először 2 tehénen jelentkezett, majd az összesre átterjedt és az egyetlen kézzel fejő embert is megbetegítette Emberekben még nem észlelt újabb kórokozók megjelenése 3.

9 Aracatuba vírus által okozott elváltozás tehén tőgyén

10 Aracatuba vírus által okozott elváltozás kézen

11 SARS 1: –Coronavírus okozza –2002 novemberében a kínai Guangdong tartományból indult –Összesen 32 országban okozott megbetegedést –8459 beteget regisztráltak, melyből kb. 800-an haltak meg –Fiatal korban a letalitás 1%, 65 éves kor felett 50% (átlag 14-15%) Emberekben még nem észlelt újabb kórokozók megjelenése 4.

12 SARS 2: –Explosive módon terjed –A Hong-Kongban észlelt index case, mely a világjárványt elindította, a közvetlen környezetében több mint 300 embert betegített meg –A vírus acquirálására elég volt, hogy valaki a beteggel közös légtérben (kórházi, szállodai folyosó) volt –Az átvitel elsősorban légútakon keresztül történik cseppfertőzéssel, de a vírus stabil marad 1-2 napig a fecesben és a vizeletben is Emberekben még nem észlelt újabb kórokozók megjelenése 5.

13 Rickettsia felis infekció: –Elsőnek macskák bolháiban írták le 1918-ban –A Thai-Burmai határ közelében, lázas betegekben végzett serologiai vizsgálat igazolta, hogy ez a rickettsia fajta emberi megbetegedést is okozhat –A foltos lázat okozó rickettsia-féleségekhez tartozik –Serologiai vizsgálatok felvetették az esetleges pathogén szerepét más országokban is (Brazília, Franciaország, Németország) Emberekben még nem észlelt újabb kórokozók megjelenése 6.

14 Bioluminescens baktériumok (photorhabdus species): –Kémiai reakció eredményeként fényt bocsátanak ki –A Photorhabdus species az Enterobacteriaceae családba tartozik –A genuson belül 3 speciest azonosítottak. P. luminescens P. temperata P. asymbiotica Emberekben még nem észlelt újabb kórokozók megjelenése 7.

15 A Photorhabdus sp. által okozott emberi fertőzések száma eddig 12 Az eseteket Ausztráliából és az USA-ból közölték Disseminált bőr és lágyrész fertőzések formájában jelentkezett a betegség, de generalizált formákat is leírtak Hajlamos volt a relapsusra Hetekig tartó fluoroquinolon kezelést ajánlanak a terápiájára Emberekben még nem észlelt újabb kórokozók megjelenése 8.

16 Mycobacterium fertőzések: –M. chelone és M. nonchromogenicum által okozott infekciókat írtak le –A közölt 4 eset mindegyikében acupunctura történt –A helyi fertőzések súlyosak voltak, és kiterjedt lágyrész infekciót okozott –Az elváltozások okát nehéz volt diagnosztizálni és csak elhúzódó antimycobacteriális kezeléssel volt gyógyítható Emberekben még nem észlelt újabb kórokozók megjelenése 9.

17 Újabb fungális infekciók: –Candida dubliensis: opportunista infekció, mely „immunocompromised” (HIV fertőzött) gazdaszervezetben jelentkezik, elsősorban invazív fertőzést okoz –Candida rugosa: Brazíliában figyelték meg a betegség megjelenését egy kórházi epidemia formájában. A fertőzés forrását nem sikerült azonosítani. Valamennyi beteg invazív beavatkozásoknak volt kitéve –Trichosporon beigelii és T. pullulans infekciók elsősorban immundeficiens betegekben jelentkeznek, ahol a granulocyták funkciója károsodott Emberekben még nem észlelt újabb kórokozók megjelenése 10.

18 Az incidencia rapid emelkedése Dengue-láz: –A betegség nagymértékben elterjedt Délkelet- Ázsiában gyermekkorban a hospitalizáció leggyakoribb okát képezi. Hasonléképpen elterjedt a Carib tenger régiójában, Közép- és Délamerikában, illetve Afrikában –Az endémiás területre utazók egyre nagyobb mértékben hurcolják be európai országokba –Elsősorban a Dengue sertype 3, Subtype III vírus elterjedését figyelték meg

19 A geográfiai kiterjedés jelentős megváltozása 1. Majomhimlő (monkeypox): –A betegség létezését 1970-ben figyelték meg –Az 1997-ben Zairében észlelt járvány során magasabb volt a 15 éven felüliek aránya és a másodlagos, emberről-emberre terjedő fertőzések száma is magasabb volt a korábbinál (73%) –A betegség letalitása 3-10% –A 70-es években a vakcinia vírussal történő oltás lecsökkenése következtében, mely a majom himlő vírussal szemben is véd, emelkedett a megbetegedések száma

20 2003 május-július között 81 monkeypox esetet észleltek a USA több államában: –Wisconsin 39 –Indiana 22 –Illinois 16 –Missouri 2 –Kansas 1 –Ohio 1 A geográfiai kiterjedés jelentős megváltozása 2.

21 A fertőzések forrásának tisztázása eredményeként a következők derültek ki: –A betegség behurcolása 2003 április 9-én egy Afrikából származó kisállat szállítmánnyal történt Texasba –Az állatszállítmány afrikai kisemlősökből állt (mókusok, patkányok, egerek), melyek egy részét az állatkereskedésekben prérikutya kölykök közelében tartották –A megbetegedéseket ezektől az állatoktól kapták el, de néhány esetben az emberről emberre történő átvitelt is megfigyelték A geográfiai kiterjedés jelentős megváltozása 3.

22 A virológiailag igazolt esetek megoszlása (N=32): –Lehetséges fertőzőforrás: Prérikutya: 13 Prérikutya és más emberi megbetegedések: 14 Más állatok: 5 –Korcsoportok: 6-18 év: 11 1951 év: 21 –Klinikai tünetek: Bőrkiütések: 32 Láz: 27 Légúti tünetek: 25 Lymphadenopathia: 22 –Nemek szerinti megoszlás: férfi: 17, nő: 15 A geográfiai kiterjedés jelentős megváltozása 4.

23 A járvány megállítására feketehimlő elleni vakcinálást alkalmaztak 28 esetben 2 laboratóriumi dolgozó és 2 másik egészségügyi dolgozó a vakcinát az expozíció előtt kapta meg 24 esetben a vakcináció az expozíció után történt (A vakcinálás eredményességéről nem történt említés) A geográfiai kiterjedés jelentős megváltozása 5.

24 Majomhimlő

25 Majomhimlő gyermekben

26 Gnathostomiasis: –A nemzetközi turizmus kiterjedésével egyre több turista kerül kapcsolatba különböző helminthiázisokkal –A megbetegedést elsősorban nyers hal, béka, rák, csirke fogyasztását követően alakul ki –A tünetek a féreg vándorlásával vannak összefüggésben –Kezelés: albendazol A geográfiai kiterjedés jelentős megváltozása 6.

27 Gnathostoma spinigerum

28 A Gnathostoma spinigerum életciklusa

29 Újonnan kifejlődő, vagy megváltozott rezisztencia 1. Fluoroquinolon rezisztens S. enterica Typhimurium DT12: A 35 napos gyermekből izolált baktérium rezisztens volt ampicillinre, tetracyclinre, chloramphenicolra, streptomycinre, gentamycinre, TMP/SMX-re, nalidixinsavra és fluoroqinolonokra. fosfomycinreA kórokozó fosfomycinre reagált

30 Fluoroquinolon és macrolid rezisztens S. pneumoniae: Egy 71 éves pneumoniában szenvedő, penicillin allergiás férfibetegből izolált S. pneumoniae (serotype 3) a betegség kezdetén érzékeny volt a kezelésre alkalmazott levofloxacinra. Átmeneti javulást követően a beteg visszaesett és az ismételt izolátumok már rezisztensek voltak a fluoroquinolonokra, macrolidokra, quinupristin- dalfopristinre és a telithromycinre A végles gyógyuláshoz vancomycin adására volt szükség Újonnan kifejlődő, vagy megváltozott rezisztencia 2.


Letölteni ppt "Újabb kórokozók, újabb betegségek „Emerging” infekciók."

Hasonló előadás


Google Hirdetések