Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NŐVEKEDÉSVIZSGÁLATOK 1 - 6 ÉVES GYERMEKEKEN HARGITA MEGYÉBEN (Testsúly, testhossz, mellkas- és fejkörfogat „percentilisei” ) Dr. Balla.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NŐVEKEDÉSVIZSGÁLATOK 1 - 6 ÉVES GYERMEKEKEN HARGITA MEGYÉBEN (Testsúly, testhossz, mellkas- és fejkörfogat „percentilisei” ) Dr. Balla."— Előadás másolata:

1 NŐVEKEDÉSVIZSGÁLATOK ÉVES GYERMEKEKEN HARGITA MEGYÉBEN (Testsúly, testhossz, mellkas és fejkörfogat „percentilisei” ) Dr. Balla Árpád, Márton Margit *, Péter Attila * Dr. Tamás Mária, Dr. Séra Ida Városi Kórház Gyermekgyógyászat, * Technoutilaj Számítástechnikai Részleg Székelyudvarhely EME OGY Szakosztály III. Tudományos Ülésszak Nagyvárad Május

2 BEVEZETÉS A gyermekek normális szomatikus fejlődésének megismerése alapvető követelmény !! Vizsgálatkor a kérdés : a.- megfelel-e a fejletsége a kortársakénak , b.- illetve számokban kifejezve mennyire tér el az átlagostól ? A testi fejlődés megítéléséhez normákra van szükség ! A normák minden életkorban a megfelelő számú egészséges gyermekek méreteinek megoszlását percentilisekben kifejezve táblázatokban ábrázolják !

3 AZ ANTROPOMÉTRIAI MEGFIGYELÉSEKET SZÁMOS KÖRÜLMÉNY BEFOLJÁSOLJA :
BEVEZETÉS (1) AZ ANTROPOMÉTRIAI MEGFIGYELÉSEKET SZÁMOS KÖRÜLMÉNY BEFOLJÁSOLJA : a.- etnikai sajátosságok b.- földrajzi tényezők c.- társadalmi-gazdasági-kulturális helyzet d.- a táplálkozás módja e.- a lakosság egészségi állapota f.- az anyag és módszer megválasztásai módja > keresztmetszeti v. longitudinális !

4 BEVEZETÉS (2) Az említettek alapján minden országnak sőt tájegységnek saját standardjai kell legyenek !! E tények alapján készítettük el Hargita megye éves gyermekpopulációjának növekedési normáit keresztmetszeti vizsgálattal !! Az antropométriai mérések megszervezésének célja az volt, hogy a gyakorló pediáterek rendelkezzenek saját percentilis táblázatokkal, melyek segítségével biztonságosan, egyszerűen tudják megítélni a vizsgált gyermek testi fejlettségét !!

5 ANYAG ÉS MÓDSZER Az antropométriai méréseket Hargita megye egész területén az Egészségügyi körzetekben végeztük. A mérések éves egészséges gyermekeken történtek A tanulmányozott csoportban nem szerepeltek : > idült betegségekkel gondozott gyermekek, > koraszülöttek, > iker szülöttek, > hipotrofiás gyermekek ! A MÉRÉSEKET VI.1. és VII.1.KÖZÖTT VÉGEZTÜK -azon a héten amikor a gyermek az (1-6 év) életévét töltötte, - a tűrési határidő ± 6 nap volt ( FONTOS ! )

6 ANYAG ÉS MÓDSZER (1) A mérések megbízhatósága érdekében a mérési technikákat és a használatos műszerek leírását (a protokollt) szóban és írásban közöltük a mtsak.-al ! A TESTSÚLY :  meztelen gyermeket mértünk 10 g pontossággal A TESTHOSSZ ( testmagasság mérés ):  2 éves korig hosszmérőn ( pediométeren )  2 éves életkor felett a méréseket antropométerrel álló helyzetben végeztük !!

7 ANYAG ÉS MÓDSZER(2) A MELLKAS- & FEJKÖRFOGAT méréséhez közönséges mérőszalagot használtunk ( acélmérőszallag nem volt ) !!  a mellkaskörfogat mérését a klasszikusan ismert pontok magasságában végeztük, a mért értékeket a nyugodt belégzést követő kilégzés végén olvastuk le !!  a fejkörfogat mérését különös gonddal végeztük ! > a mérőszalagot úgy vezettük körbe a gyermek fején, hogy a homlokon a glabella pontot, hátul az opisthocranion pontot érintse !!

8 AZ ADATOKAT SZÁMITÓGÉPES ELJÁRÁSSAL DOLGOZTUK FEL !!
ANYAG ÉS MÓDSZER (3) AZ ADATOKAT SZÁMITÓGÉPES ELJÁRÁSSAL DOLGOZTUK FEL !! Életkor és nemek szerinti bontásban táblázatba foglaltuk :  az esetek számát,  az átlagértékeket,  a standard deviációt,  a percentiliseket Az adott időpontban az éves korintervallumú gyermekek száma volt ! esetben végeztük el a méréseket azaz 9,41% , ami „reprezentatív minta” !!

9 EREDMÉNYEK : I - IV. táblázatok !!
I. táblázat

10 II. táblázat

11 III. táblázat

12 IV. táblázat

13 Az 1- 6 éves csoportban a növekedés felgyorsulása még nem jelentkezik.
MEGBESZÉLÉS Az 1- 6 éves csoportban a növekedés felgyorsulása még nem jelentkezik. A méretekben egyenletes gyarapodás figyelhető meg, a fiúk rendelkeznek nagyobb abszolút méretekkel !! Fiúk - lányok testsúly átlaga közötti különbség : # a fiúk javára : 1- éves > 0,34 kg, - 6-éves > 0,63 kg Testhossz átlaga közötti különbség : # a fiúk javára : 1 - éves >1,24 cm, - 6 éves > 0,80 cm

14 MEGBESZÉLÉS (1) Mellkaskörfogat átlaga közötti különbség :
# a fiúk javára : 1 éves > 1,05 cm, - 6 éves > 1,18 cm Fejkörfogat átlaga közötti különbség : # a fiúk javára : 1 éves >1,07 cm, - 6 éves > 0,92 cm Ha a megvizsgált gyermek antropométriai adata az 5-ös percentil alatt vagy a 95-ös percentil felett van > akkor felmerül a pathologiás állapot gyanúja !!! Ezekben az estekben kell tisztázni a kórós állapotot : > hipotrofia, > obesitas, > microcefalia, > macrocefalai ?

15 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !


Letölteni ppt "NŐVEKEDÉSVIZSGÁLATOK 1 - 6 ÉVES GYERMEKEKEN HARGITA MEGYÉBEN (Testsúly, testhossz, mellkas- és fejkörfogat „percentilisei” ) Dr. Balla."

Hasonló előadás


Google Hirdetések