Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi."— Előadás másolata:

1 Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi József egyetemi docens Dr. Füstös Zsuzsanna egyetemi docens

2 Az előadás felépítése célkitűzés módszerkeresés, leírása, alkalmazhatóságának vizsgálata a kísérlet ismertetése eredmények értékelése összegzés távlati tervek

3 A dolgozat célja: a fokhagyma tulajdonságainak megismerése hazai és külföldi szakirodalom feldolgozásával olyan roncsolásmentes módszer keresése, kiválasztása, kipróbálása, amely megfelelően tükrözi a fokhagyma állapotát a FAZOR kihajtás gátló vegyszer hatásának vizsgálata ez egyetemen folyó fokhagyma tárolási kísérletben a fokhagyma kihajtása és a keménysége közötti összefüggés vizsgálata

4 Röviden a fokhagymáról Növénytani besorolása: liliomfélék rendje, liliomfélék családja, Allium nemzetség Ázsiai sztyeppékről származik Európában való elterjedése a kínaiaknak köszönhető

5 Magyarországi termőterületei Makó környéke Duna-Tisza köze Kalocsa és Baja között Kelet-Magyarország: Debrecen környéke

6 Felhasználói Élelmiszeripar - konzervipar - húsipar Gyógyszeripar Háztartások

7 A fokhagyma vizsgálatára alkalmas módszer keresése A módszer feltételei: roncsolásmentes megfelelően tükrözze a fokhagyma állapotát reprodukálható gyors A vizsgálatot nehezíti: a bonyolult szerkezete szezonalítás

8 A megvizsgált módszerek Ultrahangos módszer Akusztikus vizsgálat Számítógépes látórendszer Impact ütésvizsgálati módszer

9 Ultrahangos vizsgálati módszer

10 Akusztikus vizsgálat

11 Számítógépes képfeldolgozás

12 Alma keménységváltozásának követése impact módszerrel

13 Paprika (Blondy) Tárolási idő, nap Dinamikus keménységtényező, 1ms^-2 45678910 0 0.01 0.02 0.03 0.04 0.05 0.06 Paprika keménységváltozásásnak követése impact módszerrel

14 Impact módszer

15 d=1/ΔT² d keménységi tényező [ ms -2 ]

16 Dinamikus keménységtényező számítása Mivel a termény rugalmas, úgy viselkedik, mint egy rugó; feltételezzük, hogy a megütés során a kalapács és a termény együttesen harmónikus rezgőmozgást végez.

17

18 Precíziós penetrométer

19

20

21 Tárolási kísérlet ismertetése tárolási hőmérséklet: 0 °C vegyszeres kezelés: maleinsav-hidrazidos kihajtásgátló vegyszer /FAZOR/ használt dózis: /800 liter vízben oldva/ - I. csoport: 3 kg FAZOR - II. csoport: 2,5 kg FAZOR - III. csoport: 2 kg FAZOR - IV. csoport: kezeletlen minták

22 Impact ütésvizsgálati módszer

23 Modell anyagon végzett vizsgálat

24 Fokhagymára végzett vizsgálat

25

26

27 Kezelések hatása

28

29 Összefoglalás Nem találtam alkalmasnak –az ultrahangos vizsgálatot –az akusztikus módszert – a precíziós penetrométert Alkalmasnak találtam a fokhagyma vizsgálatára az impact ütésvizsgálati módszert

30 Távlati tervek Vizsgálni, hogy a számítógépes látórendszer mennyire használható a fokhagyma kihajtásának követésére Fontos a megfelelő kísérlettervezés és annak végrehajtása –különböző hőmérsékletek és dózisok hatásának vizsgálat a fokhagyma kihajtására – a tárolás alatti nedvességtartalom változás vizsgálata


Letölteni ppt "Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések