Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A PARADICSOMS Ű RÍTMÉNY H Ő FIZIKAI TULAJDONSÁGAI.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A PARADICSOMS Ű RÍTMÉNY H Ő FIZIKAI TULAJDONSÁGAI."— Előadás másolata:

1 A PARADICSOMS Ű RÍTMÉNY H Ő FIZIKAI TULAJDONSÁGAI

2 bevezetés magyar konzervipar legnagyobb mennyiségben gyártott terméke eltarthatóság: besűrítés + hőkezelés hőkezelést a viszkozitás nehezíti meghatározták: c, λ, λa, a a CÉL: PEKTINTARTALOM, VISZKOZITÁS HOGYAN BEFOLYÁSOLJA A HŐTANI JELLEMŐKET

3 Anyagok és módszerek Anyagok: Na-benzoátos paradicsom sűrítmény Ebből GENU pektin hozzáadásával mintasorozat 0; 2.5; 5; 7.5; 10; 12.5; 15 g/ kg Módszerek: Sz.a. tartalom- Abbé féle rerefraktométeren Pektintart.: Ca pektát formájában CaCl2 csapadék formájában szűréssel, szárítás, mérés λa, aa: hengerbe- 92 º C- os vízfürdő- αr, hőmérsaéklet emelkedése az idő függvényében, leolvasás

4 módszerek HŐMÉRSÉKLET ADATOKBÓL λa, aa MEGHATÁROZÁSA Elemi hőmérlegek elvén alapuló numerikus módszer: KÖRMENDY numerikus módszere A számításhoz kell: λa, αR, c, ρ, hőszigetelt henger sugara, hővezetési tényezője, sugárirányú osztások száma. A számított és mért hőmérsékleteket KÖRMENDY és TOKAI számítógépes programjával vetettük össze Analitikus eljáráson alapuló módszer: Tm= f (t) függvény értékelése KOPELMANN –PFLOG Egyenesek egyenletét regresszióanalizissel kaptuk. Hőfizikai jellemzőket és sűrűséget CHOI által közölt össefüggés alapján számolták. Az adatok matematikai- statisztikai értékelését STATGRAPH program segítségével végezték.

5 Eredmények értékelése Reológiai vizsgálatok eredményei alapján következtetéseik a következők: 0- 1,5 g/ 100kg pektin hozzáadásakor a sza. tartalom növekedett ez refraktométerrel kimutatható Látszólagos viszkozitásérték (η) ill. a viszkozitást jellemző reológiai állandó ( K ) értéke szignifikánsan nőtt

6 Vizsgálati eredmények Szignifikáns összefüggés nem volt: másik reológiai állandó és a pektintartalom között Bostwick érték- pektintartalom között Fordulatszám lg-sa és a látsólagos viszkoitás érték lg-sa közötti összefüggést egyenesek írják le minták kevésbé newtoni jellegűek, pektin hatása jelentős

7 Hőfizikai tényezőkkel kapcsolatos következtetések Nincs kimutatható összefüggés: pektinmennyiség változtatása és a látszólagos hővezetési, hőmérsékltvezetési tényező között viszkozitást jellemző reológiai állandó (K) hőfizikai jellemzők között Tehát hőkezelés szempontjából a paradicsomsűrítmény pektintartalma elhanyagolható

8 KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A PARADICSOMS Ű RÍTMÉNY H Ő FIZIKAI TULAJDONSÁGAI."

Hasonló előadás


Google Hirdetések