Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számítógépes képelemzés 2007/08 I. félév Előadó:Dr. Gácsi Zoltán Gyakorlatvezető:Póliska Csaba Koncz-Horváth Dániel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számítógépes képelemzés 2007/08 I. félév Előadó:Dr. Gácsi Zoltán Gyakorlatvezető:Póliska Csaba Koncz-Horváth Dániel."— Előadás másolata:

1 Számítógépes képelemzés 2007/08 I. félév Előadó:Dr. Gácsi Zoltán Gyakorlatvezető:Póliska Csaba Koncz-Horváth Dániel

2 Követelmények Az aláírás megszerzésének feltételei: Minden gyakorlat eredményes teljesítése (6 db). Egynél több gyakorlat pótlására a tanszék nem ad engedélyt. Az előírt két beszámoló dolgozat időben való, legalább elégséges eredményű megírása.

3 Követelmények A dolgozatok közül egyet igazolt hiányzás esetében lehet későbbi időpontban is - a pótbeszámoló megírásával egyidejűleg- teljesíteni. Javító beszámoló a pótbeszámolóval egy időben szintén írható. Ilyenkor az érdemjegy a két dolgozat jegyének átlaga.

4 Követelmények A vizsgára vonatkozó előírások: A vizsga írásbeli és szóbeli részből áll. A vizsga érdemjegye: a beszámoló dolgozatok átlagának, illetve az írásbeli és szóbeli vizsgajegy átlagának az átlaga.

5 Követelmények A vizsgára vonatkozó előírások: Amennyiben a beszámoló dolgozatok átlaga nem rosszabb, mint 4,0 a hallgató a vizsga írásbeli része alól felmentést kap. Ennek megajánlott érdemjegye a két (illetve javítás esetén 3 vagy 4) dolgozat jegyének átlaga.

6 Tantárgyleírás A képelemzés történeti fejlődése, az analóg berendezésektől az intelligens rendszerekig. A képelemzés és feldolgozás eszközei. Képfeldolgozó rendszerek. A képelemzés lépései. A szürkeképek átalakítása. LUT táblák. Aritmetikai műveletek, mátrix műveletek. Az elemzendő objektumok megkülönböztetése a szürke kép küszöbfeszültsége, a morfológia, illetve a textúra alapján. Műveletek bináris képekkel. Erózió és dilatáció értelmezése. Vázszerkezet előállítása. Mérés a látótér átlagos adatai alapján. Az elemzendő objektumok egyedi paraméterei. Hibalehetőségek, a mérési eredmények értelmezése. A képelemzés használata a gyakorlatban.

7 Gyakorlatok ütemterve 1. csoport2. csoport 1. hét Gyakorlati követelmények ismertetése, csoportbeosztás, időpontegyeztetés 2. hét Sportnap Quantimet képelemző berendezések megismerése 2 óra - 3. hét Quantimet képelemző berendezések megismerése 2 óra 4. hét ImageJ – szürkekép átalakítások 2 óra 5. hét ImageJ – szürkekép átalakítások 2 óra 6. hét ImageJ – szürke- és bináriskép átalakítások 2 óra 7. hét Oktatási szünet ImageJ – szürke- és bináriskép átalakítások 2 óra 8. hét Oktatási szünet 1. zh. 1 óra

8 Gyakorlatok ütemterve 9. hét ImageJ – Mérés 2 óra 10. hét ImageJ – Mérés 2 óra 11. hét A CProb képelemző szoftver megismerése 2 óra 12. hét A CProb képelemző szoftver megismerése 2 óra 13. hét zh. 1 óra 14. hét Egyéni feladat végrehajtása a Quantimet képelemző berendezés segítségével 1 óra Egyéni feladat végrehajtása a Quantimet képelemző berendezés segítségével 1 óra 15. hét Pótlások A gyakorlatokra a Fémtani és Képlékeny-alakítástani tanszék Anyaginformatikai laboratóriumában (1. emelet) és Műhelycsarnokának 2. emeletén kerül sor. A zh-k megírásának helye az előadás terme, ideje: adott nap 12 óra.

9 Kötelező és ajánlott irodalom DeHoff R.T., Rhines F.N.: Quantitative Microscopy, New York, Berke József, Hegedűs Gy. Csaba, Kelemen József, Szabó József: Digitális képfeldolgozás és alkalmazásai, Pannon Agrártudományi Egyetem, Budapest, Álló Géza: Bevezetés a számítógépes képfeldolgozásba, Budapest, Gácsi Zoltán, Sárközi Gábor, Réti Tamás, Kovács Jenő, Csepeli Zsolt, Mertinger Valéria: Sztereológia és Képelemzés. WellPRess – PHARE. Miskolc, 2001.


Letölteni ppt "Számítógépes képelemzés 2007/08 I. félév Előadó:Dr. Gácsi Zoltán Gyakorlatvezető:Póliska Csaba Koncz-Horváth Dániel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések