Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az elektronszerkezet 7.OsztályTk.75-77.oldal. Melyik elemi részecske van az elektronfelhőben?  Az elektronok.  Az elektronok elektron héjakon mozognak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az elektronszerkezet 7.OsztályTk.75-77.oldal. Melyik elemi részecske van az elektronfelhőben?  Az elektronok.  Az elektronok elektron héjakon mozognak."— Előadás másolata:

1 Az elektronszerkezet 7.OsztályTk.75-77.oldal

2 Melyik elemi részecske van az elektronfelhőben?  Az elektronok.  Az elektronok elektron héjakon mozognak.  Elektronhéjnak nevezzük az atommagtól különböző távolságban lévő, különböző energiával rendelkező sávokat, melyeken az elektronok megtalálhatók. melyeken az elektronok megtalálhatók.

3 Hány elektron fér el egy elektronhéjon?  Az atommag vonza az elektronokat  Az elektronok igyekeznek minél közelebb kerülni az atommaghoz.  Az elektronok egymást taszítják.  Az elektronhéjakon csak meghatározott számú elektron fér el.

4 Hány elektron fér el az egyes héjakon?  Az első héjon 2 elektron fér el.  A másodikon 8 elektron  A harmadikon 18 elektron  A negyediken 32 elektron fér el.

5 Az elektronhéjak kiépülése  Az első elektronhéjra 2 elektron fér: 1 elektron 1 proton HHe 2 elektron 2 proton

6 A második elektronhéj kiépülése:  Az első elektronhéjra 2 elektron fér.  Így a további elektronok a második héjra kerülnek. Li 3 proton 6 proton C 4 elektron 2 elektron 1 elektron 2 elektron

7 A harmadik elektronhéj kiépülése  Az első két elektronhéjra 10 elektron fér:  A további elektronok a harmadik héjra kerülnek Na 11 proton 2 elektron 1 elektron 8 elektron

8 Elektron héjak  Ha egy elektron héjon a maximális számú elektron tartózkodik, akkor telített elektronhéjról beszélünk.  Ha a maximális elektronszámnál kevesebb elektron van a héjon, akkor telítetlen elektronhéjról beszélünk.  Az elektronhéjak számát a periódusos rendszerből is kiolvashatjuk.  Az elektronhéjak számát a periódusszám mutatja meg.  ( a szám a sor elején)

9 További héjak  Egy új héj telítése csak akkor kezdődik meg, ha az alatta lévők telítettek.  Van kivétel, mert az elektronhéjak az elektronhéjak között vannak között vannak átfedések: átfedések:

10 Mely elektronok vesznek részt a kémiai folyamatokban?  A legkülső héjon lévő elektronok a legsérülékenyebbek  Távolabb vannak az atommagtól  Kisebb az atommag vonzó hatása  A külső elektronok vesznek részt a kémiai folyamatokban  Ezeket az elektronokat vegyérték elektronoknak is nevezzük.

11 Honnan lehet tudni, a vegyérték elektronok számát?  A periódusos rendszert úgy állították össze, hogy az azonos vegyértékelektronnal rendelkező atomok egymás alá kerüljenek, mivel ezek kémiai folyamatokban hasonlóan viselkednek.  A vegyértékelektronok számát a főcsoport szám mutatja meg.  ( A szám az oszlop tetején)

12 Az atomtörzs  Mivel kémiai folyamatokban a vegyérték elektronok vesznek részt, az alatta lévő elektronok „biztonságban” vannak.  Az atommag és a telített elektronhéjakat együtt atomtörzsnek nevezzük.  A vegyérték elektronokat az atom vegyjele körül pontokkal ábrázoljuk

13 A lángfestés  A vegyérték elektronok gerjesztés hatására távolabbi elektronhéjra kerülhetnek, majd a gerjesztés megszűntével eredeti helyükre zuhannak vissza.  A két szint közötti energiakülönbséget fény formájában kibocsátják.  Minden atom jellegzetes színt mutat.


Letölteni ppt "Az elektronszerkezet 7.OsztályTk.75-77.oldal. Melyik elemi részecske van az elektronfelhőben?  Az elektronok.  Az elektronok elektron héjakon mozognak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések