Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az elektronszerkezet 7.Osztály Tk.75-77.oldal.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az elektronszerkezet 7.Osztály Tk.75-77.oldal."— Előadás másolata:

1 Az elektronszerkezet 7.Osztály Tk oldal

2 Melyik elemi részecske van az elektronfelhőben?
Az elektronok. Az elektronok elektron héjakon mozognak. Elektronhéjnak nevezzük az atommagtól különböző távolságban lévő, különböző energiával rendelkező sávokat, melyeken az elektronok megtalálhatók.

3 Hány elektron fér el egy elektronhéjon?
Az atommag vonza az elektronokat Az elektronok igyekeznek minél közelebb kerülni az atommaghoz. Az elektronok egymást taszítják. Az elektronhéjakon csak meghatározott számú elektron fér el.

4 Hány elektron fér el az egyes héjakon?
Az első héjon 2 elektron fér el. A másodikon 8 elektron A harmadikon 18 elektron A negyediken 32 elektron fér el.

5 Az elektronhéjak kiépülése
Az első elektronhéjra 2 elektron fér: 1 elektron 2 elektron H He 2 proton 1 proton

6 A második elektronhéj kiépülése:
Az első elektronhéjra 2 elektron fér. Így a további elektronok a második héjra kerülnek. 1 elektron 4 elektron 2 elektron 2 elektron Li C 6 proton 3 proton

7 A harmadik elektronhéj kiépülése
Az első két elektronhéjra 10 elektron fér: A további elektronok a harmadik héjra kerülnek 1 elektron 8 elektron 2 elektron Na 11 proton

8 Elektron héjak Ha egy elektron héjon a maximális számú elektron tartózkodik, akkor telített elektronhéjról beszélünk. Ha a maximális elektronszámnál kevesebb elektron van a héjon, akkor telítetlen elektronhéjról beszélünk. Az elektronhéjak számát a periódusos rendszerből is kiolvashatjuk. Az elektronhéjak számát a periódusszám mutatja meg. ( a szám a sor elején)

9 További héjak Egy új héj telítése csak akkor kezdődik meg, ha az alatta lévők telítettek. Van kivétel, mert az elektronhéjak között vannak átfedések:

10 Mely elektronok vesznek részt a kémiai folyamatokban?
A legkülső héjon lévő elektronok a legsérülékenyebbek Távolabb vannak az atommagtól Kisebb az atommag vonzó hatása A külső elektronok vesznek részt a kémiai folyamatokban Ezeket az elektronokat vegyérték elektronoknak is nevezzük.

11 Honnan lehet tudni, a vegyérték elektronok számát?
A periódusos rendszert úgy állították össze, hogy az azonos vegyértékelektronnal rendelkező atomok egymás alá kerüljenek, mivel ezek kémiai folyamatokban hasonlóan viselkednek. A vegyértékelektronok számát a főcsoport szám mutatja meg. ( A szám az oszlop tetején)

12 Az atomtörzs Mivel kémiai folyamatokban a vegyérték elektronok vesznek részt, az alatta lévő elektronok „biztonságban” vannak. Az atommag és a telített elektronhéjakat együtt atomtörzsnek nevezzük. A vegyérték elektronokat az atom vegyjele körül pontokkal ábrázoljuk

13 A lángfestés A vegyérték elektronok gerjesztés hatására távolabbi elektronhéjra kerülhetnek, majd a gerjesztés megszűntével eredeti helyükre zuhannak vissza. A két szint közötti energiakülönbséget fény formájában kibocsátják. Minden atom jellegzetes színt mutat.


Letölteni ppt "Az elektronszerkezet 7.Osztály Tk.75-77.oldal."

Hasonló előadás


Google Hirdetések