Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kémiai tulajdonságok, az elektronegativitás és a főbb kötéstípusok Cél: kevés egyszerű elv alapján megértsük a - periodusos rendszerben megnyilvánuló.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kémiai tulajdonságok, az elektronegativitás és a főbb kötéstípusok Cél: kevés egyszerű elv alapján megértsük a - periodusos rendszerben megnyilvánuló."— Előadás másolata:

1 A kémiai tulajdonságok, az elektronegativitás és a főbb kötéstípusok Cél: kevés egyszerű elv alapján megértsük a - periodusos rendszerben megnyilvánuló tendenciákat, - a kémiai kötéstípusok eredetét, - az anyagi tulajdoságokat. ELEKTRONEGATIVITÁS (X): a fogalmat a külső, vegyértékelektronokra gyakorolt vonzóképesség jellemzésére vezették be. Pauling empírikus formulája a termokémiai úton mérhető disszociációs energiák (D) meghatározásán alapul: Ennek alapján, ha az elemek közötti kötéseket jellemezni akarjuk, figyelembe kell vegyük az „elemekhez rendelhető számokat”.

2

3

4 Ezek alapján tehát minden elemhez egy szám rendelhető, amelyet elektronegativitásnak nevezünk. Ez a szám jellemzi az adott elem „elektron vonzó képességét”. Ha két különböző elem között kapcsolat létesül (kémiai kötés), akkor ezt a tulajdonságot használhatjuk a kémiai kötés jellemzésére ha X A ≈ X B, és X A, X B > X H,  kovalens kötés (pl. szerves vegyületek, gyémánt, grafit), ha X A >>X B  ionos kötés (pl. NaCl, KCl), ha X A, X B kicsi, X A ≈ X B < 1,8–2  fémes kötés.

5 - elektrosztatikus jelleg, - lokalizált e - -ok, - nem irányított.

6 Kovalens kötés -elektronpárok létesítik a kötést (X A, X B ~ ≥ 2,1), -kohéziós energia nagy (pl.: C, Si, Ge), -irányított jelleg (pl. C-H 4 ). Atomok

7

8

9 A kötések nem tisztán ionos, kovalens vagy fémes, hanem kevert jellegűek is lehetnek:

10 A fémes kötés jellege - atomtörzsek + delokalizált e - -ok, - nem irányított.


Letölteni ppt "A kémiai tulajdonságok, az elektronegativitás és a főbb kötéstípusok Cél: kevés egyszerű elv alapján megértsük a - periodusos rendszerben megnyilvánuló."

Hasonló előadás


Google Hirdetések