Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mozgás élettani hatásai Szabados Márta gyógytornász2011.10.12.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mozgás élettani hatásai Szabados Márta gyógytornász2011.10.12."— Előadás másolata:

1 A mozgás élettani hatásai Szabados Márta gyógytornász2011.10.12.

2 A gyógytornász a gyógytorna/fizioterápia módszereivel egyénre szabottan segíti, hogy a beteg elérje a testi-lelki-szociális és foglal- koztatási funkcióinak optimális egyensú- lyát/maximumát: azokon a kereteken belül, amelyeket állapota, betegsége illetve annak kezelése megenged.

3 Az onkológiai mozgásterápia sajátosságai: komplex rehabilitáció része komplex rehabilitáció része optimális élettani hatás optimális élettani hatás kedvező lelki hatás kedvező lelki hatás életminőséget javító életminőséget javító

4 Mozgás hatása I. légző rendszer (optimális légzés megtanítása, kapacitás növelése) légző rendszer (optimális légzés megtanítása, kapacitás növelése) Szív és érrendszer (terhelhetőség növelés, vénás és nyirokkeringés javítás) Szív és érrendszer (terhelhetőség növelés, vénás és nyirokkeringés javítás) Vázizom és csontrendszer (mozgásbeszükülés, kóros testtartás megelőzése és/ vagy korrigálása) Vázizom és csontrendszer (mozgásbeszükülés, kóros testtartás megelőzése és/ vagy korrigálása)

5 Mozgás hatása II. idegrendszer (koncentráció- figyelemjavítás, koordináció/egyensúly javulás) idegrendszer (koncentráció- figyelemjavítás, koordináció/egyensúly javulás) Anyagcsere és kiválasztás folyamatok Anyagcsere és kiválasztás folyamatok ( pl. étvágy, bélműködés kedvező irányú befolyásolása) ( pl. étvágy, bélműködés kedvező irányú befolyásolása)

6 Mozgás hatása III. mindennapi tevékenységek ismételt kivitelezése mindennapi tevékenységek ismételt kivitelezése ÖNELLÁTÁS !!! ÖNELLÁTÁS !!! jobb közérzet/hangulat jobb közérzet/hangulat kapcsolat/ kommunikáció a környezettel kapcsolat/ kommunikáció a környezettel sikerélmény (megélése) sikerélmény (megélése) cél kitűzések „reális” átértékelése cél kitűzések „reális” átértékelése

7 Összegezés: A mozgás segít egyensúlyt teremteni, optimális változást előidézni a fizikai-lelki és szellemi állapotban, megvalósítva azt a célt, hogy a páciens az életminőségének legjobb szintjére kerülhet.

8 Motiváló mondatom : „…mozogj amíg bírsz, majd vélt erődön túl is cselekedd a lehetetlent és rájössz, hogy még mire vagy képes és a lehetetlen is lehetséges…”

9 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Köszönöm megtisztelő figyelmüket! További szép napot! További szép napot!


Letölteni ppt "A mozgás élettani hatásai Szabados Márta gyógytornász2011.10.12."

Hasonló előadás


Google Hirdetések