Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Társunk a mozgás” Készítette: Mészáros Edit Tokai Ilona Pszichopedagógus.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Társunk a mozgás” Készítette: Mészáros Edit Tokai Ilona Pszichopedagógus."— Előadás másolata:

1 „Társunk a mozgás” Készítette: Mészáros Edit Tokai Ilona Pszichopedagógus

2 Tüdőgyógyászat Rehabilitáció Mintaszöveg szerkesztése Második szint Harmadik szint Negyedik szint Ötödik szint

3 Tüdőgyógyászati Rehabilitáció A betegellátás olyan formája, ami megtanítja a légzőszervi betegeket a betegséggel való együttélésre. Érintettek köre COPD –krónikus obstructív tüdőbetegség Asztma Allergiás rhinitis Emphysema Brohnchitis Fibrosis pulm. Mellkasfali betegségek Műtét előtti, illetve utáni állapotok

4 Tüdőgyógyászati Rehabilitáció Célja: a légzéskárosodás tüneteinek, komplikációinak javítása, megszüntetni a betegség okozta tüneteket, visszaállítani a betegség előtti állapotot, beteget megtanítani arra, hogy hogyan tud a meglévő, megmaradt képességeivel együtt élni.

5 Tüdőgyógyászati Rehabilitáció Bármilyen tréningről, kezelésről van is szó, a beteg állapotfelmérését követően, mindig: Egyénre szabottan Optimális körülmények megteremtésével Rendszeresség elve Fokozatosság elve Ellenőrzés mellett végezzük.

6 Tüdőgyógyászati Rehabilitáció Mindezt TEAM munkában végezzük, melynek tagjai: Tüdőgyógyász és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, Gyógytornász, Fizikoterápiás asszisztens, Pszichopedagógus, Só-klíma terápiás asszisztens, Ápolók, asztma nővérek, Szociális munkás, Dietetikus.

7 Tavasz Mintaszöveg szerkesztése Második szint Harmadik szint Negyedik szint Ötödik szint

8 Nyár Mintaszöveg szerkesztése Második szint Harmadik szint Negyedik szint Ötödik szint

9 Ősz Mintaszöveg szerkesztése Második szint Harmadik szint Negyedik szint Ötödik szint

10 Tél Mintaszöveg szerkesztése Második szint Harmadik szint Negyedik szint Ötödik szint

11 Mozgásos tréningek Reggeli légzőtorna : reggelente, a tüdő átszellőztetése, Az alap illetve a társbetegségek figyelembevételével különböző csoporttornák, Egyéni tornák Terheléses tréningek

12 Mozgásos tréningek Mintaszöveg szerkesztése Második szint Harmadik szint Negyedik szint Ötödik szint

13 Mozgásos tréningek Mintaszöveg szerkesztése Második szint Harmadik szint Negyedik szint Ötödik szint

14 Légzőtorna jótékony hatásai A légzés mélyítésével növeli az Oxigén bejutását, Segíti a légutakban letapadt váladék kiürülését, Erősíti a légzőizmokat és összehangolt működésüket, Gazdaságosabbá teszi a légzést, Növeli a mellkas falának mozgékonyságát.

15 Mozgásos tréning Mintaszöveg szerkesztése Második szint Harmadik szint Negyedik szint Ötödik szint

16 Mozgásos tréning Mintaszöveg szerkesztése Második szint Harmadik szint Negyedik szint Ötödik szint

17 Mozgás Mindennap munka, Hétköznapi járás, Séta Személyiségfejlesztő tréningek.

18 Mozgás Mintaszöveg szerkesztése Második szint Harmadik szint Negyedik szint Ötödik szint

19 Mozgás jótékony hatásai Fokozza a szív és a tüdő teljesítőképességét, Csökkenti, a vérzsír-szintet, a vérnyomást, vércukor szintet, Segít megőrizni az optimális testsúlyt, Növeli az állóképességet, izomtömeget, ízületi mozgékonyságot, Erősíti az immunrendszert, Fejleszti a nagymozgást, illetve a finom-motorikát.

20 Mozgás jótékony hatásai Jelentős hatást gyakorol a koordinációs alapképességekre is ( téri tájékozódás, mozgásérzékelés, ritmuskészség, egyensúlyozás), Elősegíti az együttműködést, A társas kapcsolatok kiépítését, A verbális és nem verbális kommunkiációt.

21 A mozgás jótékony hatásai A mozgás nem csak a testnek, hanem a léleknek is egyaránt fontos, Mozgás=harmónia Gazdagodik gondolkodásunk, érzelemvilágunk, Szorongásoldó hatás ( ballisztikus mozgás, tánc stb.) Elfojtott érzések, indulatok, rejtett düh vagy harag levezetésére, Nevetés-zsigeri kocogás.

22 A mozgás jótékony hatásai Mintaszöveg szerkesztése Második szint Harmadik szint Negyedik szint Ötödik szint

23 A mozgás személyiségfejlesztő hatása Észlelés, Érzékelés, Képzelet, Figyelem, Emlékezet, Gondolkodás, Fogalomalkotás, Énkép, Önértékelés, Önfegyelem, Akaraterő, Kooperáció, Problémamegoldás, Kreativitás, képesség,- illetve készség területeket öleli fel.

24 Összefoglalás A mozgás mint láthatjuk kifejezetten alkalmas az egész személyiség megszólítására, hiszen egyszerre stimulálja a testet, a lelket és a szellemet, A mozgás szeretetét és a rehabilitáción elsajátított ritmust, napirendet, gyakorlatokat adaptálni tudják betegeink a mindennapi életben, „Mindenki annyit vesz ki belőle amennyit beletesz”, Arany középút megtalálása.

25 Összefoglalás Örök társunk a mozgás, mindig mellettünk áll, segít ha hívjuk, szeretete és igénye a bölcsőtől a sírig megtalálható, csupán ébren kell tartani, mert a mozgás belülről fakad, ott formálódik meg a lélek mélyén, onnan tör elő, hogy aztán láthatóvá tegye mindazt, amit a hétköznapok elvárásai miatt elfed az ember.

26 Köszönjük a figyelmet ! Mintaszöveg szerkesztése Második szint Harmadik szint Negyedik szint Ötödik szint


Letölteni ppt "„Társunk a mozgás” Készítette: Mészáros Edit Tokai Ilona Pszichopedagógus."

Hasonló előadás


Google Hirdetések