Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2008.Máj.15. Harangozó Ágnes III. Évfolyam Nappali Tagozat Ápoló Szak Szülészet-Nőgyógyászat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2008.Máj.15. Harangozó Ágnes III. Évfolyam Nappali Tagozat Ápoló Szak Szülészet-Nőgyógyászat."— Előadás másolata:

1 2008.Máj.15. Harangozó Ágnes III. Évfolyam Nappali Tagozat Ápoló Szak Szülészet-Nőgyógyászat

2 A gyakorlat végzés feltételei Gyakorlatomat a Nőgyógyászati Klinika Postoperatív Osztályán töltöttem. Először belépve az osztályra kellemes fogadtatásban részesültem, a mentorom bemutatott az osztályon dolgozó nővéreknek, segített beilleszkedni A kezdettől fogva arra szorgalmazott, hogy találjuk fel magunkat az osztályon, végigvezetett a kórtermeken, megmutatta a fontosabb helyiségek, eszközök hollétét, elmagyarázta az osztályos rendet. Azonnal alkalmam nyílt bekapcsolódni az osztály munkájába, feladatokkal látott el.

3 Az osztály erősségei/gyengeségei Az ott dolgozók jól összehangolt munkát végeznek, figyelemmel vannak egymásra és kisegítik munkatársukat ha kell. Jó köztük a kommunikáció, team munkában dolgoznak Szakmai tudásuk, lelkiismeretességük és tapasztalatuk erősítik az osztály munkáját. Gyengeségként a kevés létszám miatti túlmunkából adódó feszültséget fedeztem fel ( ez néha a betegeken és hozzátartozókon vezetődött le)

4 A beteg bemutatása 58 éves nőbeteg: Mindkét oldali petefészek eltávolítása céljából került az osztályra az ovarium cystikus tumoros eltéréséből adódóan. 2 hete metrorhagia miatt f. abrasio, mely ovarium carcinoma propagatiot igazolta. Az ápolási folyamatba a műtétet követő 2. napon volt alkalmam bekapcsolódni. Korábbi betegségek: 95-ben jobb oldali mastectomia történt hypertonia, gyógyszeres kezelésből adódó bőrkiütés Nyugdíjas, férjével és lánya családjával egy kertes házban jó anyagi helyzetben él Dorozsmán, látogatni a délutáni órákban szokták. A beteg tisztában van betegségével, elkeseredett, hogy ismét végig kell járnia egy újabb nehéz utat. Fél, hiszen édesanyja és 3 testvére nőgyógyászati rákban haltak meg. Tudata tiszta, kérdésekre adekváltan válaszol. Pihenése kielégítő, napi 8 óra pihentető alvás.

5 A beteg megfigyelt tünetei Kp. Fejlett obes nőbeteg RR:140/90 Hgmm, P: 86/min L: 17/min ( szabályos) T: 36,3C Hasa puha, betapintható, vérzés nincs. Közepesen vértelt bőr és nyálkahártyák. Étvágya kielégítő, kedveli a zsíros ételeket. Napi 1500- 2000 ml folyadékot fogyaszt. A beteg obstipatioról számol be. Gyógyszerérzékenység: Tramadol, Rivotril

6 Szükségletek felmérése Beteg „Fáj a hasam és a derekam” „Aggódok a szövettani eredmények miatt” „ Szédülök, félek, hogy elesek” „Viszketnek a kiütéseim” „Napi 1x legyen székletem” Ápoló Fájdalom Félelem, szorongás Balesetveszély Allergiás reakcióból adódó bőrkiütés Székrekedés

7 Ápolási diagnózis közös kialakítása Beteg Ápoló Fájdalom Félelem Balesetveszély Bőrkiütés Székelési nehézség Hasi és deréktáji fájdalom az alapbetegség és a műtét miatt, melyet a beteg elmondd, a numerikus skálán 6-os erősségűnek ítél meg. Aggodalom a szövettani eredményekkel kapcsolatban, mely szorongásban nyilvánul meg és a beteg is beszámol róla. Balesetveszély kockázata a szédülés miatt. Bőrkiütés az alkalmazott gyógyszeres therápia miatt, mely testszerte megjelenő, egybefüggő, viszkető papulákban nyilvánul meg. Székletürítési zavar az immobilitás miatt.

8 Közös célkijelölés/tervezés Beteg „Ne fájjon a hasam és a derekam” „Derüljön ki a szövettani eredmény” „Ne szédüljek” „Ne viszkessen a bőröm” „Naponta tudjak WC-re járni” Ápoló A beteg fájdalmának csökkentése, a fájdalommérő skálán jelzett érték csökkentése legalább 2 egységgel 1 órán belöl. A félelem és szorongás oldása a kórházban tartózkodás alatt A betegnek múljon el a szédülése 4 órán belöl. A viszketés szűnjön meg 1 napon belöl, a további kiütések elkerülése, valamint a meglévők kezelése a kórházban tartózkodás alatt. A beteg számoljon be napi 1x széklet ürítéséről Segítő tényezők A beteg együttműködése, gyógyulás iránti vágya.

9 Közös tervezés a fájdalom jelenlétének felmérése, paramétereinek (jelleg,erősség,jelentkezés,csökkenés,megszűnés) megfigyelés, újrafelmérése,az orvos által rendelt fájdalomcsillapítók adása,kényelmes testhelyzet biztosítása,a fájdalmat provokáló tényezők kiküszöbölése a beteg környezetéből: szellőztetés, zajmentesség, nyugodt légkör biztosítása.,nem gyógyszeres fájdalomcsillapító módszerek alkalmazása (figyelemelterelés, relaxáltatás, kényelmi eszközök alkalmazása) Segítő beszélgetés a beteggel, a beteg bíztatása, a beteg esetleges kérdéseinek megválaszolása, szakember ( pszichológus) segítségének igénybe vétele. Vérnyomás folyamatos óránkénti ellenőrzése, az orvos által elrendelt vérnyomáscsökkentő alkalmazása, fokozatos mobilizálás. – Lassan tegyen mozdulatokat, először cask üljön fel, majd kis idő elteltével, ha nem szédül felügyelet mellett álljon fel, nővérhívó készülék ismertetése, -állandó felügyelet biztosítása a közlekedés folyamán, esetleg szoba wc elhelyezése a kórteremben. A kiütést kiváltó gyógyszerek mellőzése, felmérni a viszketés erősségét és helyeit (akár skála segítségével), felmérni a kiütések helyeit és nagyságukat, az orvos által elrendelt kezelés, kenőcs alkalmazása, hűtő borogatás, hűtőkenőcs alkalmazása a viszketés enyhítésére, kényelmes ruházat biztosítása, mely nem irritálja a kiütéseket. Rostdús táplálék biztosítása, napi 2000 ml folyadék fogyasztása, mobilizálás, gyógytorna, orvos által elrendelt gyógyszer

10 Kijelölt ápolási feladat Postoperatív ápolási feladatok: Vitális paraméterek ellenőrzése negyedóránként, majd félóránként, óránként Állandó katéter Vérzés megfigyelése O2 therápia Infúziós therápia Postoperatív dokumentatio vezetése

11 Végrehajtás  Orvos utasítására fájdalomcsillapító adása  Fokozott megfigyelés  Bő folyadékbevitel biztosítása(napi 2000 ml)  A beteg mobilizálása  Vitális paraméterek gyakori ellenőrzése  Bőrkiütés kezelése az orvos utasítása szerint

12 Közös értékelés A beteg fájdalma csökkent 1 óra múlva 6-ról 4-es erősségűre. A beteg szorongása csak részben csökkent ( elmondta), mert az eredmények még mindig nem érkeztek meg A beteg szédülése megszűnt ( vérnyomása normális volt), még mindig igényelte a felügyeletet séta közben A bőrviszketés nem múlt el, de jelentősen csökkent Napi 1x volt széklete.

13 Tapasztalatok Nehézséget okozott, hogy a mentornak nem volt elég ideje ahhoz, hogy az éppen felmerülő kérdéseimet megválaszolja. Sok pozitív visszajelzés érkezett a betegek felől A team nagyon segítőkész volt velem szemben, ez hozzájárult ahhoz,hogy sok szakmabeli tapasztalatot szerezzek az ott töltött idő alatt.

14 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!!


Letölteni ppt "2008.Máj.15. Harangozó Ágnes III. Évfolyam Nappali Tagozat Ápoló Szak Szülészet-Nőgyógyászat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések