Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÉLEMISZERBIZTONSÁGI HÁLÓZAT Előadó: Dr. Frank József KUTATÓ PROFESSZOR.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÉLEMISZERBIZTONSÁGI HÁLÓZAT Előadó: Dr. Frank József KUTATÓ PROFESSZOR."— Előadás másolata:

1 ÉLEMISZERBIZTONSÁGI HÁLÓZAT Előadó: Dr. Frank József KUTATÓ PROFESSZOR

2 Dél-Alföldi régió stratégiai célkitűzései Dél-Alföld az egységes szellemi bázisként működő régió Dél-Alföld a Duna-Tisza-Körös-Maros térségeinek fejlesztési régiója Dél-Alföld Európa Balkáni Kapujának logisztikai régiója

3 Dél-Alföldi régió stratégiai célkitűzései Dél-Alföld a határ menti magyarság összefogásának és együttműködésének régiója Dél-Alföld a gyógy-turizmus megte- remtésének régiója Dél-Alföld az egészséges élelmiszerek kibocsátásának régiója Dél-Alföld az alternatív energiák tárházának régiója

4 EGÉSZSÉGES ÉLELMISZERTERMELÉS Dél-Alföldi Régió, mint az egészséges élelmiszertermelés régiója Aktualitás: Egészségkárosító élelmiszerek az Európai Unió piacain: Kergemarhakór, BSE, Dioxin, Aflatoxin, Kloramfenikól fertőzött élelmiszerek Eredmény: Megalakult Magyarország első önellenőrző élelmiszerbiztonsági központja a Dél-Alföldi Régióban (Szentes)

5 Az élemiszerbiztonság kérdése az EU-s csatlakozás kapcsán került a figyelem középpontjába az Európai Unió követelményrendszerének biztosítása érdekében A piacon megjelent egészségkárosítókkal szennyezett élelmiszerek A hatósági ellenőrzésekre csak utólag és szúrópróba szerűen kerül sor A termelők és gyártók felelőssége Az önellenőrzési rendszer szükségszerűségét alátámasztó tényezők

6 A Dél-Alföldi Régió agrár innovációjának központjai

7 MIK A GAZDASÁGI HÁLÓZATOK, KLASZTEREK? Együttműködő partneri közösség Termelésre Információcserére Értékesítésre Fejlesztésre Létrejövő kooperáció Célja: a többlet hozadék, hozamtöbblet /szinergia/

8 MIK A GAZDASÁG TÉRBELI ELRENDEZŐDÉSÉNEK FÖBB JELLEMZŐI? SZAKOSODÁS CENTRUMRA ÉPÜLÉS ÜZLETI SZOLGÁLTATÁS KIÉPÜLÉSE PÉNZÜGYI ERŐFORRÁSOK ELÉRHETŐSÉGE INFRASTRUKTURA KIÉPÜLTSÉGE GYORS INFORMÁCIÓ ÁRAMLÁS

9 AZ INNOVÁCIÓT ELŐSEGÍTŐ ESZKÖZTÁR ADÓKEDVEZMÉNYEK TÁMOGATÁSOK BIZTOSÍTÁSA GAZDASÁGI DIPLOMÁCIA LÉPÉSE Jogi szabályozás Oktatás Szervezetépítés Tevékenység fejlesztése

10 Regemida „Minőség - Biztonság” a termőföldtől az asztalig

11 Jelenlegi helyzet Multik vegyes minőségű árúkkal tartják kézben a piacot, Nincs átfogó, minősített ellenőrzési rend Kiszorulnak a hazai termelők a saját piacukról Mi a megoldás ?

12 Lehetőségek Egységes minősítési rendszer, melyet elfogad a termelő a kereskedő és a vásárló is. Biztonságos minőségű termékek a hazai piacon. Folyamatos egységes minőség. piacmegtartó és piacra jutást segítő hatás a termelőnek. Biztonság az értékesítőnek. Magasabb színvonalú termék a vevőnek.

13 REGEMIDA

14 Miért jobb a REGEMIDA Akkreditált laboratórium által végzett vizsgálatok, melyet a piac összes szereplője elfogad és elismer Folyamatosan felügyelt és minősített rendszer Az érdekeltek igényeit elégíti ki Védjegy használati lehetőséget biztosít A minősítés nem csak egy részfolyamatra terjed ki, hanem a teljes termelési és előállítási folyamat sorra. Minőség – Biztonság, termőföldtől az asztalig!

15 Termelőnek nyújtott biztonság Piaci versenyképességet biztosító minőség Termék értékesítési biztonságának megteremtése A beszerzett alapanyagok minősítése Termesztési/tenyésztési körülmények minősítése Termesztési/tenyésztési folyamat követése Termékellenőrzési lehetőségek Termék minősítése BIZTONSÁG

16 Forgalmazónak nyújtott biztonság Beszállítói előaudit folyamatának lekövetése Minősített termékek Védjegyezett termékek A törvényi kötelezettségek folyamatos betartatása BIZTONSÁG

17 Vásárlónak nyújtott biztonság Védjegyezett termék Tartalom a védjegy mögött Hazai vásárló a hazai gazda munkájának gyümölcsét élvezheti Egészségre nem ártalmas élelmiszerek forgalmazása Egészséges táplálkozás BIZTONSÁG

18 A biztonság háttere Akkreditált labor Egységes minőségirányítási elvek Képzett és a minőség iránt elhivatott gazdák Válogatott termelők válogatott termékei Önellenőrző rendszer folyamatos felügyelete Közös munka: együtt egymásért, magunkért és gyermekeinkért!

19 I. DivízióII. Divízió DABIC Genomikai Központ (DGK) Gesztor: MTA SZBK Kutatás Fejlesztési Igazgató Tudományos Tanács Funkcionális tagozódás Klinikai genomika Mikrobiális genomika Növénygenomika DABIC Agrárinnovációs és Minőségvizsgáló Központ (DAMK) Gesztor: Csongrád Megyei Önkormányzat Kutatás Fejlesztési Igazgató Tudományos Tanács Funkcionális tagozódás Fajtatesztelő és technológiai transzfer rendszer Élelmiszerbiztonsági monitorig rendszer Termék nyomonkövethetőségi rendszer Termék védelmi rendszer AZ ÖNELLENŐRZŐ ÉLELMISZERBIZTONSÁGI KÖZPONT Dél-Alföldi Agrárcentrum Kht. szervezeti felépítése

20 A SZENTESI DAMK KÖZPONT SZAKMAI MŰKÖDÉSÉNEK VÁZLATA

21 A DABIC Dél-Alföldi Bio-Innovációs Centrum Közhasznú Társaság Minőségvizsgáló Laboratórium szolgáltatásai I. Talajvizsgálatok II. Mikrobiológiai vizsgálatok III. Egyéb vizsgálatok

22 1. pHMSZ /2: szakasz 2. Arany-féle kötöttségi szám (K A ) MSZ : szakasz 3. SótartalomMSZ /2: szakasz 4. Szénsavas mészMSZ /2: szakasz 5. Összes humuszMSZ : szakasz 6. Foszfor-pentoxid (AL) MSZ 20135: szakasz 7. Kálium-oxid (AL) MSZ 20135: szakasz 8. Nitrát-nitrit-nitrogén (KCl) MSZ 20135: és szakasz 9. Na (AL) MSZ 20135: szakasz 10. Mg (KCl) MSZ 20135: szakasz 11. Szulfát-kén (KCl) MSZ 20135: szakasz 12. Mn (EDTA+KCl) MSZ 20135: szakasz 13. ZnMSZ 20135: szakasz 14. CuMSZ 20135: szakasz I. T a l a j v i z s g á l a t o k

23 II. Mikrobiológiai vizsgálatok 1. Élelmiszerek, élelmiszer adalékanyagok, feldolgozott élelmiszerek, nyers élelmiszerek, élelmiszer nyersanyagok 2. Élelmiszerrel kapcsolatos tevékenység során használt berendezések, felszerelések, gépek, munkaeszközök, munkafelületek, csomagolóanyagok és személyek ellenőrzésekor vett felületi higiéniai minták 3. Állattartó telepek helyiségeinek felületeiről vett tamponminták vizsgálatát (Salmonella- mentesítési program, illetve higiéniai monitoring)

24 II. Mikrobiológiai vizsgálatok 4. Takarmányok és alapanyagaik mikrobiológiai vizsgálatát 5. Takarmányok előállítása során a termékkel érintkezésbe kerülő felületekről vett higiéniai minták mikrobiológiai vizsgálatát (takarmánykeverők mikrobiológiai monitoringja).

25 Élelmiszervizsgálati paraméterek és szabványaik: Összes mikrobaszámMSZ EN ISO 4833:2003 Enterobaktériumok számaMSZ ISO 7402:1999 Koagulázpozitív Staphylococcus-ok száma MSZ EN ISO :2000 E.coliMSZ ISO :2005 Szalmonella kimutatásaMSZ EN ISO 6579:2002 Élesztő- és penészgomba számMSZ ISO 7954:1999 Clostridium perfingens szám MSZ EN ISO 7937:2005 Listeria monocytogenes meghatározása MSZ EN ISO :1998, Mód.:MSZ EN ISO :1996/FDAM 1:2004(E) Coliform és E.coliISO :1997 Enterococcus-ok számaMSZ :1976

26 Felületekről vett tamponminta vizsgálatok és szabványaik: Összes mikrobaszámMSZ EN ISO 4833:2003 Enterobaktériumok száma MSZ ISO 7402:1999 Koagulázpozitív Staphylococcus-ok száma MSZ EN ISO :2000 E.coliMSZ ISO :2005 Szalmonella kimutatásaMSZ EN ISO 6579:2002 Élesztő- és penészgomba szám MSZ ISO 7954:1999 Clostridium perfingens szám MSZ EN ISO 7937:2005 Listeria monocytogenes meghatározása MSZ EN ISO :1998, Mód.:MSZ EN ISO :1996/FDAM 1:2004(E)

27 Takarmány és takarmány alapanyag vizsgálatok és szabványaik: Összes mikrobaszámMSZ EN ISO 4833:2003 Enterobaktériumok számaMSZ ISO 7402:1999 Koagulázpozitív Staphylococcus-ok száma MSZ EN ISO :2000 E.coliMSZ ISO :2005 Szalmonella kimutatásaMSZ EN ISO 6579:2002 Élesztő- és penészgomba számMSZ ISO 7954:1999 Clostridium perfingens szám MSZ EN ISO 7937:2005 Listeria monocytogenes meghatározása MSZ EN ISO :1998, Mód.:MSZ EN ISO :1996/FDAM 1:2004(E)

28 III. Egyéb vizsgálatok 1. Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények (rizs, búza, árpa, rozs, zab, köles, fénymag, bab, borsó, napraforgó stb.) nedvességtartalmának meghatározása 2. Takarmányok és alapanyagaik nedvességtartalmának meghatározása 3. Fejlesztés alatt álló műszaki területek (GC- MS, HPLC és AAS készülékekre alapozva)

29 DÉL-ALFÖLDI BIO-INNOVÁCIÓS LÁNC MŰKÖDÉSE

30

31

32

33

34 A DIOXINOK / 75 IZOMÉR / A klórtartalmú aromás gyűrűket tartalmazó vegyületcsalád A legveszélyesebb formája a: 2, 3, 7, 8, - tetraklor – dibenzo – para dioxin (TCDD) Vizben rosszul, lipoidokban igen jól oldódik Legveszélyesebb környezeti mérgek egyike

35 A DIOXON ELŐFORDULÁSA A Földgolyó minden részén megtalálható Jelen van: - a légkörben –a vízben –a talajban –és a táplálékláncban Keletkezése: természetes körülmények között: –vulkánok működése –erdőtüzek –mesterséges kürülmények között: –műtrágyagyártás –növényvédőszerek –hulladékégetés –PVC gyártás 1900-as évek ótaszennyező mellékterméke

36 A DIOXIN A BOMLÁSA A növényekben és állatokban nem keletkezik szén-klór kötésű vegyület Kizárólag bizonyos gombák képesek termelni és lebontani ilyen vegyületeket Xenobiotikum /idegen/ a szervezet számára Szervezetben a zsírszövetekben felhalmozódik és nem ürül ki Felezési ideje: –Vízben: 5 év –Talajban: 10 év –Emberi szervezetben:7 év –Levegőben: 9 nap

37 HOGYAN KERÜL A DIOXIN A TÁPLÁLÉKAINKBA? HÚSSAL - legtöbb a halakban van TEJJEL - minél öregebb az állat annál több a dioxin ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS FOGYASZTÁSSAL - felületi szennyezéssel, ha nem mossuk meg SZENNYEZŐFORRÁS: növényvédőszerek használata

38 A DIOXIN EGÉSZSÉGÜGYI KOCKÁZATA Bőrbetegség: Dioxin akne Rákkeltő: károsítja a DNS-t, RNS-t és a fehérjét Fogamzásképességet károsítja Fehérvérűséget okozhat Vese és májkárosodást okoz Cukorbetegséget idéz elő

39 A DIOXIN BIZTONSÁGOS HATÁRÉRTÉKE Egészségügyi Világszervezet 10 pikogramm/testsúlykilógramm 2. EU 14 pikogramm/testsúlykilógramm

40 NÉHÁNY NAGYOBB DIOXIN SZENNYEZŐDÉS A VILÁGBAN Vietnámi háború a 60-as években „AGENT ORANGE” növényírtó szert használt lombtalanításra sűrű dzsungelben az amerikai hadsereg –Az ívóvizzel került a szervezetbe /eső bemosás/ permetezés, 400 veterán halt meg később Magyarország 1970.GARÉI Hulladéklerakóban nagy mennyiségű Dioxin szabadult fel Grönland 1986 – nagy mennyiségű dioxinal szennyezett halat fogtak Németország marha, borjú- és csirkehúsban fordult elő Oroszország cellulózgyártás során szabadult fel sok dioxin USA-Texas állam 1997 tojásban és csirkehúsban fordult elő Belgiumban 1999 tojásban és csirkehúsban fordult elő

41 MI A GUARGUMI? A GUAR BAB belsejének őrleménye 80 %-át INDIÁBAN termelik Keményítő helyettesítő adalékanyag/EU-412/, mert –Jobb emulgeáló –Állomány javító –Csomómentesen,egyenletesen, zselés állagúra sűrit MIRE LEHET SZÁMÍTANUNK A JÖVŐBEN Nem lehet még jósolni sem HOGYAN KERÜLHETJÜK EL A JELENTŐS DIOXINTERHELÉST? A táplálékok laboratórimi bevizsgálásával A fogyasztók fokozott odafigyelésével

42 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "ÉLEMISZERBIZTONSÁGI HÁLÓZAT Előadó: Dr. Frank József KUTATÓ PROFESSZOR."

Hasonló előadás


Google Hirdetések