Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A táplálkozás és az egészség szempontjai az élelmiszeripar fejlődésében Dr. Barna Mária SE EFK Dietetikai Tanszék 2007.06. 20.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A táplálkozás és az egészség szempontjai az élelmiszeripar fejlődésében Dr. Barna Mária SE EFK Dietetikai Tanszék 2007.06. 20."— Előadás másolata:

1 A táplálkozás és az egészség szempontjai az élelmiszeripar fejlődésében Dr. Barna Mária SE EFK Dietetikai Tanszék

2 A krónikus megbetegedések 30-35%- ának kialakulásáért táplálkozási tényezők a felelősek ok-okozat: A krónikus megbetegedések hosszú látencia után jelentkeznek A prevenció eredményei hosszú idő elteltével mutatkoznak Egészséges táplálkozással növelhető a betegségmentes életévek száma Nutr Rev 1997;55:S42-S57

3

4 az élelmiszeripar segítse az egészséges étrend kialakítását egészséges étrend: a szénhidrátok zöme teljes örlésű gabonából * bőségesen tartalmaz gyümölcsöt, zöldséget adekvát mennyiségben tejet; sovány húst a zsírsavak közötti optimális egyensúly kevés NaCl-t bőven folyadék

5 Befolyásolja-e ételválasztásunkat a tudatosság, az egészséges táplálkozásra való törekvés? 15 EU ország igennémiképpnem N= %32 %59 %

6 a kiegyensúlyozatlan táplálkozás okai a táplálkozási ismeretek alacsony szintje a megrögzött táplálkozási szokások indolencia minőség helyett mennyiségi elvárások az élelmiszerjelölés hiányosságai a szegénység az élelmiszerterítés területi egyenetlensége

7 a preventív medicina elvárásai: élelmiszerbiztonság /diétára szorulók részére is/ olyan gyártási technológiák alkalmazása, melyek megőrzik az eredeti tápanyagtartalmat a tápanyag táblázatokba mérés alapján kerüljenek a tápanyag tartalomra vonatkozó adatok

8 a medicina elvárásai alacsony energia, zsír és kis GI / magas rost/ élelmiszerek NaCl tartalom csökkentése kenyér, hús és tejipari termékek, konzervek adalékanyagok számának és mennyiségének csökkentése barna kenyér! a sütőzsírok, és ipari margarinok TrFA tartalmának korlátozása nagy n-3 tartalmú olajok

9 élelmiszerek az ismert, alapvető tápértéken kívül rendelkeznek-e - olyan összetevővel, - olyan harmonikus az összetételük, hogy elősegíthetik az * életfolyamatok hatékonyabb működését, * szerepet játszhatnak bizonyos megbetegedések megelőzésében, ill. * alkalmazhatók egyes betegségek dietoterápiájában.

10 Funkcionális élelmiszerek csak feldolgozott élelmiszer meg kell őrizzék élelmiszer jellegüket nem lehet kapszula v. por hozzátartozzanak a normál, mindennapi étkezéshez csak a természetben előforduló összetevőket tartalmazzanak speciális hatást fejtsenek ki a szervezet működésére

11 Funkcionális élelmiszerek tápanyag vagy nem tápanyag összetevőinek köszönhetően bizonyítottan kedvező hatást fejtenek ki a szervezet működésére Tudományos szervezet 2006-tól Szabályozás? /Minősítést odaítélő Bizottság?/

12 Melyik élelmiszer összetevőtől milyen kedvező hatás várható? testsúlycsökkentés: energia csökkentése zsírtartalom csökkentése rosttartalom növelése alacsony glikémiás index szérum koleszterin: zsírtartalom csökkentése SFA, TrFA csökkentése MUFA, PUFA növelése magas vérnyomás: NaCl csökkentése vérszegénység: vastartalom növelése folsav tartalom növelése csontritkulás: Ca tartalom növelése fogszuvasodás: CH tartalom csökkentése

13 A táplálkozástudomány nagy kihívása: a táplálkozás szerepének helyes értelmezése a krónikus megbetegedések megelőzésében

14 táplálkozástudomány a 20.sz.-ban nagy felfedezések sora - vitaminok - zsírsavak - élelmi rostok - antioxidánsok - mikrotápanyagok szerepe * - funkcionális élelmiszerek

15 felismerték a táplálkozás és a krónikus megbetegedések közötti összefüggést a század első felében alultápláltság a század közepétől: - alultápláltság, túltápláltság - cukorbetegség - szív és érrendszeri megbetegedések - daganatok

16 21. század: táplálkozás és genetika a génkészlettel a genomika foglalkozik az egyéni genetikai kód és az étrendfüggő megbetegedések /lehetőség nyílik közbeavatkozásra/ genetikai fogékonyság: cukorbetegség koszorúér-betegség rosszindulatú daganatok

17 a gének kifejeződésének étrendi szabályozása a genetikai információt: a gén /DNS/ hordozza működését a gén kódot nem tartalmazó része szabályozza - gén-expressió /RNS/ étrendi tényezők: pl.: zsírsavak, fitokemikáliák, eikozanoidok, heterociklikus aminok, SCFA stb.

18 nutrigenomika új tudományterület: milyen szerepet játszanak a tápanyagok a gének expressziójában /kifejeződésében/ hogyan módosítják a tápanyagok a gének érvényre jutását

19 géntechnológia a táplálkozási és biokémiai kutatásokban melyek a hatékony étrendi komponensek hogyan, hol, mikor gyakorolnak hatást vannak e hátrányos következmények milyen mennyiségben és kombinációban kell fogyasztani étrendi ajánlás változás: - a genetikai profil - a nem - az életmód

20 az embernek kb génje van a gének kifejeződését befolyásolják: SFA, oxidált lipidek, n-6/n-3 PUFA, heterociklikus aminok, retinoidok, növényi szterinek, vas, szelén, leucin, kevés nélkülözhetetlen aminosav a genom nem változatlan /mutáció/

21 ha sikerül meghatározni a genetikai kód és az étrendfüggő betegségek közötti kapcsolatot: - a kockázat már fiatal korban tisztázható - étrend változtatás növelheti az élettartamot javíthatja az életminőséget.

22 nem a klasszikus hiánybetegségek jelentenek táplálkozási kockázatot minőségi éhezéshez vezet: a táplálék összetevőinek rossz aránya a nem kellően változatos az egyes élelmiszercsoportokat mellőző étrend más életmódbeli tényezőkkel terhelve, megnöveli a krónikus, táplálkozásfüggő megbetegedések kockázatát

23 halálozás /csökkent/ évente – rel vagyunk kesesebben évÖssz.halálozás Halálozás 1000 lakosra , , , , ,1

24 a népesség száma (ezer fő) Magyar statisztikai évkönyv KSH

25 az EU-ban a legkedvezőtlenebb halálozású országok között vagyunk Magyarországon kívül csak a volt Szovjetunió 8 utódállama tartozik ebbe a csoportba 2003-as WHO besorolás

26 születéskor várható élettartam (nőtt) évférfinő ,4572, ,1373, ,1175, ,5976,91

27 a II. kerületben a nők várható élettartama elérheti a 80 évet „Mintegy két évtized szükséges ahhoz, hogy hazánk népességének élettartama elérje az EU – 15-ök – népességének jelenlegi 78,3%-os átlagát” nagyok az életkilátások társadalmi különbségei MTA Orvosi Demográfiai Munkabizottság MOTESZ Magazin 2004;2:46-47.

28 a halálokok %-os megoszlása /2004/ Magyar Statisztikai Évkönyv KSH daganatok25,7 keringési rendszer50,69 légzőszervi3,9 emésztőrendszer /alkoholos májbetegség/ 6,9 / 3,6 / erőszakos eredetű6,8 egyéb13,81

29 morbiditási adatok > év OALI betegségGyakoriság /%/ magas vérnyomás (140/90) emelkedett éhomi vércukor (5,6; 6,1) Hypercholesterinaemia (5,0) Hypertriglycerinaemia (1,7)

30 kedvezőtlen halandóság okai nagy a év közötti férfiak halandósága a rosszindulatú daganatok és a lakosra jutó tüdőrák, ajak-, szájüreg és garatrák okozta halandóság az egész világon itt a legmagasabb

31 Daganatok: Mo-on 25 év alatt 250%-kal nőtt a szájüregi rák EU.-ban száj, ajak, garat gége 1. hely tüdő 1. /világon/ nyelőcső 5. gyomor 3. vastagbél 4. végbél 1. nő hasnyálmirigy 1.

32 kockázat növelő és preventív tényezők tu kockázatnövelőpreventív száj, garat, gége, nyelőcső alkohol, dohányzás, A-, C-, B 2 -vit., Mg, Ca, Zn hiány zöldségek, gyümölcsök Gyomorsózás „ tüdődohányzás, zsírok koleszterin „ emlőzsírbevitel, elhízás „

33 Számos potenciálisan antikarcinogén: karotenoidok, C-, E-vit., élelmi rost, szelén, fitokemikáliák: indolok, flavonoidok, fenolok, növényi szterolok, glukozinolátok, izotiocianátok stb. Együttesen hatékonyak; egyes vegyületek kiemelésének (étrendkiegészítők) nincs reális alapja Mahan LK,Stump SE: Krause’s Food, Nutrition, Diet Therapy Saunders Comp.1996.

34 keringési rendszer halálozás az EU átlag közel duplája kockázati tényező: magas vérnyomás cukorbetegség zsíranyagcsere betegség elhízás dohányzás alkoholizmus egészségtelen táplálkozás mozgásszegény életmód

35 morbiditási adatok % magas koleszterin év férfi nő ,8 3, ,4 10, ,3 14,8 A háziorvosi praxisban th.-ban részesült páciensek a

36 kockázat növelő és preventív tényezők kockázat növelőpreventív SFA /laurin-, myristin-, palmitinsav/ TrFA, koleszterin Cisz-PUFA n-6:n-3, EPA, DHA, növényi lecitin, fitoszterol szacharózkomplex CH, élelmi rostok /pectin/ állati fehérjék fehérje hiány növényi fehérjék CalciferolC-, E-, B 6 vit., flavonoidok, antioxidánsok

37 morbiditási adatok % morbiditási adatok % magas vérnyomás: év férfi nő ,8 23, ,0 46, ,1 62,4 A háziorvosi praxisban th.-ban részesült páciensek adatai; Balogh S. Metabolizmus 2005,4:A2-,7.

38 magas vérnyomás - t áplálkozási tényezők kockázat növelő preventív energia Ca, K. Mg, NaCl élelmi rost zöldség, * SFA gyümölcs, hüvelyes alkohol növényi fehérjék * dohányzás fizikai aktivitás

39 magas vérnyomás a koszorúér bet. : 58%-ban a stroke: 72%-ban igazolható megfelelő th.-val /<140/90 Hgmm/ a szív és érrendszeri halálozás >20%- kal, a stroke kalálozás >40%kal csökkenthető

40 morbiditási adatok % diabétesz év férfi nő ,7 1, ,2 5, ,3 9,3 A háziorvosi praxisban th.-ban részesült páciensek adatai

41 nőtt a cukorbetegek száma minden 13. nő minden 16. férfi cukorbeteg idős férfiak között 20%-kal nőtt a a gyakorisága OLEF 2003

42 Az elhízás gyakorisága; TTI normál érték: Az Első Magyar Reprezentatív Táplálkozási vizsgálat a felnőtt férfiak 58%-ának, nők 61,7%-ának nagyobb a TTI gyermekeknél 5 -15%-ra becsülik

43 Nemzeti stratégia az elhízás megelőzésére /USA ; érvelés/ az elhízottak között 2x gyakoribb a szívbetegség és a magas vérnyomás 5-9 kg túlsúly~ 2x gyakoribb a diabetes a cukorbetegek 80-85%-a elhízott a 18. életév súlyát >10kg-mal meghaladó súly a menopauzában 2x-re növeli az emlőrák kockázatát 1kg-nyi súlygyarapodás 9-13%-kal növeli az ízületi betegségek kialakulását

44 Az alkoholfogyasztás Az alkohollal összefüggő halandóság is kétszerese az Európai Uniós átlagnak nők 3%-a férfiak 18%-a fogyaszt egészségkárosító mértékben alkoholt Az alkoholisták száma a májcirrhosisban elhaltak számából becsülve

45 krónikus megbetegedések vezető halálokok krónikus megbetegedések vezető halálokok szoros összefüggés: * mit eszünk mit iszunk mit lélegzünk be hogyan töltjük szabadidőnket

46 a kockázati tényezők kialakulása megelőzhető a krónikus nem fertőző megbetegedések többsége jelentősen csökkenthető Kulcsszerep: egészséges táplálkozás „ életmód kialakítása közös feladat

47 köszönöm a figyelmet

48 magyarok formálták át a 20. századot zene és matematika Puskás Tivadar telefonközpont Zipernowszky Károly váltóáram Gold-Márk Péter színes televízió Neumann János első elektronikus programozású számítógép Kemény János kötötte össze a számítógépeket az hálózattal Simonyi Károly WINDOWS WORLD szövegszerkesztő


Letölteni ppt "A táplálkozás és az egészség szempontjai az élelmiszeripar fejlődésében Dr. Barna Mária SE EFK Dietetikai Tanszék 2007.06. 20."

Hasonló előadás


Google Hirdetések