Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A MOZGÁST BEFOLYÁSOLÓ HATÁSOK 7. OSZTÁLY Budai Ferenc Fizika szaktanár óravázlat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A MOZGÁST BEFOLYÁSOLÓ HATÁSOK 7. OSZTÁLY Budai Ferenc Fizika szaktanár óravázlat."— Előadás másolata:

1 A MOZGÁST BEFOLYÁSOLÓ HATÁSOK 7. OSZTÁLY Budai Ferenc Fizika szaktanár óravázlat

2 Kétféle mozgást akadályozó hatást ismerünk: I. SÚRLÓDÁS II. KÖZEGELLENÁLLÁS

3 I. A SÚRLÓDÁS 1.A CSÚSZÁSI SÚRLÓDÁS A vízszintes felületen csúsztatva ellökött test lassul, és végül megáll.

4 Magyarázat: az egymáshoz képest mozgó felületek között fellép egy erőhatás, az érintkező felületek egyenetlensége (a kiemelkedések és bemélyedések egymásba akadása) és a testek összenyomódása miatt, ami a két test egymáshoz viszonyított sebességét csökkenti. Ezt a hatást a (mozgással mindig ellentétes irányú) csúszási súrlódási erővel jellemezzük. Jele: F surl.

5 A csúszási súrlódási erő (F surl. ) megmérhető: Egyenletes mozgásnál a testeket érő erőhatások kiegyenlítik egymást Egyenletes mozgásnál a csúszási súrlódási erő (F surl. ) egyenlő nagyságú és ellentétes irányú a húzóerővel (F).

6 Mitől függ a csúszási súrlódási erő (F surl. )? A csúszási súrlódási erő (F surl. ) akkor nagyobb, ha:  nagyobb a felületre merőleges nyomóerő  érdesebbek az érintkező felületek. De nem függ: Az érintkező felületek nagyságától A testek sebességétől

7 2. A TAPADÁSI SÚRLÓDÁS Magyarázat: az egymáshoz képest nyugalomban lévő felületek között fellép egy erőhatás, az érintkező felületek egyenetlensége (a kiemelkedések és bemélyedések egymásba akadása) és a testek összenyomódása miatt, ha azokat el akarjuk mozdítani egymáson. Ezt a hatást a tapadási súrlódási erővel jellemezzük. Jele: F tap.

8 A tapadási súrlódási erő mindig egyenlő nagyságú és ellentétes irányú azzal az erővel, amellyel a testet meg akarjuk mozdítani.

9 A tapadási súrlódás teszi lehetővé:  Járást  Járművek indulását, kanyarodását

10 MEGJEGYZÉSEK Mind a csúszási, mind a tapadási súrlódási erő csökkenthető: A felületek simábbra csiszolásával Kenőanyagokkal (olaj, zsír)

11 3. A GÖRDÜLÉSI SÚRLÓDÁS A testek könnyebben mozgathatók, ha az érintkező felületek közé görgőket helyezünk, vagy maguk a testek gördülnek el egymáson. Ezt a jellenséget a gördülési súrlódási erővel jellemezhetjük. Jele: F gör. F gör. < F surl.

12 I. A KÖZEGELLENÁLLÁS Példák: Vízben nehezebb futni, mint a parton Széllel szemben kerékpározni nehezebb, mint szélcsendben A levegő az ejtőernyő segítségével csökkenti a zuhanás sebességét

13 A közeg olyan erőhatást fejt ki, amely csökkenti a test közeghez viszonyított sebességét. Ez a hatás a közegellenállás, amelyet a közegellenállási erővel jellemzünk. Jele: F k

14 Mitől függ a közegellenállási erő (F k )? A közeg sűrűségétől A test alakjától A test homlokfelületétől A test és a közeg egymáshoz viszonyított sebességétől


Letölteni ppt "A MOZGÁST BEFOLYÁSOLÓ HATÁSOK 7. OSZTÁLY Budai Ferenc Fizika szaktanár óravázlat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések