Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék HATÁSFOK-SÚRLÓDÁS- EGYENLETES SEBESSÉGŰ ÜZEM.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék HATÁSFOK-SÚRLÓDÁS- EGYENLETES SEBESSÉGŰ ÜZEM."— Előadás másolata:

1 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék HATÁSFOK-SÚRLÓDÁS- EGYENLETES SEBESSÉGŰ ÜZEM

2 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék A gép energetikai modellje P be P ki GÉP A súrlódási hő időegységre eső hányada

3 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék A hatásfok (általában) A súrlódási veszteség fedezéséhez szükséges teljesítmény A hatásfok mindig kisebb mint 100%, mivel a súrlódás soha sem zérus!

4 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék A „hasznos munkát” végző gép energetikai modellje P be GÉP A súrlódási hő időegységre eső hányada A hasznos teljesítménynek megfelelő hőteljesítmény

5 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék A hatásfok („hasznos munkát” végző gép esetében)

6 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Sorba kapcsolt rendszer eredő hatásfoka GÉP 1. GÉP 2. GÉP 3. PoPo P1P1 P2P2 P3P3 P v1 P v2 P v3 a részhatásfokok szorzata

7 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Az energiafolyam ábra PoPo P1P1 P2P2 P3P3 P v1 P v2 P v3 Az egyes sávok szélessége arányos az adott teljesítménnyel. Összes teljesítmény Hasznos teljesítmény

8 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék A mechanikai súrlódás oka Az érintkező felületek egyenetlensége

9 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék A súrlódás csökkentése Kenőanyag alkalmazásával a mechanikai súrlódást a sokkal kisebb értékű folyadéksúrlódással váltjuk fel kenőanyag (olaj, zsír)

10 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék A súrlódási tényező Nyugalmi (µ o ) v=0 esetén! Mozgásbeli (µ s ) µ o > µ s Mindig egy anyagpárra érvényes!

11 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék A nyugalmi súrlódási tényező meghatározása (egy lehetséges módszer) Változtatható hajlásszögű lejtő, a kérdéses egyik anyagból készült felülettel. Ráhelyezett hasáb formájú test a másik anyagból készült felülettel. A lejtés fokozatos növelése, addig az értékig, amikor a test éppen megindul. Ekkor éppen F s =µ o · G ·cos  =G ·sin  =G t, azaz µ o =tg .

12 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Súlyerő A lejtővel párhuzamos komponens A lejtőre merőleges komponens Súrlódási erő

13 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék A mozgásbeli súrlódási tényező meghatározása (egy lehetséges módszer) Adott hajlásszögű lejtő a kérdéses egyik anyagból készült felülettel és hozzá törésmentesen csatlakozó, azonos anyagú vízszintes pályaszakasszal. Ráhelyezett hasáb formájú test a másik anyagból készült felülettel. Mérni kell a test súlypontjának helyzetét a vízszintes szakasz felett az indulás pillanatában, valamint a lejtőn és a vízszintes szakaszon megtett út hosszát.

14 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék EGYENLETES SEBESSÉGŰ MUNKAVÉGZÉS

15 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Tehervontatás (vízszintes pályán) G FvFv FsFs

16 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Egyenletes sebességű haladás feltétele Általánosságban: a „hajtóerő” legyen egyenlő az ellenállással!

17 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék A súrlódási erő A felületeket összeszorító erő és a két felület érintkezésére jellemző tényező szorzata vízszintes pályánál!

18 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Ható erők ferde pályánál (lefelé vontatás) G GnGn GtGt FvFv FsFs  G n =G·cos  G t =G ·sin 

19 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Egyenletes sebességű haladás feltétele (lejtős pályán lefelé) Ha G t >F s akkor a vonóerő negatív, azaz nincs szükség rá, helyette fékező erő kell!

20 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék A súrlódási erő iránya Mindig ellentétes a haladás vagy a szándékolt haladás irányával!

21 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék A gördülési ellenállás f FgFg G r FNFN

22 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék R r fRfR frfr A kerék átmérőjének hatása a gördülési ellenállásra R>>r fRfrfRfr

23 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Kalorikus gépek (hőerőgépek) üzemének jellemzése Fajlagos fogyasztás Fajlagos hőfogyasztás

24 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Fajlagos fogyasztás A kalorikus gép által elfogyasztott üzemanyag tömege a szolgáltatott (hasznos) teljesítményre vonatkoztatva.

25 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Fajlagos hőfogyasztás Az egységnyi hasznos munkához szükséges hőmennyiség (bevezetett energia). ‘H i ’ az ún. alsó fűtőérték, az egységnyi tömegű üzemanyag elégetése során keletkező és hasznosítható hőmennyiség ‚H s ’ a felső fűtőérték, mely az egységnyi éghető anyag elégetése során felszabaduló hőmennyiség, a keletkező füstgázok környezeti hőmérsékletre történő visszahűtésével visszanyerhető hőmennyiséggel együtt.

26 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Fajlagos hőfogyasztás Az egységnyi hasznos munkához szükséges hőmennyiség (bevezetett energia). A fajlagos hőfogyasztás mértékegység nélküli szám és egyenlő a kalorikus gép hatásfokának reciprokával! ‘H i ’ az ún. alsó fűtőérték, az egységnyi tömegű üzemanyag elégetése során keletkező és hasznosítható hőmennyiség ‚H s ’ a felső fűtőérték, mely az egységnyi éghető anyag elégetése során felszabaduló hőmennyiség, a keletkező füstgázok környezeti hőmérsékletre történő visszahűtésével visszanyerhető hőmennyiséggel együtt.

27 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Ellenőrző kérdések (1) 1.Hogyan értelmezhető a gép energetikai modellje? 2.Mi a hatásfok? 3.Hogyan igazolható, hogy 100% hatásfokú gép nem létezhet? 4.Milyen különlegessége van a hasznos munkát végző gép energetikai modelljének? 5.Hogyan lehet meghatározni az energetikailag sorbakapcsolt gépek eredő hatásfokát? Igazolja! 6.Mi az energiafolyam ábra? 7.Mi a mechanikai súrlódás oka? 8.Mi a különbség a tapadási és a csúszási súrlódási tényező között?

28 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Ellenőrző kérdések (2) 9.Hogyan és miért csökken a súrlódás kenőanyag alkalmazása esetén? 10.Hogyan határozható meg a tapadási súrlódási tényező kísérleti úton? 11.Hogyan határozható meg a csúszási súrlódási tényező kísérleti úton? 12.Milyen korlátokra kell tekintettel lenni, ha emberi munkavégzésről van szó? 13.Mi határozza meg a súrlódási erő irányát? 14.Mi az egyenletes sebességű munkavégzés általános feltétele? 15.Vázlat alapján írja fel a lejtőn felfelé egyenletes sebességgel vontatott test erőjátékát! 16.Vázlat alapján írja fel a lejtőn lefelé egyenletes sebességgel vontatott test erőjátékát?

29 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Ellenőrző kérdések (3) 17.Mit értünk százalékban vagy ezrelékben megadott lejtés alatt? Milyen összefüggésben van ez a lejtő vízszintessel bezárt szögével? 18.Vázlat alapján magyarázza el a gördülési ellenállás keletkezését? 19.Igaz-e és hogyan igazolható, hogy a gördülési ellenállás a kerék méreteinek növelésével csökken? 20.Mi a fajlagos fogyasztás? 21.Mi a fajlagos hőfogyasztás? 22.Mi a fűtőérték? 23.Mi a különbség az alsó és a felső fűtőérték? 24.Igazolja, hogy a fajlagos hőfogyasztás a hatásfok reciproka!


Letölteni ppt "Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék HATÁSFOK-SÚRLÓDÁS- EGYENLETES SEBESSÉGŰ ÜZEM."

Hasonló előadás


Google Hirdetések