Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Eleve elrendelés vagy szabad akarat?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Eleve elrendelés vagy szabad akarat?"— Előadás másolata:

1 Eleve elrendelés vagy szabad akarat?

2 Aiszkhülosz (i. e. 525—456) története
Miután a csillagok állásából rájött, hogy egy bizonyos időpontban úgy fog meghalni, hogy a fejére esik egy súlyos tárgy, és az üti agyon, Aiszkhülosz kivonult a sivatagba, hogy ott maradjon addig, amíg a végzetes pillanat el nem múlik. Ott üldögélt a széles nyílt területen, csak a kék égbolt volt a feje felett. Teljes biztonságban érezte magát. Azonban egyszer csak egy hatalmas sas repült el felette, ami egy teknősbékát vitt a csőrében, és a költő fejét kőnek nézte, így ráejtette a teknőst, hogy feltörje a páncélját. Ezzel persze megölte a költőt, így teljesítve be a jóslatot.

3 ELEVE ELRENDELÉS „Az eleve elrendelés alatt Istennek azt az örök elhatározását értjük, amellyel önmagában eldönti, hogy mi legyen egy ember örök sorsa. Nem mindenki ugyanolyan előfeltételekkel teremtetett, hanem némelyek az örök életre, némelyek az örök kárhozatra vannak eleve elrendelve.”

4 FATALIZMUS Semmi mást nem tehetünk meg, mint amit meg kell tennünk. Bármit teszünk, az előre elrendeltetett, az az érzésünk pedig, hogy szabadok vagyunk, csak illúzió. Lehetetlen bizonyítani, de cáfolni is, mert bármit mondunk vagy teszünk a fatalizmus cáfolására, azt is a végzet határozza meg.

5 SZABAD AKARAT A vonzás törvénye
Ez határozza meg az univerzum egészének rendjét, beleértve a te személyes életed minden egyes pillanatát és történését is. Nem számít, hogy ki vagy és hol élsz, teljes egészében a vonzás törvénye határozza meg tapasztalataidat, mégpedig az elmédben felbukkanó gondolatok által. Ez utóbbiak révén te magad hívod életre és működteted ezt a mindenható törvényt.

6 TEOZÓFIAI TANÍTÁSOK Szabad akarat (?) A karma lovai Egyéni - Családi
- Nemzeti Szabad akarat (?) A dharma lovai Egyéni - Családi - Nemzeti

7 A TEREMTŐ AKARAT 1 Kezdetben teremté Isten (Elohim) az eget és a földet. 2. A föld pedig kietlenné és pusztává vált, és sötétség volt a mélység színén, és az Isten Szelleme lebegett a vizek felett. 3. És monda Isten: Legyen világosság: és lett világosság.

8 AZ EMBER FELÉPÍTÉSE

9 AZ AKARAT SZINTJEI

10 ANALÓGIA AZ AKARAT FEJLŐDÉSÉRE
Mennyit akarhat, miben dönthet: Egy csecsemő? Egy kicsi gyerek? Egy általános iskolás? Egy középiskolás? Egy egyetemista? Egy önálló felnőtt?

11 A LÉLEK FEJLŐDÉSE

12 FEJLETLEN EMBER KAUZÁLIS TESTE
Innen indulunk.

13 FEJLETT EMBER KAUZÁLIS TESTE

14 AZ ÖSVÉNYRE LÉPÉSHEZ SZÜKSÉGES KVALIFIKÁCIÓK
Megkülönböztető-képesség, hogy képesek legyünk különbséget tenni a helyes és a helytelen között. Vágytalanság, melynek során minden önző vágytól megszabadulunk, legyen annak tárgya a legmagasztosabb cél is. A helyes magaviselet, ami hat fő területre bontható: - önuralom a gondolkodásban, - önuralom a cselekvésben, - tolerancia, - vidámság, - céltudatosság, - bizalom. Szeretet, ami valójában az Istennel való egyesülésre irányuló akarat.

15 ADEPTUS KAUZÁLIS TESTE
Ide érkezünk.

16 A 10 BILINCS, AMIKTŐL AZ ÖSVÉNYEN MEG KELL SZABADULNI
A MÁSODIK BEAVATÁSIG: 1. SZAKKAYADITTHI – Az Én káprázata 2. VICHIKICHICHHA – A kétely vagy bizonytalanság 3. SZILABBATAPARAMASZA – A babona A NEGYEDIK BEAVATÁSIG: 4. KAMARAGA – Ragaszkodás az érzelmek keltette örömökhöz 5. PATHIGA – A harag vagy gyűlölködés minden lehetősége AZ ÖTÖDIK BEAVATÁSIG: 6. RUPARAGA – A formabeli szépség vagy a formákban levő lét után való vágyakozás, még ha a mennyei létre vonatkozik is 7. ARUPARAGYA – A forma nélküli élet utáni vágyakozás 8. MANO – Hiúság, gőg. 9. UDDHACCSA – Izgatottság, ingerlékenység, annak lehetősége, hogy valami az ember nyugalmát megzavarja. 10. AVIGGYA – Tudatlanság.

17 EGY TESTETÖLTÉS SZAKASZAI
A fizikai test teljesen megújul minden 7 éves periódusban; az asztrális és mentális testek rövidebb idő alatt. A csakrák aktiválása: 0 -7 évben gyökér- és lépcsakra, 7-14 évben a köldök és szívcsakra; évben a köldök és szív csakra; A korona csakra később. 35 35 ATMIKUS AKARAT – A LEGNAGYOBB ANYAGI ÉRDEKELTSÉG 28 42 SZERETET HÁZASSÁG BAJTÁRSIASSÁG VAGY VÁLÁS BUDDHIKUS 21 49 BÖLCSESSÉG VAGY BESZŰKÜLT ELME MENTÁLIS ELME, TANULÁS 14 56 ÉRZELMEK VALLÁS Pearson N., Space, Time and Self, TPH, 1964, Fig. 76, p. 198 EGYÜTTÉRZÉS VAGY ÉRZELMI RIDEGSÉG ASZTRÁLIS 7 63 ÉLETERŐ ELŐKÉSZÜLÉS MEGÚJULÁS VAGY 2. GYEREKKOR FIZIKAI 1 70 1. szakasz – A „vetés” szakasz – Az „aratás”

18 A KARMA MŰKÖDÉSE Ki mint vet, úgy arat.
Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát.

19 A halálon át az újraszületésig
Kauzális Mentális burok Asztrális This slide depicts how Death is a process of successive withdrawal from the Physical Plane ‘upwards.’ The discarded Astral and Mental bodies linger as Shells and gradually disintegrate. The respective permanent atoms become dormant. All the gains from the experiences are stored in the Causal body (shown here as a change of color of the Causal body). After a time of recluse in the Causal, when time comes for the next incarnation, the Mental, Astral and the physical permanent atoms get re-activated successively, in that order, each acquiring matter of their respective Planes, conducive to the new incarnation and gradually building them into bodies. Permanens atomok, aktívak Éterikus & Fzikai

20 Az ember élete olyan, mint egy virágoskert

21 Az ember karmája

22 Ártalmas cselekedetek Tehetségek, képességek Fájdalmas tapasztalatok
A K A R M A T Ö R V É N Y E AZ ELMÚLT ÉLETBŐL A JELEN ÉLETBEN Segítő cselekedetek Jó körülmények Ártalmas cselekedetek Rossz körülmények Vágyak, törekvések Tehetségek, képességek Következetesség Jellem Sikerek Lelkesedés Tapasztalatok Jinarajadasa C., First Principles of Theosophy, TPH, 1960, Fig. 44, p. 115 “Karma” = Activity This slide brings forth that there is a Cause-and-Effect Law behind the evolution of the human individual. Bölcsesség Fájdalmas tapasztalatok Lelkiismeret Szolgálni akarás Spiritualitás

23

24 Nem az számít, mi történik veled, hanem hogy hogyan reagálsz rá.

25 KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET Szabari János, 0630/


Letölteni ppt "Eleve elrendelés vagy szabad akarat?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések