Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Melyik döntési elvnek felelnek meg az alábbi bizonytalanság melletti döntések?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Melyik döntési elvnek felelnek meg az alábbi bizonytalanság melletti döntések?"— Előadás másolata:

1 Melyik döntési elvnek felelnek meg az alábbi bizonytalanság melletti döntések?

2 (a) Ha csak egy csekket akarok befizetni a postán, akkor is legalább 30 percre vásárolok parkolójegyet. Amilyen az én szerencsém, úgyis rengeteget kell sorban- állni.

3 (b) A szokott számaimmal játszok a lottón, mert nem tudnám elviselni, ha pont azon a héten húznák ki őket, amikor nem azokat ikszeltem be.

4 (c) Nem lottózom, mert 98% annak a valószínűsége, hogy nem nyerek semmit (egy lottószelvény esetén).

5 (d) Külföldi utazás előtt mindig kötök utasbiztosítást.

6 (e) Azokban az igaz-hamis típusú tesztekben, amelyekben a rossz válaszért 0 pont jár (nem pedig negatív), sosem hagyok megválaszolatlanul egyetlen kérdést sem.

7 (f) A héten közel 1 milliárd forint az ötöslottó várható főnyereménye, ezért vásárolni fogok egy szelvényt.

8 (g) Éppen az utolsó darabot vásároltam meg a kedvenc kaparós sorsjegyemből, amikor az utánam következő vásárló megszólított, hogy neki is ez a kedvenc sorsjegye és most rögtön (=látatlanban) megveszi tőlem másfélszeres áron. Még szép, hogy nem adtam el neki!

9 (h) Amikor a párommal együtt vásárolunk vonatjegyet, külön-külön sorba állunk és aki hamarabb az ablakhoz ér, ahhoz odamegy a másik.

10 Megoldás

11 (a) maximin (pesszimista) (b) minimax regret (c) maximum likelihood (d) maximin (pesszimista) (e) várható érték / domináns alternatíva (f) maximax (optimista) (g) minimax regret (h) várható érték


Letölteni ppt "Melyik döntési elvnek felelnek meg az alábbi bizonytalanság melletti döntések?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések