Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Üdvözöljük az előadáson!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Üdvözöljük az előadáson!"— Előadás másolata:

1 Üdvözöljük az előadáson!
2012. május 22. Készítette: Ternovszkyné Kutus Katalin

2 A mozgás szerepe a terápiában

3 A tanulási nehézségek okai:
- Társadalmi ok - Szellemi járvány - Öröklődés - Nemhez kötöttség - Lelki okok - Családi okok - Érzékszervi okok - A beszédfejlődés rendellenességei - Sérülések - Magatartás - Az idegrendszer részleges éretlensége (70%!) - Az iskolai olvasástanítási módszerek

4 A tanulási nehézségek kialakulásáért az esetek százalékában az idegrendszer alulszervezettsége vagy hibás szerveződése a felelős. Az USA-ban élő és dolgozó Carl Henry Delacato és csoportja kidolgozott egy mozgásterápián alapuló módszert amelynek segítségével le lehet dolgozni ezt a deficitet. (Delacato módszer) Carl Henry Delacato Kulcsár Mihályné fejlesztőpedagógus Delacato módszerét továbbfejlesztette, új területeket is bekapcsolt a fejlesztésbe.

5 A gyermek számára az első kommunikációs eszköz a mozgás.
Mozgásfejlődés A központi idegrendszer érési folyamata és a mozgásfejlődés egymással szoros egységben biztosítja az értelem fejlődését. A tanulási nehézségek megelőzésében és terápiájában kiemelt szerepet kap a mozgásfejlesztés. A mozgás az egyik legfontosabb eszköz amelynek segítségével hatni lehet az idegrendszerre. A gyermek számára az első kommunikációs eszköz a mozgás. A mozgásra épülnek rá a csak emberre jellemző kommunikációs eszközök: a beszéd, és az „írott beszéd”, az olvasás és az írás.

6 A mozgás fejlődéséhez szükségesek a külső környezet ingerei és a mozgás lehetőség is.
Az idegrendszerben a fejlődés forrása maga a fejlődő pályák működése. A magasabb rendű idegi működések, mint pl. a beszéd, írás, olvasás a kérgi területeken zajlanak. A kérgi területek hiányos működése, szerveződése maga után vonja a beszéd ,az írás, az olvasás nehézségeit.(Delacato) A csecsemőkorban megfigyelhető mozgásbeli ügyetlenség vagy a mozgásfejlődés nagyobb eltérése a normális átlagtól az értelmi fejlődés fogyatékosságát jelezheti.

7 A terápia A terápia során a fejlődés már a második ,harmadik héten beindul. A terápia hatékonysága több tényezőtől függ: a) Alapvető tényező a gyermek intellektusa. A fogyatékos gyerekből nem lehet zsenit faragni semmilyen módszerrel de a határeseteket a terápia felhozhatja a normál szférába. Csak a meglévő adottságok kibontakozását lehet segíteni. b) Függ a gyermek hozzáállásától. Együttműködés esetén gyorsabb a javulás. c) Meghatározó a szülői magatartás. Támogató (a túlzott elvárások feladása) vagy gátló (ha azt emlegeti ami még nem megy) tényező. d) Iskolai megítélés. (a tanítónő észleli és értékeli a jó irányú változást) Fontos ,hogy a gyermek ott kapjon elégtételt ahol a kudarcokat elszenvedte.

8 A terápia felépítése Napi rendszerességgel végezzük a gyakorlatsort. (Otthon szülői felügyelettel.) Az adott feladatok teljesítése után továbblépés a következő szintre. Partnerként kell kezelni a gyermeket ,meg kell nyerni az ügy számára. (Önmaga iránti felelősség felélesztése.) Részletes anamnézis felvétele, a gyermek előéletének és a család helyzetének ismerete. A tréning hatására magatartásváltozás állhat be a gyermeknél (nyugtalanság, infantilis szokások felvétele, szülők testi közelségének fokozottabb igénylése). Előfordulhat regresszió is. A tréning során a gyermek a mozgás szempontjából újra éli életének egy korábbi szakaszát. A teljes terápia ideje esetenként változik. (Egy átlagos eset 4-5 hónap)

9 Példa Finommozgások fejlesztése(alapozás)
Fej emelés háton-és hasonfekvésben, Tenyerek összedörzsölése ,kézfejek gyúrása (a kéz érzékelő funkciójának tudatosítása). Függeszkedés ,próbálja meg felhúzni magát) Talicskázás (20-30m). Hasonfekvésben a felsőtest kinyomása 20-szor. Vállak felhúzása párosan 20-szor, csak a jobb váll 20-szor, csak a bal 20-szor ,végül a két váll felváltva 20-szor. Vállkörzés előre: párosan, jobb váll, a bal váll, felváltva 20-szor.

10 Vállkörzés hátra párosan 20-szor, csak a jobb váll ,csak a bal váll ,felváltva a két váll ,20-szor.
Ujjak mozgatása egyenként, oldalra Labda nyomogatása 20-szor. Labda átrakása, átdobása az egyik kézből a másik kézbe 20-szor. Labda pattintás a földhöz csuklóból indított mozgással 20-szor. Célbadobás gombóccal ,labdával 20-szor. Újságpapír összetépése apró darabokra, csíkokra, kockákra. Az apró darabokat szórjuk szét, szedjék össze csipegető mozdulatokkal.

11 Szakirodalom: Kulcsár Mihályné : A tanulás öröm is lehet (Delacato módszere alapján) Beszerezhető: Krasznár és Társa Könyvesbolt Bp. Dési Huber u. 7. Tel.: 06/


Letölteni ppt "Üdvözöljük az előadáson!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések