Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A VOC hatása környezetünkre és tevékenységünkre

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A VOC hatása környezetünkre és tevékenységünkre"— Előadás másolata:

1 A VOC hatása környezetünkre és tevékenységünkre

2 Levegő N : 78% O2: 21% Ar: 0,9%, nemes gázok: 0,002% CO2: 0,04
+ Szennyezők Vízgőz: max 4%

3 VOC Volatile Organic Compound = illékony szerves vegyületek
A Rendelet szerint: …”bármely olyan szerves vegyület, amelynek gőznyomása 293,15 K°-on 0,01 kPa vagy annál nagyobb érték…” - A VOC hatásai: Közvetlen: karcinogén, mutagén, toxikus Közvetett: ózon keletkezése (károsítja az élővilágot, meteorológiai hatás)

4 A legjelentősebb VOC kibocsátók

5 EU VOC Szabályozás 1 Az első EU előírás
1999/13/EC – The Solvent Emissions Directive (SED), azaz Oldószer Kibocsátási Direktíva meghatározta az EU szabályokat, melyek korlátozzák az ipari gyártófolyamatok oldószer kibocsátását. A Direktíva magyar megfelelője: 10/2001.(IV.19)KöM rendelet „Az egyes tevékenységek és berendezések illékony szerves vegyület kibocsátásának korlátozásáról”, (hatályos: VII.1.- töl mely az évi LIII. környezet védelmének ált. szabályiról szóló törvény és a 21/2001. (II. 14.) korm. rendelet (levegő védelme) alkalmazásával együtt érvényes. Σ: a SED ipari gyártófolyamatok oldószer kibocsátását szabályozza, és alkalmazására van magyar rendelet.

6 Σ: A PPD - termékekre vonatkozó VOC határértékeket határoz meg
EU VOC Szabályozás 2 A SED az Oldószer Kibocsátási Direktíva meghatározta az EU szabályokat, melyek korlátozzák az ipari gyártófolyamatok oldószer kibocsátását. Ez a Direktíva megfelelő a nagyszabású ipari folyamatok esetén, de nem jól alkalmazható kis léptékű folyamatoknál, mint pl. az autójavító fényezés. Ennek felismeréseként az EU egy új Direktivát adott ki a - 2004/42/CE – “The Paint Products Directive” (PPD) azaz Festékipari Termékek Direktíváját, mely az autójavító – fényező műhelyek által használt anyagokra, (és a dekoratív, épitő ipari-) festékekre vonatkozik Az új Direktíva EU szinten függetleníti az autójavító műhelyeket a SED- töl Σ: A PPD - termékekre vonatkozó VOC határértékeket határoz meg

7 A legjelentősebb VOC kibocsátók

8 Mi lesz Magyarországon?....
EU VOC Szabályozás 3 Most már látható az a VOC szabályzat – rendszer, amely az EU- ban 2010 után érvényben lesz A PPD helyi bevezetésével kapcsolatban a tagállamoknak bizonyos rugalmasság megengedett, és a helyi értelmezések és alkalmazások nem sérthetik a szabad kereskedelem szabályait Mi lesz Magyarországon?....

9 Időpontok, határidők - SED / PPD
Solvent Emissions Directive (SED) Kibocsátás Paint Products Directive (PPD) Termék Jóváhagyás:EU Parlament 1999 Márc. 11. Jóváhagyás:EU Parlament 2004 ápr.21. Hatályos: minden tagállamban, (de egyesekben csak től) A tagállamoknak hatályba kell léptetni okt. 31.-ig A Kibocsátás Csökkentési Terv szerint dolgozó műhelyeknek 2 lépcső lesz Termékenként a VOC határértékek jan. 1.-től hatályosak Új-, vagy korszerűsített műhelyeknek: 1. lépcső: 2001 okt 31.-től; 2. lépcső: 2004 okt. 31.-ig Meglévő műhelyek: 1. lépcső: 2005 okt 31.-ig; 2. lépcső: 2007 okt 31.-ig Még nincs magyar megfelelője = 10/2001.(IV.19)KöM (VOC korlátozás)

10 Tisztázzuk a különbséget a SED és a PPD között!
Solvent Emissions Directive (SED) Kibocsátás Paint Products Directive (PPD) Termék A felelősség a gyártóé és az importőré - csak megfelelő termék gyártásával és forgalmazásával A felelősség a műhelyé Több módon lehet megfelelő elbírálást kapni (kibocsátást csökkentő rendszerek; Oldószer Csökkentési Terv) Csak termékenkénti VOC határértékek Megj.: Az EU nem ír elő termékenként VOC kibocsátást Minden termék cimkéjén jelölni kell a VOC tartalmat Csak egy adott kibocsátás feletti üzemek érintettek Nincs határérték (minden Partner megfelel) A határérték az oldószer felhasználástól függ (pl. javító- fényező műhely: 0.5 tonna/év; Ipari festőműhely 5 tonna/év) A végfelhasználónak nem kell igazolnia megfelelőségét A felhasználó VOC – naplót kell hogy vezessen, a felhasználást igazolni kell.

11 A 2004/42/CE Direktíva által előírt VOC határértékek
A határértékek a PPD – ben egyes országokban hasonlóak, vagy azonosak a SED által előírt értékekkel TERMÉKCSOPORT BEVONAT-RENDSZER VOC g/l Előkészítő és tisztító anyagok Előkészítő anyagok Tisztító szerek 850 200 Töltőalapozók / Kittek Minden típus 250 Alapozók Töltő- és általános alapozók Korrózió- gátló alapozók 540 780 Végső bevonatok Alap- és lakkozott festékek, 3-rétegű bevonatok 420 Speciális bevonatok Aerosolok, karcálló lakkok, beltéri bevonatok 840

12 Kivételek és a Tagállamok rugalmassága
A PPD megengedi a tagállamoknak a SED megtartását PPD – vel párhuzamosan az autójavító iparban. Ennek ma nincs korlátozása. Speciális kivételt jelent a muzeális értékű gk.-k javítófestése hagyományos, a mai szabályok szerint nem – megfelelő termékkel, szigorú ellenőrzés és feltételek mellett. Ezekre a feltételekre a PPD nem terjed ki, ezeket a Tagállamok maguk írják elő. - Itt mennyire leszünk következetesek?

13 Türelmi időszak Mivel ez a Direktíva olyan jelentős változást okoz a javító- fényező szakmában, a törvény “türelmi időszak”-ot jelöl meg 2007 január 1.-től december 31.-ig, mely időszakban a gyártó és az importőr még elhelyezhet a piacon olyan – az új értelmezés szerint – nem megfelelő termékeket, melyeket 2007 január 1. előtt gyártottak. A PPD Direktíva nem akadályozza meg a piacon már jelen lévő nem megfelelő termékek felhasználását bármikor a jövőben, bár az adott tagállam rendeletben előírhat korlátozásokat. - Kiskapuk: a Törvény türelmes. Sok múlik a helyi Környezetvédelmi Hatóság, az Önkormányzat és a Biztosítók következettségén!

14 A közép – európai helyzet
Nincs adatunk arról, hogy bármely ország derogációt kért volna. Ha lenne is ilyen kérés, nem valószínű, hogy az EU Bizottság elfogadná azt: A Kyoto – i jegyzőkönyv elvárásai miatt és A közép – európai országok 2007/8 ban (?) várható EU szabadkereskedelmi zónához való csatlakozása miatt Még nem világos, hogyan érinti a PPD az eredeti gyártó szektort. Maradnak a SED- nél, vagy a PPD- hez kerülnek át?

15 A 2004/24/CE és a festékgyártók válasza
A legjelentősebb festékgyártók megfelelő kínálatot adnak az UHS és vízbázisú, vagy vízzel oldható termékekből, melyek mind teljes mértékben megfelelnek a 2004/42/CE (PPD) direktíva előírásainak Mindaz a szakmai útmutatás, tananyag és segítség rendelkezésre áll, ami az új technológiákra történő áttéréshez szükséges. Mindez sima, gond mentes váltást biztosít a végfelhasználónak, a termelékenység hátrányos befolyásolása nélkül. - Egyes festékgyártók mégis a bevezetés késleltetését kérik…

16 Nexa Autocolor termékek
EcoFast rendszer Nagy teljesítményű, a legkorszerűbb technológiát képviselő termékrendszer, újító javító eljárás Minden jelenlegi és bevezetésre kerülő előírásnak megfelel. Az EcoFast a teljességel megfelelő rendszer: P471 2K HS+ Sima színek csökkenő anyag- felhasználás, kíváló színpontosság A világ első és legnépszerűbb vizes bázisfestéke Alapozók P és P : Magas töltőképességű és a P és P : Nedves a Nedvesen alapozók elemek javításához. Mindegyik EcoFast alapozó a Spectral Grey elven működik Színtelen lakk P : Magas fényű, igen tartós lakk, folyamatos, egy rétegű felhordással.

17 Alacsonyabb-, az előírásoknak megfelelő VOC kobocsátás
Nexa Autocolor EcoFast Rendszer Az EcoFast rendszer fő ismérvei: Rendeltetésének megfelelő HS+ alpszín rendszer Kíváló takaróképesség – rövidebb folyamatidők Spectral Greys – gyengébben takaró színeknél: csökkenti a rétegek számát Nedves a Nedvesen alapozók – Csak 1 réteg: növeli a sebességet Engine Bay javító eljárás – Újszerű és hatékony: Alapozó és szín egy folyamatban Fast Aquadry – Újító szárító rendszer a fülke szárító és felfűtő folyamatainak szabályzásával: időnyereség Színtelen lakk - 35%- ig terjedő anyag megtakarítás Mikrogél Technológia –kiváló stabilitású alapszínek Alacsonyabb-, az előírásoknak megfelelő VOC kobocsátás

18 A VOC hatása környezetünkre és tevékenységünkre
Mi várható? - A gyártók egyre inkább környezetkímélő anyagokat és eljárásokat biztosítanak - A modern kor technológiái felhasználó- barát és gazdaságos tevékenységet ígérnek a szakműhelyeknek - A törvények és korlátozások ésszerű, betartható igényeket támasztanak - Ha betartjuk a szabályokat: az emberiség javára válik! - Ameddig nem zárulnak be a kiskapuk, - a „szürke” és „fekete” gazdaságnak még jó néhány „boldog” éve lesz.. Szakmai Szövetség?


Letölteni ppt "A VOC hatása környezetünkre és tevékenységünkre"

Hasonló előadás


Google Hirdetések