Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Másokra való figyelés Konzultáció a segítésben WJLF SZM.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Másokra való figyelés Konzultáció a segítésben WJLF SZM."— Előadás másolata:

1 Másokra való figyelés Konzultáció a segítésben WJLF SZM

2 Ha én kliens volnék… Hasonlóságok, különbségek a tanulótárssal Értéklista a segítségnyújtásban Hasonlóságok, különbségek a tanulótárssal Hogyan éreznéd magad a társad klienseként? Remények, félelmek… Összevetés pl. GUY

3 Házi feladat A kapcsolat kiépítése és fenntartása A hétköznapi kapcsolataid alapján melyek e téren az erősségeid és a gyengeségeid? Milyen hatékonyan alakítasz ki másokkal tartós munkatársi kapcsolatot? A kapcsolat kialakítása és fenntartása tekintetében mi megy a legjobban? Milyen hibákat követsz el? Mit teszel annak érdekében, hogy kijavítsd ezen hibákat? Miben kellene fejlődnöd ahhoz, hogy képes legyél jobb viszonyokat kialakítani, fenntartani?

4 KONZULTÁCIÓS KÉSZSÉGEK - FIGYELEMSZENTELÉS (látható ráhangolódás) Hallani+érteni Funkció: A partner fontosságát kommunikáljuk Belső beszéd kimondatása Minta Fizikai komponensek: Szemkontaktus Testtartás A konzultációs helyzet egészére való figyelem Fontos a nonverbális kommunkiáció helyes lefordítása! (pl: ruhaigazítás: idegesség? Felcsúszott? Fázik?) Test, mozgás, hang, ruházat…figyeljük!

5 Konzultációs szoba

6 Házi feladat 2. Figyelemszentelés a mindennapokban Mennyire vagy képes odafigyelni hatékonyan beszélgetőtársaidra?1-7-ig terjedő skálán ítéld meg! _______ Egy héten keresztül figyeld meg saját figyelő magatartásod (otthon, iskolában, barátokkal, munkahelyen…) Mennyire sikeres/sikertelen a másikra való ráhangolódásod? Mi megy jól neked ilyen helyzetben? Pontozd egy hét után újra magad a 7-es skálán! _______ Összegezd pár mondatban reflexióidat!

7 A lényegi üzenetre figyelés A viselkedés, érzések és érzelmek megfigyelése Példák alapján azonosítsuk a kliens Kulcsélményeit (tapasztalata szerint mi történt vele) Kulcsviselkedéseit (mit tett/nem tett) Kulcsérzelmeit, érzéseit A lényegi üzenetet Példa: „Egy 27 éves ffi az anyjánál előző nap tett látogatásáról mesél a lelkészének: Nem tudom, mi ütött belém! Az anyám szokás szerint zsörtölődött amiatt, hogy nem látogatom meg gyakrabban. Ahogy egyre jobban belemelegedett, egyre dühösebb lettem. (a ffi a padlót nézi) Végül elkezdtem vele kiabálni. Azt mondtam neki, hogy szálljon le rólam. (tenyerébe temeti arcát). Nem tudom elhinni, mit tettem! Szajhának neveztem! Legalább tízszer egymás után, aztán rávágtam az ajtót, és otthagytam.” Kulcsélmény: az anya zsörtölődése Kulcsviselkedés: dühös lett az anyjára, kiabált vele, rávágta az ajtót Keletkezett érzések: zavarodott, bűntudat, szégyen, feldúltság, csalódott magában

8 Empátiás kiemelés Képlet segítségével „ úgy érzi”… (a megfelelő érzés megnevezése), „mert”… (a kulcsélmény, viselkedés megnevezése, ami előidézte az érzést) Pl.: nő önsegítő csoportban: „Egyszer csak elkezdett sértegetni, mindennek elmondott, a hibáimat sorolta. Ezért csatlakoztam a csoporthoz, csak eddig nem tudtam rávenni magam, hogy beszéljek róla. Néhány alkalommal megpróbáltam kiállni magamért, de ilyenkor, bár ütni nem ütött meg, de ha lehet, még durvább lett. Csak nyelek és nyelek, úgy viselem a szidalmakat, mint egy kutya. Talán ilyen módon akar megszabadulni tőlem? Mért nem küld csak egyszerűen el, mért nem mondja meg?” Kulcsélmény: a társ egyre kiterjedő bántalmazásának elviselése Legfontosabb magatartásformák: megpróbál kiállni magáért, aztán tétlenné válik, próbálja kitalálni, így akar-e megszabadulni tőle a párja Érzések: kétségbeesés, zavarodottság, düh Empátiás kiemelés: Mérges vagy, és meg vagy zavarodva, mivel ezek a rossz élmények teljesen váratlanul bukkantak fel. Próbálsz rájönni, hogy vajon ilyen különös módon akar-e szakítani veled a párod.

9 Empátia gyakorlása Ha az empátia a mindennapi életben is a kommunikációs stílusod részévé válik, egyre természetesebben tudod használni segítőként. Ha csak néha, segítői szituban használod, félő, hogy mesterkéltnek tűnik, természetellenesnek. HÁT GYAKOROLJUK! Figyeld meg: a mindennapi beszélgetésekben milyen gyakran adnak a felek empátiás visszajelzést? (szokatlan) Saját empátiás megnyilvánulások megfigyelése (mennyire a mindennapi kommunikációs stílusod része?) Saját empátiás válaszok tudatos növelése (minél természetesebben, de fokozatosan, ne dömpingszerűen!) Hogyan reagálnak beszélgetőtársaid megnyilvánulásaidra? Milyen hatással van ez rád?


Letölteni ppt "Másokra való figyelés Konzultáció a segítésben WJLF SZM."

Hasonló előadás


Google Hirdetések