Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Halhús minőségének javítása omega-3 zsírsavakkal EU IPA projekt – ID: HUSRB/1002/214/120 Csengeri István, PhD Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Halhús minőségének javítása omega-3 zsírsavakkal EU IPA projekt – ID: HUSRB/1002/214/120 Csengeri István, PhD Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI)"— Előadás másolata:

1 Halhús minőségének javítása omega-3 zsírsavakkal EU IPA projekt – ID: HUSRB/1002/214/120 Csengeri István, PhD Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI) Szarvas, Hungary

2 Omega-3 zsírsavak egészségügyi jelentősége Forrás: Artemis P Simopoulos, Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development (review). Am J C/in Nutr 1991:54:

3 Forrás: Sala-Vila A, Harris WS, Cofán M, Pérez-Heras AM, Pintó X, Lamuela-Raventós RM, Covas MI, Estruch R, Ros E Determinants of the omega-3 index in a Mediterranean population at increased risk for CHD. British J Nutrition 106(3): Omega-3 index Fig. 1: A vörösvértestek EPA + DHA szintjének (Omega-3 index) alakulása egy 198 személyre kiterjedő vizsgálat során. A 8%-os és a 4%-os szintek jelzik a szívinfarktus alacsony, illetve magas kockázati szintjét. Az átlagos érték 7,1% (....). Az alacsony kockázatú részre (8% fölött) esett a vizsgált személyek 26,1%-a.

4 A FAO képviselőjének megnyitó előadása - már a címben is kiemelve – a biztonságos élelmiszer ellátáshoz való joggal azonos fontosságúnak tartja az omega-3 zsírsavakkal történő ellátást.

5 Nagy porozitású tápszemcsék előállítása – Szerb résztvevők Változások a matrica fúvókájából kilépő extrudátumban A= gőz képződés kezdete; B= gőzbuborékok növekedése; C= gőzbuborékok széttöredezése („nyitott hab” szivacsos szerkezet kialakulása), D= a pórusok részbeni bezáródása; E= a szerkezet zsugorodása; F= a végső szerkezet kialakulása

6 Olaj felvitele a tápszemcsékre – Szerb résztvevők 1. LEVEGŐ eltávolítása a pórusokból 2. OLAJ FELVITEL vákuum alatt 3. OLAJ bepréselés a prórusokba (vákuum infúzió)

7

8

9 Várható kihívások és lehetőségek

10 Hal és halolaj fogyasztás gyakoriságának hatása az omega-3 index alakulására Forrás: R.C. Block, W.S. Harris and J.V. Pottala Determinants of Blood Cell Omega-3 Fatty Acid Content. The Open Biomarkers Journal, 2008, 1, 1-6

11 EU – 8. keretprogram lehetőségek: - az édesvízi akvakultúra szerepének növekedése az EU-ban - részben ezzel összefüggésben a magyar akvakultúra termelés és a halfogyasztás növelése Technikai, technológiai lehetőségek: - jelen IPA project (HUSRB/1002/214/120) hozzájárulása a takarmánygyártás és a halnevelés technológiájához. Zsírsav készítmények a technológiák alkalmazásához: SOLARIS SA, (France) dúsított zsírsav készítményei

12 Köszönöm a megtisztető figyelmet Thank you for your attention!


Letölteni ppt "Halhús minőségének javítása omega-3 zsírsavakkal EU IPA projekt – ID: HUSRB/1002/214/120 Csengeri István, PhD Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések